Diari digital d'Andorra Bondia
Una ambulància davant del Cedre esperant pel trasllat de pacients.
Una ambulància davant del Cedre esperant pel trasllat de pacients.

La Covid-19 impedeix la prova pilot del model ACP al Cedre i deixa en l’aire el canvi de model


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La prova pilot que s’havia de posar en marxa a la tercera planta del centre sociosanitari El Cedre per a la implementació del nou model d’atenció centrada en la persona (ACP) no s’ha pogut activar. L’arribada de la crisi sanitària per la Covid-19 va trastocar el plans del SAAS i el ministeri de Salut i de fet, ha quedat en l’aire el canvi de model. Així s’explica en les respostes que ha donat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a les preguntes formulades per la consellera general de Terceravia, Carine Montaner.

“Abans de la pandèmia de la Covid-19 s’estava fent un gran esforç per dissenyar una prova pilot per a la implementació del nou model d’atenció”, s’explica, detallant algunes de les accions que ja s’havien dut a terme. Però, la crisi sanitària ho va capgirar tot. “Per les circumstàncies que ha originat la pandèmia en el sistema sanitari i específicament en el sistema residencial, la prova pilot no es va arribar a posar en marxa. Després de la pandèmia de la Covid-19 l’escenari s’haurà de dissenyar de nou, tenint en compte que podria haver-hi nous brots de la pandèmia”. Amb tot, en cap cas s’explica que s’abandoni el projecte i l’aposta pel model ACP, però sí que constantment es té present el possible rebrot. Per això també s’explica que tot i que ja s’havien començat a adequar els espais de la tercera planta, després de la crisi, “s’hauran d’adequar espais propis d’un model ACP amb un model més sociosanitari o d’hospitalització davant de nous rebrots”.

Des del ministeri no es detalla qui forma part de l’equip directiu del Cedre i es remet al director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que el centre forma part de l’roganisme sanitari. Amb tot, sí que es matis que durant la crisi sanitària, quan El Cedre ha passat de ser “un centre residencial a un centre hospitalitzat”, la direcció l’ha suportada de manera “provisional”, Anna Xandri. Igualment, pel que fa als salaris i currículums que Montaner demanava, se la convida a consultar-ho als arxius del SAAS.

En les respostes també es detalla que el gener del 2020 es van atendre 130 persones, d’aquestes 93 tenen consideració de residents assistits per la CASS i hi havà haver un total de 17 pacients que van superar el fort de 200 euros mensuals de la parapública. Igualment, la despesa mitjana en farmàcia es va situar en 144,90 euros, amb un import mínim de 2,41 euros i un màxim de 1.395,21 euros.

Pel que fa als ingressos, s’exposa que es van obtenir 2,34 milions d’ingressos sanitaris, 1,24 milions d’ingressos hotelers i 995.855 euros d’ingressos socials, a més de 60.491 euros provinents del suplement d’habitació individual i 20.009 euros del cànon de restauració. El Govern també manifesta que durant el 2019 es van pagar 446.274,84 euros al Fons de Reserva de Jubilació de la CASS, en concepte de lloguer de l’edifici.

Seguint la petició de Montaner, també s’adjunta el contracte signat amb la Fundació Matía per l’assessorament en la implantació del model ACP, que té un cost de 37.620 euros i un termini d’execució de 7 mesos.

Andorra
pregunta
Cedre
Consell General
acp
Covid-19
coronavirus
model
Montaner

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte