Diari digital d'Andorra Bondia
La congelació de les transferències monopolitza el debat del pressupost
La congelació de les transferències monopolitza el debat del pressupost

La congelació de les transferències monopolitza el debat del pressupost


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La nova congelació de les transferències als comuns en 54,6 milions d’euros prevista al projecte de pressupost per a l’exercici 2017 va monopolitzar ahir bona part del debat de les esmenes a la totalitat dels comptes públics presentades pel grup parlamentari liberal i els tres consellers generals del PS, esmenes que la majoria demòcrata va rebutjar.
I és que davant la constatació, que ja es va veure en el debat de les esmenes a la totalitat del marc pressupostari de dimarts, que l’executiu no disposarà de la majoria parlamentària suficient per congelar novament les transferències, el titular de Finances, Jordi Cinca, i el conseller general de DA, Miquel Aleix, encarregats de defensar el projecte de pressupost, no es van estar en les seves intervencions de fer apel·lacions al seny i al sentit d’Estat perquè no s’hagi d’acabar transferint als comuns més diners dels que ja “han acceptat amb l’acord institucional”.
Precisament, l’impacte de les transferències si finalment no s’acaben congelant (9 milions d’euros), així com els dèficits de les societats públiques amb l’incompliment de la regla d’or, que va tornar a denunciar el president del grup liberal, va provocar un dur intercanvi de retrets entre Josep Pintat i el ministre de Finances i d’acusacions mútues de poca rigorositat.
La diferent interpretació de com comptabilitzar aquests dèficits va encendre Pintat, que va recomanar al ministre que “comenci a mirar la porta de sortida”, que va considerar que els comptes presentats ni tan sols es poden debatre. “El seu pressupost no està quadrat, no s’aguanta i estan camuflant dèficits”, va assegurar el president del grup liberal, que va anunciar que la seva formació retiraria totes esmenes parcials presentades al projecte de pressupost.
Cinca, que en la seva primera intervenció havia retret a Pintat que volgués fer creure a la ciutadania que l’Estat tenia 236 milions més d’endeutament, va etzibar al president liberal que si retirava les esmenes era no pel que s’hagués dit a la cambra, sinó “perquè s’han passat de frenada proposant eliminar 11 milions d’euros d’inversions”.
Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López va retreure al Govern que no hagi fet res respecte de la reforma competencial en sis anys i ara demani suport per aprovar la congelació de les transferències. A més, va avançar que una de les esmenes parcials presentades en relació amb les transferències preveu que els comuns hagin de destinar el 25% de les transferències a inversions a la parròquia, un 15% a activitats socials, esportives i culturals, un 10% a aprofitament dels recursos naturals i un 10% a manteniment i millora de les xarxes bàsiques, mentre el 40% restant seria de lliure destinació. 
També des de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va assegurar que el pressupost presentat “no s’adapta a les necessitats del país”, va criticar la inacció de l’executiu en la qüestió de la reforma de les competències, així com la incapacitat de tirar endavant les reformes del sistema sanitari i de la funció pública. Naudi també va lamentar que, tot i que es continuen agafant els dividends de FEDA i Andorra Telecom, els comptes segueixen presentant dèficit.

Més retallades socials
D’altra banda, López va criticar els números presentats per l’executiu i va denunciar que de forma “covarda” inclouen noves retallades socials, en aquest cas amb la disposició que “endureix els criteris d’accés a ajudes socials”. La duresa de López, que va arribar a afirmar que DA ha “arruïnat les persones i ha reduït l’accés a ajudes socials de forma salvatge”, va indignar Cinca, que va acusar el PS de pensar “que és l’únic grup amb sensibilitat social i la resta no tenim ànima”.
Per la seva part, el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, que va instar les forces de l’oposició a deixar les baralles polítiques per treballar plegats en la reforma sanitària, l’acostament a Europa, la reforma competencial i la reforma de la funció pública, va defensar els comptes assegurant que es tracta d’un pressupost “realista que sustenta el creixement econòmic i social, i que defensa l’Estat del benestar”.
En aquesta línia, Cinca va insistir que els comptes del 2017 mantenen els objectius de situar el dèficit per sota l’1% del PIB, consolidar els ingressos en 400 milions, dinamitzar l’economia, recuperar la inversió pública i garantir les necessitats socials.

 

LdA proposa reorganitzar la zona escolar de Ciutat de Valls

La majoria demòcrata, en aquest cas amb el suport dels consellers d’SDP, va donar llum verda a la declaració d’alienabilitat de la terrassa-coberta de l’edifici Interceus, que el Govern va tornar a portar al ple després que es constatés un error en el peritatge inicial. Aprofitant el debat, el conseller general liberal Joan Carles Camp va proposar a l’executiu que s’aturés aquesta declaració i s’estudiés la reorganització de tota la zona escolar de Ciutat de Valls. En aquest sentit, Camp va proposar la construcció d’un sistema d’ascensors públics a l’edifici Interceus, una mesura que milloraria la seguretat de la zona i la faria més cèntrica per a alumnes i veïns.

pressupost
esmenes a la totalitat
Jordi Cinca
Josep Pintat
Pere López
Víctor Naudi
Miquel Aleix
transferències
competències
reformes
retallades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte