Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern es va reunir dimarts amb els agents econòmics i els sindicats per presentar les mesures socials.
El Govern es va reunir dimarts amb els agents econòmics i els sindicats per presentar les mesures socials.

La gent gran diu que les mesures socials arriben tard i són insuficients


Escrit per: 
M.S.C./P.G. / FOTO: J.G.

La Federació de la Gent Gran d’Andorra considera que, de forma global, les mesures socials presentades pel Govern es podrien qualificar, en certa manera, de pedaç, tot i que hi ha “petites coses” de caràcter “pragmàtic”. En aquest segon bloc hi hauria les relatives al lloguer, encara que el col·lectiu creu que es podria donar el cas que el propietari “exercís força” sobre el llogater. Així, el president de l’entitat, Simó Duró, va lamentar que les mesures arriben tard i que són insuficients. En aquest sentit va deplorar que “el Govern no hagi estat sensible a les millores socials que hem repetit durant quatre anys”, i va afegir que “sap greu” que no se’ls hagi escoltat, fet que els produeix un “cert cansament”.
En concret, Duró va destacar que no els satisfà l’increment del 3,2% de les pensions inferiors a 1.050 euros. La federació defensa que les pensions més baixes haurien d’apujar-se fins als 1.200 euros, una xifra que s’hauria d’assolir avui. A més, indica que caldria tenir un estudi sobre les pensions que reben els residents al país per tenir una valorització del que hauria de ser una pensió “equilibrada”. Per finançar-ho, proposen recórrer als impostos perquè “els que més guanyen ajudin els que menys guanyen”. L’estudi s’ha demanat al Govern en diferents ocasions, però encara no se’ls ha facilitat. Quant a l’increment de l’IPC, que el 2018 se situarà entre el 0,7% i 0,8%, la federació exposa que sovint no correspon a l’augment del nivell de vida real.
Amb relació als lloguers, la gent gran lamenta que la mesura arribi ara, tot i que fa temps que es reclama, quan ja s’ha aplicat la renovació del contracte a molts llogaters. També considera que els canvis en els ajuts a l’habitatge, que permeten seguir-ne gaudint tot i patir un increment desorbitat del preu, “apadrina i facilita” el comportament que han tingut els propietaris, que són gent adinerada, recorda. Davant d’aquest problema, la federació aposta per altres fórmules,  com ara permetre a les vídues “acollir” persones al seu pis, facilitar que gent gran amb pensions de solidaritat es pugui agrupar sense perdre l’ajut, assegurar un salari per a les cuidadores familiars (ja que les professionals no cobreixen totes les necessitats), i oferir una “petita pensió” a les persones jubilades que hagin pujat els fills sense cotitzar. La federació també es va mostrar en espera que els partits recullin propostes socials i siguin sensibles a les demandes que es plantegen des del col·lectiu.
De la seva banda, el raonador del ciutadà valora positivament les darreres mesures urgents, ho qualifica d’“un pas cap a la bona direcció”, però remarca que la finalitat última ha de ser la implantació de mesures definitives. Segons Marc Vila, la congelació dels preus del lloguer durant un any en aquells contractes que vencin el 2019 (només s’aplicarà l’IPC) és una mesura “excel·lent, perquè almenys durant un any els increments s’aturen i també s’atura el patiment d’uns quants centenars de famílies”.  A més considera que el pròxim Govern té tot aquest temps per acordar i implementar mesures definitives.
Segons l’estudi que el raonador del ciutadà està fent sobre l’increment del preu de l’habitatge i la gran afectació que provoca a la població, són “uns quants centenars de famílies que l’han patit durant l’any passat”. Amb les mesures anunciades per l’executiu, “si s’aprova el pressupost” no el patiran. A més, Vila afegeix que la mesura va destinada no només a aquells contractes de lloguer que vencin aquest any, sinó també als que tenen una pròrroga del contracte per un any. El raonador, a més, remarca que  és una bona mesura perquè va en la línia d’incidir en el mercat de lloguer.  Vila entén que aquesta intervenció està dintre del marc legal perquè la llei del pressupost sí que pot modificar la Llei d’arrendaments. 
Quant als punts de vista que mostren oposició a aquesta mesura i que la qualifiquen de “pedaç”, Vila diu que ho miren des d’un punt de vista pessimista i també amb un posicionament electoralista perquè estem molt a prop de les pròximes eleccions. Vila, però, destaca que malgrat que sigui una bona mesura “per frenar els abusos [al preu dels lloguers], aquesta també ha de servir per tenir temps i implantar noves mesures, com són els pisos socials i els pisos protegits, una reivindicació que no descarto”, va dir.  El raonador espera que “la responsabilitat de l’Estat” hi sigui un cop s’acabin les eleccions. En aquest sentit, Vila va remarcar que el pròxim Govern no només ha d’implementar un paquet de mesures relacionades amb la problemàtica de l’accessibilitat a l’habitatge, “sinó que ha de ser un pacte d’Estat”. Per tot, confia que el pròxim executiu i Consell General estableixin aquestes mesures, donant-hi prioritat. Pel que fa a l’apujada  de salaris, ho veu com un primer pas per assolir consonància amb el cost de la vida. “Es pot discutir si s’ha d’incrementar més o menys, però el que està clar és que el ciutadà té un guany”, va comentar. 
De la seva banda, des de Podem, Joan Seguí va lamentar que la modificació de l’IPC de l’1,7% al 0,7% suposa un empobriment greu dels salaris, al mateix temps que qualifica aquest canvi de “trampa” i “manipulació premeditada” que es podria denunciar. Quant al lloguer, alerta que es deixa la porta oberta que els contractes quedin extingits per finalització. Per tot plegat lamenta la pèrdua dels valors de la Constitució i critica que “DA no vol rebre ni entendre el missatge de la ciutadania” i per això defensa que caldrà tornar a sortir al carrer de forma “més insistent”.

 

 

mesures socials
Federació de la Gent Gran
raonador del ciutadà
podem
salaris
lloguers
pensions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte