Diari digital d'Andorra Bondia
Presideix el Conadis el cap de Govern i en formen part associacions diverses, com la FAAD, la CASS i el SAAS, entre d’altres.
Presideix el Conadis el cap de Govern i en formen part associacions diverses, com la FAAD, la CASS i el SAAS, entre d’altres.

La Conava emetrà informes sobre capacitats en lloc de discapacitats


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

El canvi del sistema de la Comissió Nacional de Valoració  (Conava) de les persones amb discapacitat que s’està elaborant perquè entri en aplicació a principis de l’any vinent amb el seu  nou reglament “suposa un canvi de paradigma”, va remarcar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Aquest canvi suposa que els informes que s’elaboraven de les persones amb discapacitat i es centraven a  descriure aquestes discapacitats ara se centraran a remarcar quines són les seves capacitats. Ahir es va fer la reunió anual del Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) i hi van assistir doctors de la Universitat de Barcelona especialitzats en aquest tema per explicar el canvi de paradigma inspirat en els països nòrdics pioners en aquesta matèria. 
Què suposarà, això? En primer lloc, una valoració més actual i més homologada als convenis internacionals de les Nacions Unides. En segon lloc, “posarem l’accent en allò que és necessari d’acord amb les capacitats de la persona i, des del Govern i des de l’associacionisme, s’aportarà el que calgui perquè se l’inclogui en la societat, des del punt de vista educatiu, laboral, social o familiar”, va dir Espot. Finalment, ara ja no es tindrà en compte aquest grau de menyscabament, sinó el grau de capacitat i, segons aquest grau, serà l’àrea d’Afers Socials qui aportarà els “ajustos raonables que siguin necessaris perquè una persona pugui fer el que fa una altra persona que no requereixi cap valoració de capacitat”, va comentar Espot. 
Això, però, no significa que totes aquelles persones que ja disposin d’una valoració de la Conava hagin de tornar a passar obligatòriament per aquesta prova. El ministre Espot va manifestar que les discapacitats evolucionen, en gran mesura, o bé cap a un pronunciament de les discapacitats o bé cap a una millora de les capacitats, i que les persones que ho vulguin podran passar de nou per aquesta nova valoració. “Ara amb més raó podran tornar a ser valorats, però no serà una obligació”, va dir Espot. 
Aquest nou paradigma canvia de direcció “i ja no va en el sentit assistencial o prestacional com fins ara”, va comentar el ministre. Això, però, no significa que s’haurà de tenir en compte que  “sempre hi haurà casos en què prevaldrà un contingut més prestacional; això no ho posem en dubte”, va remarcar Espot. 
Per la seva banda, la presidenta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Anna Parramon, va valorar molt positivament aquest canvi de paradigma, que assegura que era també una reivindicació de la federació. A parer de Parramon, “pots arribar molt més lluny si et valoren els teus coneixements, en comptes de valorar-te només  la discapacitat”. Aquestes noves valoracions que haurà d’emetre la Conava a partir de l’any vinent beneficiaran, segons la presidenta de la FAAD, totes les persones que tenen discapacitat, en la inserció laboral perquè “no hi hem de posar primer que va en una cadira de rodes o que és cega, sinó les seves capacitats”, va manifestar.
Tot i això, es tracta d’una definició de les línies generals d’aquest canvi de paradigma, que s’haurà de perfilar. Des de la Conadis s’ha demanat al Govern que vagin informant sobre la concreció d’aquesta nova manera de valorar.

Empreses inclusives
A la sessió anual de la Conadis també es va fer balanç de les polítiques d’inserció laboral. En aquest sentit, Espot va destacar dos avenços. Per una part, va subratllar que en els propers mesos es preveu la contractació de deu persones més a la xarxa d’empreses inclusives que, juntament amb les deu que ja s’han contractat, suposaran una vintena. El segon progrés fa referència al fet que s’han canviat tots els contractes de baix rendiment i s’han eliminat. Això significa que ja no hi ha cap persona que cobri per sota del salari mínim per una feina de 40 hores setmanals, gràcies que o bé “han complementat el salari des de l’empresa o des del Govern”, va dir Espot. Aquesta eliminació del contracte de baix rendiment i aquestes noves contractacions de la xarxa d’empreses inclusives, en què ja hi figuren una vintena de societats, són resultats que tenen “un ritme millor del que s’esperava”, va afirmar Espot.  
Per altra banda, ahir també es va explicar el projecte de llei de la infància i de l’adolescència, en què hi ha certes disposicions que afecten infants amb discapacitat. Des de la FAAD reclamen que tots els infants han de tenir les mateixes prestacions durant  la infància i l’adolescència i van agrair que el ministre d’Educació, Èric Jover, els fes saber que està posant-ho tot en marxa perquè així sigui. 
Finalment, el ministre d’Afers Socials va destacar que, quant al calendari, queden pendents, amb una previsió d’un any, aquest nou reglament de la Conava i, possiblement, també la llei de la igualtat, o la de modificació de llei qualificada del règim electoral i del referèndum  per permetre el vot amb igualtat de condicions, així com la nova llei d’accessibilitat. També va dir que, amb una previsió d’uns dos anys, hi ha altres lleis, com la nova llei qualificada d’incapacitació i organismes tutelars. “Algunes coses no es podran fer en aquesta legislatura, però el nostre deure és deixar la feina ben avançada per als qui vinguin després”, va dir Espot. 

Conava
informes capacitats
discapacitats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte