Diari digital d'Andorra Bondia
La mesura serà temporal fins que hi hagi una recuperació i estabilització dels preus dels hidrocarburs.
La mesura serà temporal fins que hi hagi una recuperació i estabilització dels preus dels hidrocarburs.

La devolució de l’impost sobre els carburants s’augmenta 6 cèntims


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

El Govern incrementarà de forma temporal en sis cèntims d’euro per litre les actuals deduccions parcials de l’impost especial d’hidrocarburs, a les quals es poden acollir aquells vehicles de més de 7,5 tones amb motoritzacions menys contaminants, segons ha anunciat aquesta tarda el ministre de Finances, Eric Jover, que ha avançat que les deduccions s’estendran també al sector del taxi, que fins ara no s’hi podia acollir.

Amb aquesta iniciativa, que s’allargarà fins que hi hagi una recuperació i estabilització dels preus dels hidrocarburs, es busca ajudar un dels sectors més dependents dels hidrocarburs i a la vegada que aquest ajut pugui tenir també un impacte en el conjunt de la població esmorteint l’efecte indirecte del preu del carburant sobre el consum.

Concretament, Jover ha detallat que les tres actuals deduccions de deu, dotze o catorze cèntims per litre en funció de l’etiqueta ambiental dels vehicles passaran a ser de setze, divuit i vint cèntims, un “increment significatiu de fins a un 60% en algun cas” i que, com ja s’havia anunciat, s’aplicarà de “forma retroactiva”.

Jover, que ha precisat que aquesta deducció suplementària tindrà un cost per a les arques públiques proper al mig milió d’euros, ha explicat que s’està ultimant el canvi de reglament, que es podria aprovar en els propers quinze dies, i que queda per definir si simplement s’indica que és una mesura transitòria sense posar cap data i posteriorment, amb la situació normalitzada, es torna a modificar per retornar a les deduccions actuals o si s’indica algun tipus de llindar a partir del qual es retorna al sistema vigent.

Així mateix, Jover, que interpel·lat sobre l’efecte de la taxa verda ha apuntat que la mesura temporal va fins i tot més enllà, ha reiterat que des de l’executiu no es planteja cap iniciativa que pogués comportar un abaratiment generalitzat del preu del carburant, justificant-ho amb els mateixos arguments que ja havia utilitzat el cap de Govern. D’una banda perquè els preus dels carburants a Andorra “segueixen sent més competititus que els dels països veïns” i perquè fins al “70% del carburant correspon al consum dels visitants” i, finalment, perquè “la capacitat fiscal d’Andorra de fer descomptes és molt inferior a la d’altres països”.

FEDA tanca l’exercici 2021 en negatiu

L’increment del preu de l’energia ha impactat de forma important en els comptes de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que ha tancat l’exercici 2021 en números vermells, segons ha avançat  Jover, que no ha detallat, però, el resultat. Tampoc aquest 2022 “és un any perquè FEDA faci beneficis”, ha apuntat el ministre, que ha explicat que s’està ultimant un increment de les tarifes per tal de fer “FEDA sostenible”. Amb tot, i com ja havia avançat el cap de Govern, Xavier Espot, el titular de Finances ha deixat clara la voluntat del Govern de “limitar molt l’impacte d’aquest increment sobre les tarifes bonificades”.

devolució
impost
sobre
carburants
augmenta
6 cèntims

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte