Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir la llei.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir la llei.

La conversió en fundació permetrà a l’EENSM fer activitats mercantils


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La conversió de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) en una fundació privada d’interès públic permetrà a l’entitat poder dur a terme activitats mercantils, sempre que no es desvirtuï l’absència de l’ànim de lucre.
Si més no, així ho preveu el projecte de llei de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) que va aprovar ahir l’executiu i que pretén, després que l’assemblea de socis de l’escola aprovés la dissolució de l’associació i la creació d’una fundació, fer aquesta conversió per adaptar el centre a la realitat i la dimensió actuals de l’escola. De fet, com va admetre el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la presentació del text, l’escola, a través dels tallers Xeridell, ja estava portant a terme una activitat mercantil, tot i que sense cobertura legal. Amb la conversió, però, es podrà anar “més enllà” i tirar endavant projectes similars als que ja es porten a terme en altres països on es creen empreses rendibles que donen feina a persones amb discapacitat.
Espot, que va precisar que el projecte de llei s’entrarà a tràmit parlamentari els propers dies, va justificar la necessitat de la llei en la gran transformació i evolució de la mateixa escola des de la seva creació l’any 1969, tant pel que fa al nombre  d’usuaris com de serveis que ofereix, i que han portat al fet que, avui en dia, l’escola compti amb 560 associats, 425 usuaris, 250 treballadors, 16 serveis i programes i un pressupost de 8 milions d’euros. 
Així, el ministre, que va destacar també l’evolució en l’àmbit legislatiu, amb lleis com la de serveis socials i sociosanitaris o la de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, va precisar que la llei fixa que la missió de la fundació és contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, promoure la seva dignitat, garantir els seus drets i generar oportunitats per a una vida plena.
Espot, que va assegurar que la conversió es farà de manera que ni els usuaris ni els treballadors de l’escola notaran cap canvi i que si ho fan serà perquè “hi haurà una millora en les prestacions”, va explicar també que amb la llei s’annexen els estatuts de la fundació i que “es crea la figura de la direcció general i “la desenvolupa adequadament”.
Així mateix, el text estableix que el patronat de la fundació ha d’estar format com a mínim per set membres. Entre els permanents, hi haurà el bisbat d’Urgell, els ministres competents en Afers Socials i Educació i, com a novetat, un representant de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, “el tercer finançador de l’escola”, com va recordar el ministre. Pel que fa als patrons designats, hi haurà un representant de l’associació d’usuaris, familiars i representants legals de l’FPNSM i dos representants de la societat civil.

 

conversió
Fundació
EENSM
activitats
mercantils

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte