Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Martínez Benazet i Rosa Vidal en la compareixença d'aquesta tarda.
Joan Martínez Benazet i Rosa Vidal en la compareixença d'aquesta tarda.

La defunció d'un pacient a l'hospital eleva a 41 el nombre de morts per Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

L'òbit d'un pacient de 76 anys que es trobava ingressat a la unitat de cures intubat i amb ventilació mecànica ha elevat a 41 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19, segons ha confirmat el ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha trasllat el condol als familiars del finat.

Malgrat aquesta defunció després de més de tres dies sense que s'hagi hagut de lamentar cap pèrdua, l'evolució de la pandèmia es manté estable i són ja tres els dies, els dos últims consecutius, que no es detecta cap nou cas de coronavirus.

Així, el total de casos de Covid-19 diagnosticats es manté en els 713 que hi havia ahir, dels quals se’n mantenen actius 304 tenint en compte les 41 defuncions registrades i que ja hi ha 398 persones que han superat la malaltia, després que en les darreres hores hagin rebut l'alta definitiva 13 persones. Entre els casos actius hi ha 49 professionals sanitaris i 5 integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 28 persones amb coronavirus, 13 a planta i 15 a la unitat de cures intensives, 10 de les quals intubades i amb ventilació mecànica, dues menys que ahir ja que en les darreres hores, al marge del pacient que ha mort, s'ha pogut extubar un nou malalt. En aquest sentit, Martínez Benazet, ha precisat que hi ha dos pacients més que "es troben ja en període d'extubació".

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 29 residents malalts, 11 dels quals procedents de Salita, i 6 persones convalescents a l'espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d'alta definitivament. En aquesta línia, el ministre de Salut, que ha precisat que les altes hospitalàries acumulades són ja 89, ha destacat que dels malalts que hi ha a El Cedre han superat la malaltia 15 que ja residien al centre sociosanitari i 10 dels que s'hi van traslladar des de Salita. No obstant, entre els dos centres sumen 23 morts, 18 d'El Cedre i 5 de Salita.

El titular de Salut ha comparegut acompanyat de la cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que ha mostrat l’evolució de les corbes epidemiològiques, amb dades tancades a 19 d’abril. En aquest sentit, Vidal ha assegurat que el que la setmana passada “era una sensació”, com era que s’havia superat el pic de l’epidèmia, ara “ja és una realitat”. Vidal, que ha remarcat que les bones xifres són fruit “de l’esforç” fet per tots els ciutadans i els ha apel·lat a “continuar amb aquesta actitud”, ha explicat que la gràfica d’incidència acumulada, que “sempre pujarà mentre hi hagi casos nous”, mostra també “clarament un aplanament de la corba”.

Quant a la incidència de la malaltia per sexe i franges d’edat poblacionals, Vidal ha posat de manifest que continua sent en les edats mitjanes, dones d’entre 40 i 60 anys i homes d’entre 45 i 60 anys, on hi ha més casos, si bé la letalitat de la Covid-19 continua sent més important en les franges d’edat més avançada de la població, tot i tractar-se d’una malaltia que "afecta també als joves", com ha puntualitzat Martínez Benazet.

D’altra banda, i interpel·lat sobre els diferents treballs que hi ha en marxa per a l’elaboració d’una vacuna contra la Covid-19, el ministre de Salut ha recordat que encara que s’iniciïn avaiat algunes proves ja en humans és molt difícil que es pugui disposar d’una vacuna abans d’un any o any i mig. Així mateix, ha assegurat que des de l’executiu es té un diàleg fluïd amb les autoritats dels països veïns i també amb un institut de Califòrnia que treballa també en una vacuna per tal que, de la “matixa manera que s’ha fet amb el material sanitari”, quan hi hagi avenços disponibles “estiguin també a l’abast d’Andorra”.

Finalment, i malgrat que encara no es compleixen els 14 dies des de que es van posar en marxa les primeres excepcions al confinament, amb les sortides per a passejar o córrer una mica, Martínez Benazet ha avançat que “fins avui, no hem observat cap pressió sobre el sistema sanitari ni cap impacte negatiu de les mesures”.

defunció
pacient
eleva
41
l'hospital
nombre
morts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte