Diari digital d'Andorra Bondia
La compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
La compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

La defunció d'una resident a El Cedre eleva a 23 el nombre de morts per Covid-19



Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

L'òbit d'una resident a El Cedre, la quinzena mort ja al centre sociosanitari, ha elevat a 23 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19, segons ha confirmat el ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha trasllat el condol als familiars de la finada.

Pel que fa a la situació de l'epidèmia, i després que hagin arribat els resultats de 106 analítiques més, de les quals 31 postives, els casos diagnosticats de coronavirus ascendeixen ja a 564, mentre d'actius n'hi ha 489 tenint en compte les 23 defuncions i que ja hi ha 52 persones curades després de les 13 altes donades les darreres hores. Entre els casos actius hi ha 89 professionals sanitaris, 2 menys que ahir, i 18 integrants dels cossos especials.

Martínez Benazet, que ha remarcat que portem "quatre dies consecutius sense cap nou ingrés a la unitat de cures intensives” i que sembla per tant que es confirma "el canvi de tendència" respecte tot just fa una setmana, ha detallat que a l’hospital hi ha 55 malalts per Covid-19, 16 dels quals a l’UCI, i els 39 restants a planta amb quadres clínics menys greus.

Dels pacients que són a la unitat de cures intensives, n’hi ha 13 intubats i amb ventilació mecànica mentre s’ha pogut ja extubar una dona de 71 anys que està evolucionant favorablement i s'espera "que en pocs dies pugui sortir de la UCI", tal com ha precisat el titular de Salut, que ha destacat que qui ja ho ha fet i ja és a planta és la jove de 24 anys. D’aquesta manera, la treballadora d’El Cedre es converteix en la primera pacient amb Covid-19 que és donada d’alta de la unitat de cures intensives.

Precisament, quant al centre sociosanitari, hi ha 42 residents positius per coronavirus, 17 dels quals procedents del centre La Salita, i 12 residents més que estan convalescents a l'espera de rebre el resultat de la segona analítica per poder rebre l'alta definitiva. 

Tractament a més pacients

El titular de Salut ha recordat l'estratègia seguida per tal d'ampliar el tractament amb hidroxicloroquina més enllà dels pacients més greus i en aquest sentit ha revelat que dels 564 malalts diagnosticat s'ha subministrat hidroxicloroquina a 460, un 81,5%, fet que ha convertit Andorra en "el primer país del món que estén a tanta gent el tractament". Martínez Benazet ha insistit a més en que "volem arribar més a baix perquè tenim la sensació que l’evolució és millor".

Així mateix, el ministre ha destacat també que en relació a la població Andorra és un dels països que més PCR per determinar els casos de coronavirus ha fet, fins i tot més que a Corea. En aquesta línia, Martínez Benazet ha explicat que les 1.673 PCR realitzades equivaldrien a 2.062 proves per cada 100.000 habitants, quan, tornant al cas de Corea, aquest país n’ha fet 944,3 per cada 100.000 habitants.

Els tests el 20 d’abril

D’altra banda, i amb relació a la prova d’anticossos que es vol fer a tota la ciutadania per a determinar el grau d’infecció de la Covid-19, Martínez Benazet ha explicat que els 150.000 tests previstos finalment s’han adquirit a la Xina i no a Corea, que era qui inicialment els havia de subministrar, ja que el termini d’entrega era massa llarg. Així, el ministre espera que els tests arribin al país pels volts del dia 20 d’abril. Així mateix, el titular de Salut ha indicat que en els propers dies es farà una crida per reclutar voluntaris que puguin ajudar a tirar endavant aquestes proves a la ciutadania, previstes en dues tongades.

Finalment, i tal com ja havia avançat dimarts, el ministre ha confirmat la incorporació a l’hospital i a d’altres dispositius assistencials del SAAS dels 39 professionals sanitaris cubans després que la segona PCR a que se’ls va sotmetre fos negativa.

Així, aquest matí els 39 sanitaris, 12 metges i 27 infermers,  s'han repartit entre els diversos torns per així poder donar descans ordenat als treballadors del SAAS. Tots ells van rebre una primera formació la setmana passada i se n’aniran fent més mentre duri la seva estada al Principat.

defunció
resident
El Cedre
eleva
nombre
morts
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte