Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dimarts.
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dimarts.

La construcció permet a Escaldes tancar el 2020 amb 9 milions de superàvit


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Agències

El Comú d’Escaldes-Engordany ha tancat l’exercici 2020 amb un superàvit de 8,9 milions d’euros i un endeutament d’11 milions, 2,8 milions menys que l’any anterior. Tal com ha assenyalat el cònsol menor, Joaquim Dolsa, el creixement dels ingressos procedents de la construcció ha afavorit aquest resultat. 

En concret, durant el passat exercici es van recaptar 3,7 milions d’euros de l’impost de construcció (una xifra que dista dels 1,9 milions del 2019). També es va ingressar més per cessió econòmica obligatòria: 2,8 milions d’euros, el doble que l’any anterior, quan es van rebre 1,4 milions. A més, per l’impost de transmissions patrimonials es van obtenir 1,6 milions d’euros, quan el 2019 van ser 968.000.

Altres xifres que mostren que Escaldes-Engordany i Andorra sembla que han suportat bé els efectes de la pandèmia durant el 2020, ha dit Dolsa, han estat els 2,4 milions d’euros procedents de l’impost de rendiments arrendataris i els 2,4 milions de l’impost d’activitats econòmiques. Malgrat tot, el cònsol menor ha remarcat que aquesta és una situació “puntual” i que aquests ingressos “no són recurrents”. Per tant, tot i la situació d’optimisme que mostren les finances comunals a finals del 2020, va apel·lar a la necessitat de ser curosos a l’hora de fer inversions en previsió a moments de vaques magres.

De la liquidació del pressupost també ha destacat el fet que no s’hagi incrementat la massa salarial del Comú, la contenció de la despesa en promoció turística i cultura arran de la situació sanitària, i els 1,5 milions d’euros d’inversió executats malgrat la Covid-19. És davant d’aquestes xifres que Dolsa ha afirmat que les finances comunals es troben en una “situació molt bona”, al mateix temps que ha remarcat que és la corporació amb un endeutament més baix d’Andorra, nou punts per sota de la que es troba en segona posició.

La minoria coincideix. Diu que la situació del Comú és “impecable”, i això ho atribueix també als esforços dels equips de govern que han precedit l’actual. L’únic retret ha estat en relació amb el baix nivell d’execució de la partida d’inversió, d’un 18,6% del pressupostat. És per això que s'ha abstingut en l’aprovació de la liquidació dels comptes.

En el Consell de Comú d’aquest dimarts també s'ha acordat adjudicar a l’empresa Novelec el lloguer de l’enllumenat de Nadal pel període 2021 per 173.906 euros. Es tracta de la mateixa empresa que proveïa fins ara els llums. El contracte s’hauria pogut prorrogar un any més, però la companyia demanava pagar un suplement, motiu pel qual es va optar per convocar un nou concurs que ha acabat guanyant. L’import és similar al del 2020, tal com ha afirmat la cònsol major, Rosa Gili. 

Aparcaments

El Comú d’Escaldes-Engordany millorarà la senyalització dels aparcaments i les places disponibles. És per aquest motiu que el Consell de Comú ha aprovat adjudicar aquests treballs per 70.000 euros. Això es farà a través de la instal·lació de diferents panells electrònics que anunciaran els aparcaments de la parròquia i el nombre de places lliures. Gili ha explicat que tot plegat permetrà reduir el volum de cotxes circulant a la recerca d’aparcament i orientar els ciutadans i els turistes cap al centre de la parròquia, on hi ha els aparcaments més importants. 

Aquest dimarts també s'han adjudicat els treballs de millora de les càmeres lectores de matrícules dels aparcaments per 80.550 euros. La cònsol major ha recordat que fins avui s’han registrat molts problemes amb els lectors de matrícules i ha afegit que ara el procediment serà més àgil.

A l’últim, el Consell de Comú ha donat el vistiplau a l’agilització del procediment sancionador per a les persones o comerços que deixen les escombraries en indrets i horaris que no toca. Fins ara el procediment previst a l’ordinació de medi ambient i paisatge urbà era molt farragós, amb diferents fases intermèdies, fet que l’allargava entre tres i sis mesos. Ara, s’estableixen tan sols tres fases (de constatació, al·legacions i resolució) que permetran reduir el tràmit a una o dues setmanes. 

La consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme, Cèlia Vendrell, ha assenyala tque el procediment actual no s’ha aplicat mai, i això ha evitat la imposició de sancions a establiments que ja es tenien identificats. “Ara els agents de l’administració ho tindran més fàcil a l’hora d’obrir un expedient sancionador”, ha dit Vendrell, que ha apuntat que el que es busca amb aquesta mesura és tenir una parròquia més neta i endreçada.

 

Modificacions al POUP per garantir la seguretat viària

El Comú d’Escaldes-Engordany ha impulsat una modificació del pla d’urbanisme per garantir la seguretat viària en diferents punts. Això inclou la definició dels traçats viaris on hi ha problemes en la circulació de vehicles, com ara accidents amb vianants; la creació de petites rotondes al final de carrers sense sortida per facilitar el pas dels veïns i vehicles de serveis; i declarar alguns edificis fora d’ordinació, fet que només suposaria un canvi en cas d’obra major.

La cònsol major ha explicat també que el Comú disposa d’un informe de Mobilitat sobre seguretat viària que alerta d’un punt complicat a la zona compresa entre la cruïlla de les Pubilles fins a l’avinguda Copríncep de Gaulle i del Pessebre, amb les escales Peces Caldes per on circula un volum important d’infants que van a l’escola com d’usuaris de la piscina. Un punt on, a més, hi ha un canvi de rasant. 

Ara la corporació està analitzant com posar remei a aquesta situació. La primera actuació d’urgència ha estat a la cruïlla de les Pubilles, que era perillosa.

L’oposició ha votat en contra dels canvis al pla d’urbanisme. Per sobre de tot, critica que massa sovint es fan modificacions al POUP, fet que comporta inseguretat jurídica, segons el demòcrata Miquel Aleix.
La cònsol major ha argumentat que s’han impulsat els canvis perquè hi ha una “necessitat important”, i no fer-ho “seria irresponsable”. “En seguretat no hi ha d’haver massa debat”, ha dit Gili, que ha recordat que hi ha un període d’exposició pública perquè els privats puguin fer-hi al·legacions. Des del Comú també s'ha recordat que la revisió del POUP no serà fins al 2024 i va negar que aquesta modificació que s’introdueix ara suposi inseguretat jurídica.

Acord per revisar aspectes de l’aparcament de l’Obac

El Comú i la propietat de la zona on s’ha de construir l’aparcament de l’Obac han acordat revisar alguns aspectes relatius a aquest projecte. La cònsol major ha recordat que “tal com ho tenim firmat, per a nosaltres és un problema” al mateix temps que ha insistit que cal fer-ho “ben fet” per la part jurídica i l’aspecte econòmic, que “és una gran preocupació del Comú”.

Aquest dimarts han mantingut una reunió amb els privats que ha permès al cònsol menor assegurar que s’ha avançat. L’objectiu és buscar alternatives perquè el Comú no faci tot sol una inversió tan important com és aquesta, que es preveia en més de 20 milions d’euros, segons el projecte inicial.

La cònsol major ha explicat que les dues parts seguiran negociant, ja que el Comú creu en el projecte tenint en compte que té una entrada per la carretera de l’Obac, que es troba en una zona necessitada d’aparcament i que és important per a la part alta i el projecte Caldes. Els privats també han demanat que el procés no s’allargui.

 

 

 

Comú d'Escaldes
pressupost
POUP
aparcament de l'obac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte