Diari digital d'Andorra Bondia
Una urna amb paperetes.
Una urna amb paperetes.

L’A i PS reclamen la custòdia del vot judicial durant les 24 hores


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) han entrat un escrit a la Batllia per conèixer quines són les mesures que s’adoptaran en seu judicial per garantir el correcte compliment dels procediments electorals establerts per a la modalitat de vot judicial i les mesures adoptades per garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia a tal efecte. En el document, adreçat al president del Consell Superior de la Justícia d’Andorra (CSJ), Enric Casadevall, i signat pels presidents liberal i socialdemòcrata, es subratlla la preocupació per “assegurar el bon funcionament dels processos electorals” i es fa referència als articles 32 i 33 de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum (Lqrer) sobre la modalitat de vot durant les eleccions i com s’ha de realitzar el vot per dipòsit judicial. La Lqrer recull que només es validarà “si s’ha lliurat amb el sobre i les paperetes oficials davant el batlle” i  que “el dipòsit davant del batlle l’ha de fer el propi elector que faci ús d’aquest dret, sense poder-ho delegar en cap altra persona”.

La carta entregada demana expressament que “s’incorpori la custòdia del vot judicial per part d’agents de policia en el moment en què la Batllia roman tancada al públic”, tot subratllant que “cal assegurar que, fora de les franges horàries habilitades per emetre el vot judicial i fora del moment que s’efectua el trasllat del vot judicial a les meses electorals el dia de la contesa electoral, el vot judicial està correctament custodiat per evitar així tota possibilitat de frau”. Finalment, es sol·licita que es faci arribar “el detall de les mesures i protocols que el Consell Superior de la Justícia implementarà per garantir la custòdia del vot judicial” durant tot el procés. El candidat a cap de Govern de L’A, Jordi Gallardo, ha incidit que amb aquesta petició es vol donar “el compliment que exigeix la llei electoral, potser per a alguns fer complir la llei és crear alarmisme, però per a nosaltres és una obligació, i augmentar la cobertura de la custòdia, ja que entenem que quan la Batllia està tancada hi hauria d’haver presència policial per garantir-la” les 24 hores.  
Per la seva banda, el cap de llista del PS, Pere López, ha dit que “el que posem damunt la taula és que el vot per dipòsit judicial se celebri, de manera estricta, en les condicions que estableix la llei. És a dir, que es dipositi davant d’un batlle amb presència d’un secretari judicial”. López també ha remarcat la necessitat que “hi hagi tots els mitjans que siguin possibles per a una custòdia efectiva d’aquest vot”. Per últim creu que aquesta “és una mesura positiva per donar les màximes garanties de cara al conjunt dels ciutadans”.

L’A
PS
custòdia
vot judicial
24 hores
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic