Diari digital d'Andorra Bondia

La delegació del grup AELC valora positivament el procés d’obertura


Escrit per: 
M. F. / Foto: SFGA

Una delegació del grup AELC (Associació Europea de Lliure Comerç-EFTA) del Consell de la Unió Europea es troba de visita des d’ahir al país per copsar la realitat econòmica i social.

Una visita molt positiva, segons va posar en relleu el representant permanent de Dinamarca al grup AELE/EFTA, Peter Wilhelm Lund Linde, que va destacar els avenços que està fent Andorra en l’obertura econòmica. En aquest sentit, va manifestar que s’està anant “en bona direcció”. A més a més, Lund va remarcar que la visita permet copsar les especificitats del país.
De la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va expressar que acollir visites com aquesta han de servir perquè des dels organismes internacionals coneguin la realitat del país i també per guanyar en credibilitat, ja que permet “lligar” les reformes internes que s’estan fent amb l’encaix a la Unió Europea. En aquest sentit, va destacar que fer certs moviments cap a l’obertura econòmica “reforcen el missatge” i fan que Andorra s’avanci a les exigències que posteriorment s’han de derivar de l’encaix a Europa.
Saboya va destacar que, a banda de promoure les visites d’organismes internacionals (com en aquest cas), cal aprofitar les que tenen lloc per fer avaluacions, per exemple les del Moneyval, per mostrar “els avenços” que fa el país.
Així, el titular d’Exteriors va remarcar que el procés d’obertura econòmica ha de suposar, a més d’una oportunitat de creixement econòmic per l’arribada d’empreses, una millora per als estudiants, ja que va recordar les dificultats que tenen ara com ara els andorrans per accedir a determinats mercats més enllà d’Espanya, França o Portugal.
El cap de Govern, Antoni Martí, que va inaugurar la jornada de treball, va manifestar que el full de ruta del Govern “passa per arribar a un nou marc institucional que permeti a Andorra participar plenament en el mercat interior”, un marc institucional que, “sense fer excepcions, permeti respectar les particularitats inherents a un estat de reduïda dimensió territorial com el nostre; unes particularitats ja reconegudes al Tractat de Lisboa”. Martí també va subratllar els passos fets per Andorra “per avançar pel camí de la transparència i de l’homologació amb el nostre entorn”.
El grup que visita Andorra està format per un representant de 20 estats membres de la UE, dos representants del Servei Europeu d’Acció Exterior, un representant de la Direcció General de Mercats de la Comissió Europea i un representant de la Secretaria del Consell de la UE.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte