Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles fent cua a l’autopista sortint de Kíev en direcció a Lviv, localitat propera a la frontera amb Polònia.
Vehicles fent cua a l’autopista sortint de Kíev en direcció a Lviv, localitat propera a la frontera amb Polònia.

La gestió d’Exteriors encamina la sortida de 4 andorrans d’Ucraïna


Escrit per: 
M. S. / A. L. / Foto: J. E.

L’inici de l’atac militar rus a Ucraïna d’aquesta matinada ha obligat a mobilitzar des de primera hora el personal del ministeri d’Afers Exteriors per mirar de gestionar la sortida dels ciutadans andorrans que es trobessin a Ucraïna. 

Segons han confirmat des de l’executiu durant el matí s'ha aconseguit contactar amb quatre persones, que es trobaven bé, i s'han iniciat les gestions pertinents per poder treure aquests ciutadans de territori ucraïnès. 

Un d’aquests andorrans és Jordi Escura, preparador físic de la selecció de futbol femenina d’Ucraïna, que es trobava en un hotel de Kíev amb el seleccionador Lluís Cortés en espera de les instruccions que se’ls havia de fer arribar des de l’ambaixada d’Espanya a Ucraïna, que ha recomanat als ciutadans espanyols sortir per carretera en direcció a Polònia, tenint en compte que l’atac rus havia inutilitzat l’aeroport de Kíev i que l’espai aeri d’Ucraïna estava tancat. I aquesta ha estat finalment la via escollida per mirar d’abandonar el país. Pels volts de les dotze del migdia, Cortés i Escura han pogut pujar a una furgoneta per traslladar-se de Kíev cap a Lviv, a uns 500 quilòmetres, localitat al costat de la frontera amb Polònia. 

De fet, aquesta és la mateixa ruta per als altres ciutadans andorrans. Les gestions d’Afers Exteriors han donat els seus fruits i pels volts de les tres de la tarda s'han pogut integrar en un comboi d’una desena de vehicles que ha organitzat l’ambaixada d’Espanya i que, al tancament de l’edició, es dirigia cap a Polònia.

Així ho ha confirmat el cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, que ha lloat el paper jugat per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i ha assegurat que “s’ha portat meravellosament bé” i que “gràcies a la seva tasca s’ha pogut trobar una solució per tornar”.

Zorzano, que ha deixat clar que la seva funció “no és política, sinó vetllar pel benestar dels ucraïnesos que viuen aquí o els que ens visiten”, ha alertat que ja l’han contactat turistes ucraïnesos que es troben al Principat que “han de marxar dissabte i no saben com ho podran fer”. En aquesta línia, Zorzano, que ha estimat que al país hi podria haver-hi entre 200 i 300 turistes ucraïnesos, ha advertit que es tracta de gent que “poden pagar dues o tres nits més però no més perquè les targetes de crèdit no els funcionen”, i ha fet una crida a solidaritzar-se amb aquestes visitants que “poden tenir problemes”. I és que el cònsol honorari d’Ucraïna, que “no com a tal  però sí a títol personal” ha carregat contra Putin assegurant que “ens trobem davant un psicòpata, la persona més dolenta del món i amb molt poder”, ha destacat que cal “trobar una solució per a aquests turistes” i “poder organitzar un comboi”, ja que “per restablir les connexions normals es tardarà mesos”.

Precisament, respecte d’aquesta qüestió, el cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que la ministra Ubach “està en contacte permanent amb el cònsol honorari i si algun ciutadà ucraïnès té dificultats per tornar al seu país l’ajudaríem”. Així mateix, Espot ha recordat que “es poden quedar tres mesos en règim turístic segons la Llei d’immigració” i que si es va més enllà, “que esperem que no”, es “buscarien solucions humanitàries”. I ha afegit que “el que està clar és que no obligarem ningú a tornar a un país on la seva vida pugui estar en perill”.

D’altra banda, Espot, ha remarcat que Andorra “està absolutament alineada amb els països de la UE en matèria de política exterior d’una forma clara i diàfana” i ha fet una “crida a la pau”. I és que la guerra “hauria de ser l’últim recurs, de fet, no hauria de ser ni un recurs”, ha assegurat Espot, que ha apel·lat al diàleg “com a eina per solucionar de forma pacífica les controvèrsies entre països”.

El preu de l’energia
L’atac rus a Ucraïna comportarà “conseqüències i un impacte en els preus de l’energia” i, per tant, hi haurà “repercussions per a Andorra associats amb els costos energètics”, segons ha assegurat el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en una entrevista a RNA, on ha destacat que caldrà analitzar la situació els pròxims dies, tot i que ja ha avançat que “segurament haurem de revisar la nostra política energètica”.

En un sentit similar s'ha manifestat el cap de Govern, que tot i remarcar que el fet que el subministrament elèctric recaigui en un operador públic ens fa “més resilients a pujades i baixades del preu de l’energia”, ha admès que “això té un límit” i si la matèria primera puja això “acabarà repercutint en el preu”.

Ubach condemna l’ús de la força

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat aquesta tarda en la reunió extraordinària del Consell Permanent de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, on ha evidenciat la “màxima preocupació d’Andorra pel que fa al deteriorament de la situació de seguretat a Ucraïna” i ha “condemnat de manera ferma l’ús de la força”, fent una crida al respecte als “principis del dret internacional, la Carta de les Nacions Unides i l’Acta Final d’Hèlsinki”. De fet, al matí, l’atac rus ja havia alterat l’ordre del dia de la reunió que la Comissió permanent de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE feia a Viena, on totes les delegacions membres de l’organització han condemnat l’ús de la violència per part de Rússia i han donat suport al govern ucraïnès. El cap de la delegació andorrana, Ferran Costa, que ha dit que “Andorra està compromesa amb la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment”, ha “condemnat fermament l’ús de la força” i ha fet una crida a les parts perquè “iniciïn un diàleg i facin ple ús dels canals diplomàtics i dels mecanismes internacionals per trobar una solució pacífica, política i sostenible al conflicte a l’est d’Ucraïna”.

gestió
Exteriors
encamina
sortida
4
andorrans
Ucraïna

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Paraules, paraules i més paraules. Totes amb bones intencions però sordes a les oïdes de Putin. Sembla mentida l'actitud d'occident davant de la violació de la sobirania d'Ucraïna. Cal una acció contundent del bloc occidental, i no només econòmica, per acabar amb Putin. Repassem la història de l'inici de la 2a guerra mundial. Hi veig molts paral·lelismes. Ja fem tard.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte