Diari digital d'Andorra Bondia

La gestió del Govern aprova amb un 5,6 segons l’Enquesta d’opinió política


Escrit per: 
Redacció / Foto: E. N.

 

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) va presentar ahir els resultats de l’Enquesta d’opinió política del 2012. Aquesta enquesta s’acostumava a fer dos cops l’any, però la manca de pressupost fa que sigui anual, però més en profunditat.

Els tècnics del CRES van dividir els resultats de l’enquesta entre els andorrans i els no andorrans per poder copsar millor les respostes i no descarten en un futur poder fer una enquesta sobre intenció de vot quan es tinguin més resultats.
La nota mitjana que aconsegueix la gestió del Govern de Demòcrates per Andorra (DA) és del 5,6 per part dels nacionals, mentre que els residents milloren aquesta nota fins al 5,9. Els que han sortit pitjor parats d’aquesta enquesta són els membres de l’oposició, ja que la gestió del Partit Socialdemòcrata (PS) es queda molt a prop de l’aprovat, però els andorrans els suspenen amb un 4,8, mentre que els no andorrans els donen un aprovat just (5,1).
Pel que fa als líders de cada formació, Antoni Martí aconsegueix una nota mitjana del 6,4 per part dels nacionals, mentre que la seva tasca és millor valorada pels residents, que l’apropen al notable amb un 6,8. Tot i això, a la passada enquesta el cap de Demòcrates per Andorra va treure un 7,1 tant entre els andorrans com entre els no andorrans.
Jaume Bartumeu perd pistonada en aquesta darrera enquesta i és valorat amb una nota mitjana de 5,3 entre els nacionals i de 5,9 entre els residents. El líder del PS perd mig punt respecte de l’anterior enquesta en què va ser valorat amb un 5,8 entre els andorrans i amb un 6,04 entre els no andorrans.
Una altra dada interessant que mostra l’estudi és que si ara se celebressin eleccions generals els nacionals votarien en un 25,4% DA, mentre que el PS aconseguiria el 14,4%. Aquesta pregunta també es va fer abans de les eleccions al 2011 i Demòcrates aconseguia el 20,3%, mentre que els socialdemòcrates van obtenir el 16,7%. D’aquestes dades cal destacar el gran percentatge (44,3%) que no va voler contestar a la pregunta i també l’augment dels que votarien en blanc, un 10,2%, en relació amb els qui ho van fer al 2011 (1,6%).
Per tal de no deixar fora d’aquesta pregunta els no andorrans, el CRES els va demanar si votarien a les eleccions si poguessin, i un 83,3% van votar que sí. En aquest supòsit el 31,5% dels residents es decantarien per Demòcrates per Andorra, mentre que un 20,4% votarien al Partit Socialdemòcrata i un 41,1% no va contestar.
Un 28,6% dels andorrans es mostra més proper a la ideologia de DA, mentre que un 20,6% és més proper a la del PS i un 4,2% a la del Partit Liberal. Un 25,1% dels nacionals no es mostra proper a cap dels partits polítics actuals. Aquesta tendència no és igual entre els no andorrans, ja que un 22,8% estaria més d’acord amb la política de DA, mentre que el 21,5% seria més partidari del PS i un 2,5% dels Verds d’Andorra. Tot i això, el 25,3% dels residents no es va mostrar partidari de cap dels partits polítics.
L’enquesta feta a 802 persones també va voler copsar l’interès de la població per la política nacional. L’estudi revela que un 56% dels andorrans estan interessats en la política del país, mentre que entre els no andorrans la tendència és que el 64% els interessa poc o gens la política nacional.
El 51% dels nacionals qualifiquen de regular la situació política actual, mentre que un 27% la valora de dolenta o molt dolenta i un 20% de bona o molt bona. Els residents coincideixen a afirmar en un 54% que la situació política d’Andorra és regular, mentre que un 17% la veu bona o molt bona i un 23% dolenta o molt dolenta.
El CRES va preparar diverses preguntes sobre el Consell General on es pot veure el poc coneixement que tenen els andorrans i els no andorrans sobre els consellers que en formen part ja que només un 20% dels nacionals va poder dir tres noms de consellers i entre els residents aquest percentatge baixa fins al 5%. Entre els noms que més van sortir, Jaume Bartumeu amb un 34% és el conseller més popular, seguit de Jordi Cinca (25,1%) i Daniel Armengol (20,9%), mentre que Antoni Martí es queda amb el 14%.
Un 66% dels andorrans pensa que la composició del Consell general no representa la diversitat d’opinions sobre els joves, mentre que el 51% dels enquestats valoren que no hi ha representació política sobre les dones. El 62% dels nacionals pensa que la composició del Consell representa les opinions polítiques dels andorrans, però un 63% d’ells valoren que no representen la població sense nacionalitat andorrana.
Una dada significativa és que el 64,7% dels andorrans pensa que els residents sense nacionalitat haurien de poder votar en les eleccions comunals, mentre que aquesta pregunta feta als  residents va donar un 87% a favor. El 66,2% dels nacionals està a favor d’establir un sistema de llistes obertes per a les eleccions, mentre que entre els residents aquesta xifra arriba al 70%.

François Hollande
El Centre de Recerca Sociològica va demanar als enquestats com afectaria l’elecció de François Hollande com a president de la República francesa i nou copríncep d’Andorra i un 49,3% dels andorrans van valorar-ho de forma positiva, mentre que el 10% ho va veure negativament. Entre els residents l’elecció d’Hollande es va veure positivament pel 47,8% i negativament pel 10%. Dels que ho van valorar positivament el 28,3% pensa que serà millor que Sarkozy.

El 54,2% dels andorrans no coneix el sistema electoral
L’enquesta mostra que un 54% de la població andorrana no coneix el sistema de votació per obtenir un representant al Consell General, mentre que aquesta xifra puja fins al 80,3% entre els residents.
El 35,6% dels nacionals pensa que s’hauria de canviar el sistema d’adjudicar els escons i d’aquests el 27,1% creu que hauria de ser més proporcionals, mentre que l’11,9% valora que s’haurien d’eliminar les llistes parroquials i deixar només les nacionals.
Del sistema electoral per adjudicar els escons en les eleccions comunals el 38% dels andorrans el coneix, per un 13% dels no andorrans. Dels que coneixen el sistema, el 51% dels nacionals creuen que ja està bé com està i un 35,1% que s’hauria de canviar. El que més es demana a l’hora de canviar-lo és en la proporcionalitat dels vots, en un 34,8%.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte