Diari digital d'Andorra Bondia
La Comissió Europea es nega a dur Andorra a la justícia per BPA
La Comissió Europea es nega a dur Andorra a la justícia per BPA

La Comissió Europea es nega a dur Andorra a la justícia per BPA


Escrit per: 
Redacció

La Comissió Europea ha denegat la denúncia d’un particular que es va dirigir a la comissió de Peticions del Parlament Europeu per denunciar que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i el Govern d’Andorra no havien supervisat amb èxit BPA i de conformitat amb l’Acord Monetari entre la Unió Europea i el Principat d’Andorra. Segons el denunciant, de nacionalitat neerlandesa, BPA ha portat a terme operacions que no són conformes amb el deure de diligència del banc respecte als seus clients. 

El demandant va reclamar a la Comissió Europea que incoï un procediment contra Andorra per aquesta qüestió i  que la sotmeti al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La comissió de Peticions del Parlament Europeu, en data del 21 de desembre del 2016, va denegar la petició basant-se en l’argument que “el fet que un banc privat (sense cap vincle amb el Govern o l’administració pública) hagi participat en activitats de blanqueig de capitals no pot interpretar-se com un incompliment d’obligació de l’Acord Monetari per les autoritats andorranes”. 
A més la comissió al·lega en el seu informe que no té proves que demostrin que les autoritats andorranes hagin incomplert la diligència deguda en la supervisió o el control de BPA. 
Però després del complement d’informació que el denunciant va fer arribar a la comissió de Peticions europea, el 31 de maig passat va emetre una segona resposta en què entén que el demandant “sol·licita a la comissió que porti Andorra als tribunals per defensar els interessos d’ell, amb l’objectiu de reclamar les pèrdues que va patir per una resolució bancària a Andorra, causada pel blanqueig de capitals per part del banc”. És per aquest motiu que la comissió afirma que “no té el deure ni  la potestat de denunciar danys davant dels tribunals en nom dels ciutadans de la Unió”. Per tant, recomana al denunciant que es dirigeixi als tribunals andorrans per perseguir els seus interessos jurídics. 
Qualsevol ciutadà de la Unió Europea o resident en qualsevol dels seus estats membres pot presentar una petició al Parlament Europeu, individualment o en associació amb altres, sobre un assumpte que pertanyi a algun dels àmbits d’activitat de la Unió i que l’afecti directament. La petició pot consistir en una queixa o en una sol·licitud i pot estar relacionada amb assumptes d’interès públic o privat.

 

BPA
Comissió Europea

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte