Diari digital d'Andorra Bondia
Mitja candidatura sobiranista, reforçada per a l’ocasió, ahir a Casa de la Vall.
Mitja candidatura sobiranista, reforçada per a l’ocasió, ahir a Casa de la Vall.

La dèria europea de Nomen


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

El candidat d'Andorra Sobirana insisteix a cada acte de campanya en les conseqüències d'un acord d'associació: totes pèssimes, vaticina.

“Vostè insisteix a reduir aquestes eleccions a un debat sobre l’acord d’associació”, s’ha de sentir dir Eusebi Nomen després de l’enèsima compareixença per desgranar les conseqüències –totes, entre pèssimes i nefastes– que tindrà segons ell la firma de l’acord d’associació. “Però és que hi ha altres temes que també preocupen el ciutadà, i la seva posició sobre l’acord ja ens l’ha explicada mitja dotzena de vegades...” Cert, contesta el cap de llista d’Andorra Sobirana, “però és que no hi ha cap altre tema que hagi de tenir tanta influència en tots els àmbits de la nostra vida que la decisió que prenguem respecte de l’acord d’associació”.

Així que Sant Tornem-hi: el que ningú no li podrà retreure a Nomen, si es compleixen els seus negres auguris, és que no estàvem avisats. I per si de cas, ahir ho va tornar a fer apel·lant a l’última paperassa generada a Brussel·les. Tant la Recomanació del 13 de març sobre l’acord d’associació emanada del Parlament Europeu com les Conclusions del Consell de l’11 de desembre sobre les relacions amb els països d’Europa occidental que no pertanyen a la UE –nosaltres!– posen l’accent sobre tres aspectes que, segons ell, les altres sis candidatures –i especialment Demòcrates– han intentat obviar. D’una banda, que l’acord es basarà en les quatre llibertats de circulació, inclosa la de persones, i que implicarà l’establiment d’unes condicions de competència equitatives.

Concepte clau que en l’argot de Brussel·les s’ha d’interpretar –diu Nomen, reconvertit en hermeneuta europeu– com que tots els països que participen en el mercat únic han de jugar amb les mateixes regles: “És a dir, amb un IVA similar. Això ho diuen tots els documents de la UE, però les altres sis candidatures ho continuen amagant”. En la seva interpretació, és òbviament impensable que la UE accepti per a Andorra un IVA inferior al 15%.

Si té raó o no ho comprovarem ben aviat, perquè una altra de les advertències de Nomen és que tot està pràcticament dat i beneït, i que l’acord marc es firmarà abans de l’1 de juliol, que es constituirà el nou Parlament  Europeu sortit de les eleccions del 26 de maig: la UE, diu Nomen citant les Conclusions, “està plenament determinada i disposada a treballar per concloure els debats en el marc de l’acord d’associació com a molt tard la primavera del 2019”. El ciutadà ho desconeix perquè li ho han amagat, tradueix Nomen, “però les negociacions no es troben als preliminars, com ens ha dit el Govern, sinó a la fase decisiva, i si Demòcrates torna a tenir majoria signarà l’acord”. Abans de l’1 de juliol, vaticina ell.

I per postres, el tabac. Les Conclusions, adverteix, són clares: “El Consell es congratula del progrés aconseguit amb relació en aquest sector. Ni una paraula de la moratòria de 30 anys. Si l’acord l’admetés, aquesta moratòria, tu creus que se’n congratularien!? Cal que et faci un dibuix!?”

Davant d’aquest panorama, la solució ja la saben: esperar que es resolgui el Brexit. Que surt malament, o que no hi ha Brexit? És igual: “Trigaran una setmana, un mes o un any, però el que està clar és que Londres i Brussel·les establiran una relació similar a un tractat de lliure comerç, sense la lliure circulació de persones i ni 15% d’IVA. Aquest és el camí que hem de seguir. Només hem d’esperar que Londres l’obri.” Només!

Avui, per cert i per variar, diu que ens il·lustrarà sobre el nou model que proposa per al funcionariat. Ja ho veurem.

Andorra
Andorra Sobirana
eleccions
generals
obsessió
europea
Nomen
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte