Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, durant la seva intervenció.
La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, durant la seva intervenció.

La CTP vol que els metges puguin actuar més enllà dels seus territoris


Escrit per: 
Redacció/Agències/Foto: SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir en la 36a sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) a Saragossa. En aquesta trobada es va aprovar l’Estratègia Pirinenca, pla d’acció de la CTP que estableix les prioritats de desenvolupament dels Pirineus per contribuir a la millora dels seus habitants, fruit d’un treball de col·laboració entre els diferents membres de la CTP i els agents del territori. L’Estratègia Pirinenca serà un instrument clau per a l’elaboració del proper Programa Operatiu Poctefa 2021-2027, que permetrà a la CTP, en tant que autoritat de gestió, prioritzar en àmbits com l’adaptació al canvi climàtic, la protecció del medi ambient, el suport a la investigació i innovació, la creació de llocs de treball i la formació. 

Així, es preveu que abans de finals del 2019 els territoris que integren l’organisme signin acords que facin possible que els metges d’una de les regions o departaments puguin creuar la frontera i actuar en urgències mèdiques transfrontereres. A més, també es va posar de manifest la necessitat d’assolir protocols operatius perquè es pugui actuar a qualsevol territori en matèria en els àmbits de la prevenció i les emergències. 

En la seva intervenció, la ministra d’Afers Exteriors va explicar que Andorra participa en tretze projectes Poctefa, amb una aportació econòmica total de 1.400.699 euros, i que el Govern destina 100.000 euros del pressupost del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior per finançar la participació de socis andorrans en projectes Poctefa en l’àmbit de la recerca. Ubach va destacar el projecte Sapyra; projecte entre socis andorrans i francesos, que ha permès iniciar la resolució del problema de la viabilitat hivernal de la carretera d’accés a Andorra des de territori francès.
Ubach va destacar també que Andorra va presentar en el Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’Ecosoc el 17 de juliol a Nova York, l’Informe Nacional Voluntari centrat en els avenços realitzats pel Principat en 8 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que conformen l’Agenda 2030. En aquest sentit, la ministra va exposar els bons resultats obtinguts mitjançant les polítiques mediambientals i la voluntat de continuar actuant en aquesta línia. Així mateix, es va congratular pel fet que aquestes accions estan perfectament alineades amb els objectius de la CTP i dels seus membres. La ministra d’Afers Exteriors es va referir també a l’actual procés de negociació d’Andorra amb la Unió Europea per a l’assoliment d’un acord d’associació, unes negociacions que inclouen com a un dels punts importants la participació del Principat als programes operatius de la UE.

Ubach va finalitzar la seva intervenció referint-se a l’eix transversal contemplat en el Pla Estratègic, la governança, capitalització i comunicació, per la seva incidència en el futur de la CTP. La ministra d’Afers Exteriors va afirmar que més enllà de la seva important funció d’autoritat de gestió del programa, la CTP ha d’impulsar el seu paper polític com a referent de la cooperació transfronterera en un entorn geogràfic complex com són els Pirineus. Segons Ubach, s’ha d’aconseguir que les iniciatives de la CTP tinguin presència en les estratègies de la UE, i donar-li així la merescuda rellevància política en el context de les polítiques europees de cooperació.

CTP
metges
actuar
territoris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte