Diari digital d'Andorra Bondia
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, intervé en el dinar de l’EFA.
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, intervé en el dinar de l’EFA.

“La Constitució no és de les institucions, és dels ciutadans”, afirma Vives


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va dir que cal mantenir el compromís constitucional “mentre els andorrans ho vulguin”. Vives va intervenir ahir en l’acte commemoratiu del 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució que va organitzar l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que abans va celebrar la seva dissetena assemblea general. El copríncep va destacar que “la Constitució no és de les institucions, és dels ciutadans”. Segons Vives, “la Constitució és un text que recull la vida, l’escriu i té el valor de les coses bones escrites com els nostres pariatges”.

Va tenir paraules d’elogi per al copríncep francès, Emmanuel Macron, “amb qui formen un matrimoni indivís”. Vives ha recordat que es van trobar el mes d’octubre passat i que “va reafirmar la seva estima per Andorra. És un dels líders europeus més ben valorats i estimats”. Aprofitant la trobada amb empresaris familiars, va fer esment al document que va publicar el Vaticà en què analitzava els problemes econòmics globals i que inclou crítiques a dos aspectes com ara les finances offshore i l’excessiu endeutament públic, que afecten el desenvolupament i el creixement dels països.

El cap de Govern, Antoni Martí, en una breu intervenció, va recordar la seva darrera assistència en un acte d’EFA on es va criticar la seva gestió. “No em va agradar, però vaig acceptar les crítiques” i va afegir que “la pitjor decisió és no prendre cap decisió”. El síndic general Vicenç Mateu va fer un repàs històric des de l’aprovació de la Constitució i va augurar que “els anys vinents seran complicats i haurem de posar-hi el millor. Haurem de nedar a contracorrent”. En el terreny econòmic, va dir que hi havia dues amenaces, la del tabac amb el descens dels ingressos per imposició indirecta i el comerç electrònic. “El comerç s’haurà de reinventar perquè, en cas contrari, baixarà el nombre de visitants i això serà perjudicial per a l’economia del país”. Mateu va defensar el Coprincipat perquè “sense ell Andorra seria un país feble”. 

Constitució
institucions
ciutadans
vives

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte