Diari digital d'Andorra Bondia
El ple de la Diputació de Lleida que va tenir lloc ahir.
El ple de la Diputació de Lleida que va tenir lloc ahir.

La Diputació demana un pla de xoc per millorar les vies de muntanya


Escrit per: 
Agències

La Diputació de Lleida va aprovar demanar al Govern un pla de xoc “urgent” per millorar les vies de muntanya que requereixin actuacions per garantir la seguretat dels seus usuaris i l’accés als nuclis. Ho va fer a través de la votació de dues mocions similars que es van debatre al ple de juliol, presentades per ERC i la CUP, i que van rebre el suport de tots els grups. Ambdós textos van destacar la falta de recursos en l’àmbit municipal per afrontar determinades actuacions en aquestes vies locals en un territori que demogràficament està poc poblat però que, a la vegada,  abasta pràcticament la meitat de la superfície total del país. 
Per a l’elaboració d’aquest pla de xoc per part del Govern, s’ha demanat també la col·laboració tècnica de la Diputació de Lleida com a administració territorial coneixedora de la realitat d’aquestes vies de muntanya  que, especialment durant la primavera passada, han resultat afectades per múltiples esllavissades a causa de les elevades precipitacions i la inestabilitat del terreny.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va explicar que la corporació ja va aprovar fa uns mesos agilitzar els “plans zonals”, que són aquells que plantegen o defineixen la  titularitat que han de tenir les carreteres i camins; el que passa, però, és que aquest és un “tema llarg i feixuc” i, a banda d’això, la Diputació aplica recursos cada any als municipis per fer front als “costos de gestió i manteniment de camins municipals”. Segons Reñé, cada any s’aporten més de 3 milions d’euros des de la Diputació als municipis.
Aquest dijous, però, es va instar el Govern que, a través del departament d’Economia, que hauria d’habilitar partida pressupostària, i també mitjançant el departament de Territori, “s’executi obra i actuació amb els Consells Comarcals i  ajuntaments”, en aquells casos d’urgència, als camins locals per donar garanties de seguretat. La proposta fa referència específica a les comarques de muntanya però també s’inclouen les de la plana, ja que hi ha alguns casos complicats.
El portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, va assenyalar que el que està fent la Diputació en aquest àmbit és “insuficient” i, per això, cal que hi intervingui el Govern. Gilabert ha qualificat “d’angoixant” el sentiment dels veïns d’aquests nuclis de muntanya amb dificultats d’accés, i ha remarcat que al conjunt del país són més de 300 els municipis que es troben en aquest àmbit, que representa el 46% del territori i només compta amb un 4,5% de la població. 

Diputació de Lleida
pla
xoc
vies de muntanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte