Diari digital d'Andorra Bondia
La presentació de la memòria de l’any judicial va tenir lloc el passat 5 de novembre.
La presentació de la memòria de l’any judicial va tenir lloc el passat 5 de novembre.

La fiscalia proposa aprovar una llei de l’indult per fer-lo més restrictiu


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Agències

La fiscalia planteja l’aprovació d’una llei de l’indult sense haver de modificar la regulació existent sobre aquesta prerrogativa de gràcia reservada als coprínceps i que assegura i protegeix la Constitució a l’article 46. Els seus efectes es troben regulats tant al Codi penal com al Codi de procediment penal. Així ho exposa en la memòria de l’any judicial 2020-2021 presentada el 5 de novembre passat. Precisament des de la promulgació  de la Constitució i fins al 2019, any en què es va aplicar el darrer d’aquests indults per commemorar la trobada dels dos coprínceps a la Casa de la Vall, el 13 de setembre, n’hi ha hagut un total de vuit, cadascun amb els seus propis requisits i extensió temporal.

Però hi ha aspectes de l’actual configuració de l’indult que per a la fiscalia comporten unes conseqüències que s’haurien de canviar a partir de l’anàlisi de la jurisprudència concernent. D’aquesta manera, considera que la previsió de la publicació dels indults, atorgats amb caràcter general i després de les trobades dels coprínceps, pot donar lloc a preveure quan es concediran, la qual cosa “pot resultar en certa manera perillós”, s’afirma en la memòria. La fiscalia també posa en qüestió que la possibilitat d’un indult promogui la bona conducta dels interns, ja que els beneficis que poden obtenir per mostrar un bon comportament ja estan recollits en el Codi de procediment penal sense necessitat de vincular-los a un indult. 

Ni justos ni equitatius
Un altre dels aspectes que posa en evidència és que els efectes de l’indult són diferents segons el nombre de condemnes i pot atorgar beneficis que “ni fan justícia ni són equitatius”. I ho mostra amb un exemple segons el qual un intern condemnat per un sol delicte a  deu mesos de presó, si l’indult és de sis mesos, n’haurà de complir quatre; mentre que un altre que pot haver estat condemnat cinc vegades a una pena de dos mesos per a cada una de les condemnes, es trobarà exonerat de la totalitat de les cinc condemnes de presó perquè l’indult no està limitat a un nombre determinat de condemnes.    

És per això que la fiscalia proposa que l’indult, si es manté com una disposició de gràcia general, es limiti a una única condemna per persona. I és que considera que s’hauria de canviar la configuració del mateix perquè fos més restrictiu i individualitzat. A més, tal com es fa en altres països de l’entorn, creu que s’hauria d’obrir la porta que les autoritats de l’Estat l’examinessin exhaustivament i es pronunciessin sobre el cas concret d’aquell condemnat que el sol·licita.

Un indult per a cada cas
Segons la fiscalia, la llei de l’indult hauria de definir, entre d’altres qüestions, quines circumstàncies haurien de ser motiu d’exclusió d’aquest benefici i en quins casos els sol·licitants podrien demanar acollir-se a un indult. Igualment hauria de preveure quin és el circuit que hauria de seguir la sol·licitud d’aplicació d’un indult des que s’ha fet fins que es pronuncien els coprínceps. També caldria fer previsió de quins aspectes cal valorar per decidir atorgar o no l’indult, així com per orientar la determinació de l’extensió que hauria de tenir el mateix. 

Per a la fiscalia, una nova regulació i configuració de l’indult com a benefici individualitzat i no general, podria donar lloc a un atorgament dels indults reservat per a casos extraordinaris, excepcionals i “vertaderament mereixedors de l’aplicació”. 

Fiscalia
llei de l’indult

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte