Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença dels responsables de l’AQUA davant la comissió legislativa d’Educació avui al Consell General.
Un moment de la compareixença dels responsables de l’AQUA davant la comissió legislativa d’Educació avui al Consell General.

La consolidació de centres privats dispara les avaluacions de l’AQUA


Escrit per: 
M.S./ Foto: Consell General

La consolidació de noves institucions d’ensenyament superior privades ha comportat els darrers dos anys un fort increment de les avaluacions de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra pel que fa a la creació de títols estatals i a l’aprovació de plans d’estudi.

Així ho han explicat aquesta tarda la directora de l’AQUA, Marta Fonolleda i el tècnic superior de l’entitat Isaac Galobardes durant la compareixença davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, on han exposat la memòria d’activitats de l’agència de qualitat corresponent a l’exercici 2021.

Així, tal com ha detallat Fonolleda, que ha explicat que des de la seva creació el 2016 l’AQUA ha donat el vistiplau a 43 titulacions, l’any passat l’agència va rebre fins a 19 propostes d’avaluació, 17 corresponents a nous plans d’estudi i 2 a modificacions de plans ja existents. I d’aquests, ha precisat, únicament 4 corresponien a la Universitat d’Andorra (UdA), mentre que la Universitat Carlemany en va presentar 10 i la Universitat Europea, 5. Dels plans presentats, 8 van rebre una valoració favorable, 5 desfavorable, 5 més seguien en curs en tancar l’exercici 2021 però s’han validat aquest 2022 i un pla d’estudis va ser retirat.

Pel que fa a les resolucions desfavorables, i responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, Fonolleda ha explicat que en aquests casos les universitats poden desenvolupar la formació però com a títol propi no estatal o modificar el pla d’estudis i tornar-lo a presentar, i ha detallat que en els cinc casos s’ha presentat novament la petició d’avaluació.

Així mateix, i en aquest cas contestant a una pregunta del parlamentari de Terceravia Oliver Alis, la directora de l’AQUA ha pronosticat que, un cop amb els plans en marxa, hi haurà un estancament en les demandes d’avaluació, si bé “si ens trobarem també amb aquest pic quan els plans s’hagin de renovar”.

Alis s'ha interessat també pels recursos econòmics de l’entitat i per fins a quin percentatge s’autofinança gràcies a la Llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra aprovada l’octubre de l’any passat, “ja que entenen que no pot ser el 100%". En aquest sentit, Galobardes i Fonolleda han admès que tot i les taxes el procés “és deficitari”.

AQUA
ensenyament superior
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte