Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió de control d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió de control d’ahir.

La famacèutica Pfizer dona “l’OK” a l’arribada de les vacunes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

“Avui mateix hem tingut l’OK de Pfizer Estats Units que desbloqueja la situació.” Així ho va revelar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la sessió de control a l’executiu al Consell General en què, responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, va explicar que l’arribada de la vacuna serà “els pròxims dies”.

A més, el ministre, visiblement molest amb Vela després que aquesta li hagués retret que en el tema de les vacunes “ha faltat planificació i han sobrat anuncis estrella” i que la “gestió no s’ha fet bé”, va assegurar que “si s’han d’anar a buscar dissabte o diumenge ho farem”.

Martínez Benazet, que novament va atribuir el retard en l’arribada del vaccí a uns tràmits burocràtics entre Pfizer Estats Units i Pfizer Europa, va insistir que malgrat el retard en l’arribada “s’està dins els terminis que s’havien previst” i que fins i tot, en funció del nombre de vacunes que arribin es podria millorar la previsió inicial de tenir un 60% de la població vacunada abans de l’estiu. 

En aquest sentit, el titular de Salut va destacar que les vacunes es començaran a subministrar tan bon punt arribin al país, i va recordar les quatre fases previstes del procés. La primera, que gairebé es podria completar en una setmana a partir de l’inici, per a la qual s’estimen unes mil vacunes, és la destinada als residents i treballadors dels centres sociosanitaris així com a persones amb discapacitat que precisin atenció domiciliària. En una segona fase es vacunaria aquelles persones més grans de 70 anys, als col·lectius vulnerables i als treballadors dels serveis essencials, mentre que en la tercera el vaccí se subministraria a les persones d’entre 60 i 70 anys i les de risc de determinades patologies. Finalment, la quarta fase arribaria ja a la població en general.

Així mateix, el ministre va admetre que s’han mantingut contactes directes amb diferents farmacèutiques, ja que es desconeixia quina vacuna arribaria primer i calia “mantenir obertes totes les vies” per si finalment el vaccí no arribés per les vies considerades prioritàries com són l’acord amb els dos països veïns i les que s’esperen en el marc del projecte Covax de l’OMS. Precisament, respecte a aquest darrer, Martínez Benazet, que va recordar que es va fer un avançament de 229.342 euros per a la compra de 77.000 dosis, va explicar que ja per aquest primer trimestre de l’any s’espera rebre fins a 26.400 dosis de la vacuna d’AstraZeneca i Oxford.

Interpel·lat sobre les vacunes que han d’arribar de França, el titular de Salut va indiciar que s’està treballant en el document que s’ha de signar per poder rebre les vacunes de Moderna “els pròxims mesos”.

Gallardo obre la porta a poder revisar la normativa dels ERTOs

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es va mostrar obert a treballar amb els grups una modificació de la tercera llei òmnibus de mesures urgents per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 per mirar d’“ampliar l’ajuda” de les suspensions temporals del contracte de treball (STCT) i les reduccions de la jornada laboral (RJL) a aquelles empreses més afectades per l’absència de turistes degut a les restriccions de mobilitat dels països veïns, principalment les del sector hoteler.

Concretament, Gallardo, que va respondre a una interpel·lació de la parlamentària socialdemòcrata Judith Salazar, va explicar que es tractaria de revisar el sostre del 75% de la plantilla que les empreses, excepte aquelles tancades obligatòriament o de menys de deu treballadors, poden tenir en ERTO, com es coneix popularment aquestes figures, una mesura, però, que seria “acotada en el temps” i que per tant “no podria anar fins al 30 de juny”. El ministre va justificar aquesta temporalitat per mirar “d’evitar” que puguin produir-se “abusos en la utilització d’aquestes figures”, motiu pel qual, va recordar, a l’hora de fer la nova llei es va optar també perquè aquelles empreses i negocis que tanquessin voluntàriament tot i poder obrir no es poguessin acollir a les STCT i les RJL. “Haurem d’analitzar el percentatge que s’aplica perquè se’n faci un ús quan es necessita i no un abús quan no és necessari”, va insistir el ministre, que va lamentar que l’estiu passat tot i la presència de visitants “el percentatge d’hotels tancats va ser superior” al d’altres anys.

D’altra banda, el ministre, que va avançar que la setmana vinent ja hi podria haver una proposta damunt la taula, va detallar que fins ara el Govern ha destinat 36 milions d’euros per fer front a les prestacions de les STCT i RJL.

famacèutica
pfizer
dona
“l’OK”
l’arribada
vacunes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic