Diari digital d'Andorra Bondia
La despesa en retribucions a alts càrrecs s’apujarà un 10% el 2017
La despesa en retribucions a alts càrrecs s’apujarà un 10% el 2017

La despesa en retribucions a alts càrrecs s’apujarà un 10% el 2017


Escrit per: 
E.G./M.S.C. / FOTO: J.G.

Malgrat que les despeses de personal tenen una dotació pressupostària per a l’exercici 2017 lleugerament inferior a l’exercici actual (un 0,18% menys), les previsions del Govern és que hi hagi un increment ni més ni menys que del 10% en la partida destinada a “Retribucions bàsiques, altres remuneracions alts càrrecs”. Així queda reflectit en la memòria del projecte de pressupost per al 2017, a què ha tingut accés el BonDia i que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va entrar a tràmit parlamentari dilluns passat.

En concret, l’augment és de 323.000 euros i s’ha passat dels 3.224.727,99 euros del 2016 als 3.547.560,17 euros pressupostats per a l’any vinent. En relació a aquest destacat increment en la memòria només s’argumenta “pel fet que en la legislatura actual els alts càrrecs es componen de deu ministres, onze secretaris d’Estat i dinou càrrecs de relació especial”. Al marge d’aquest augment, les despeses de personal es mantindran estables en relació a l’actual exercici gràcies al descens de 875.000 euros del subconcepte “Sou base de funcionaris i agents de l’administració de caràcter indefinit”. Mentrestant, també cal destacar que s’apuja en poc més de 500.000 euros el capítol de remuneracions dels agents de caràcter eventual “a causa de l’increment de contractacions sol·licitades pels departaments que estan intrínsicament relacionats amb l’educació”. Precisament, en relació al personal de l’administració, el projecte de pressupost per a l’exercici 2017 autoritza “amb caràcter rigorosament excepcional” la creació de determinades places en llocs de treball concrets i “vinculats a necessitats urgents i inajornables”. En aquest sentit, el Govern exposa en la memòria en qüestió que es veu amb l’obligació de dotar de llocs de treball departaments on s’ha constatat un dèficit en l’estructura organitzativa. Així, pel que respecta a les noves contractacions, el pressupost per a l’any vinent preveu, entre d’altres, cinc agents de Duana i dos inspectors de tributs per al departament de Tributs i Fronteres, dues places de tècnics de finances al mateix ministeri de Finances, tres tècnics per al ministeri d’Afers Exteriors o un psicòleg forense, quatre treballadors socials, un tècnic d’ocupació, un magistrat i tres agents penitenciaris per al ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior.

Les inversions
Pel que fa a la inversió, el Govern preveu que per a l’any vinent s’hi destini 52,1 milions d’euros, el 83,3% de la qual (és a dir, 43,4 milions d’euros) l’assumirà el ministeri d’Ordenament Territorial. D’aquestes inversions cal remarcar la inclusió d’una partida d’1,5 milions per a l’heliport nacional del concepte “Béns destinats a l’ús general”, als quals se sumaran 100.000 euros més per a “Estudis i projectes d’inversió”. L’executiu també preveu una partida d’un milió d’euros per al recinte multifuncional, sis milions més per a la nova seu de la justícia, dos milions per continuar les obres de rehabilitació de l’hotel Rosaleda i un milió per a Radio Andorra, així com 200.000 euros per a la passarel·la que ha de comunicar la plaça del Poble amb el Consell General i 150.000 euros per a la sala d’exposicions de Santa Coloma.  Finalment, a la pavimentació de carreteres s’hi continuarà destinant una partida molt important (4,5 milions d’euros).

 

Les estacions d’esquí tindran l’IGI del 4,5% al juny

Les estacions d’esquí passaran de tenir un IGI del 2,5% al 4,5% a partir de l’1 de juny del 2017, segons es preveu en el projecte de pressupost. L’eliminació de l’IGI reduït també afectarà Caldea i altres atractius turístics. Segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, aquest increment no s’aplicarà fins a mitjans de l’exercici per evitar que aquest canvi tingui un impacte al mig de la temporada. En aquest sentit va recordar que els dominis esquiables ja tenen una part significativa de les vendes tancades a uns preus que preveien un IGI del 2,5%. “Hem volgut que el canvi sigui neutre”, va dir Cinca.

Per altra banda, el ministre de Finances va destacar que el 45% del total del pressupost es destina a aspectes relacionats amb la protecció social. Per aquest motiu va voler remarcar que, “en contra del que es vol fer veure”, els comptes de l’Estat tenen molta inversió social i ha anat creixent en els darrers exercicis. Així mateix va anunciar que per primer cop després de cinc anys les transferències del Govern al SAAS tornen a pujar, concretament en 1,4 milions d’euros. Cinca va acceptar que els ajustos tenen un límit i va afegir que si es vol mantenir serveis “ja no hi ha més recorregut a la baixa”. 
A l’últim, el ministre de Finances també va informar que les reserves d’Andorra Telecom el 30 de juny del 2016 ascendeixen a 250 milions d’euros. Cal recordar que els beneficis de la companyia de telecomunicacions, per tercer any consecutiu, s’inclouen en el pressupost del Govern.

 

 

Andorra
pressupost
Govern
càrrecs
alts
IGI
estacions
Comentaris: 3

Comentaris

A veure si ho entenc, el sou base puja un 1,5% i els alts càrrecs un 10%. O ells són molt llestos o la resta de població som idiotes. Dimissió i manifestacions al carrer ja, això és una vergonya i una presa de pél. Quina vergonya de país
A veure Senyor Cinca, ens ho pot tornar ha explicar això, o no s'ha assabentat o no vol assabentarse, ens esta prenen el pel als Andorrans o ens per idiotes, vostès son responsables i també uns irresponsables del creixement exponencial del dèficit del país.
Acabaré per no llegar els diaris,es que em poso malta al llegir tanta injusticia i tanta barbaritat !!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic