Diari digital d'Andorra Bondia

La comissió tanca el debat de les esmenes a la llei del sòl


Escrit per: 
Agències

La comissió legislativa de Política Territorial i Urbanisme ha tancat avui el debat de les esmenes del projecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, que entre altres qüestions permetrà als comuns rebaixar temporalment la cessió obligatòria que s’ha de fer quan es vol construir en sòl urbà consolidat.

Demòcrates per Andorra (DA) va rebutjar l’esmena del Partit Socialdemòcrata (PS), que pretenia que la rebaixa mínima fos del 5% i no del 0%, i per tant durant nou mesos els comuns podran condonar totalment aquest pagament.
El president de la comissió, el socialdemòcrata Gerard Barcia, va lamentar que no s’hagi acceptat i considera que aquesta modificació de la llei del sòl “va destinada a afavorir només uns quants propietaris”, ja que va assegurar que la gent que té terrenys en sòl urbà consolidat “no són gent amb grans necessitats perquè se’ls condoni el pagament”.
Per la seva banda, el vicepresident de la comissió, Aleix Varela (DA), va indicar que la mesura només té com a objectiu intentar reactivar el sector de la construcció, i que s’ha optat per rebaixar la cessió en sòl urbà consolidat perquè és on es podria edificar més ràpidament.
La comissió va aprovar per unanimitat quatre esmenes –3 del PS i 1 de DA–, una per majoria de DA, cinc del PS s’han retirat i transaccionat i, finalment, no es va aprovar l’esmena del PS que pretenia que la rebaixa de la cessió obligatòria només fos fins al 5%. Barcia va explicar que la comissió ha fet una bona feina perquè s’ha pogut millorar molt el text, però va lamentar que no s’hagi aprovat l’esmena socialdemòcrata. A més, també va criticar que la modificació s’hagi fet per tràmit d’urgència, tenint en compte que l’urbanisme és molt complicat, i va aprofitar per demanar al Govern que deixi de fer tants pedaços a la llei del sòl i faci un plantejament seriós per treballar “amb temps” en una llei nova. Si no, Barcia va alertar que al final “serà una llei inaplicable i un nyap generalitzat”.
Varela va dir que DA ha rebutjat l’esmena del PS perquè actualment alguns comuns ja apliquen el 5% sense que això hagi servit per augmentar els projectes de construcció, i que per tant la idea és que les corporacions  puguin baixar fins al 0% com a mesura de reactivació del sector. Varela va lamentar que el PS sempre vulgui anar més enllà i busqui segones raons, i va recordar que actualment cada dia s’estan destruint entre un i dos llocs de treball del sector de la construcció. Per tant, la mesura va destinada a intentar salvar entre 150 i 200 llocs de treball durant els nou mesos que duri la transitòria.
El conseller demòcrata va afegir que s’ha optat per aplicar la mesura només a sòl urbà consolidat perquè és on es pot construir més ràpidament, ja que en altres tipus de sòl s’han de desenvolupar plans i s’ha d’urbanitzar, i per tant són processos que podrien durar dos o tres anys.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte