Diari digital d'Andorra Bondia

La introducció del portuguès com a opcional pot ser possible el curs vinent


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: SFGA

La introducció del portuguès com a llengua opcional en l’ensenyament oficial a Andorra podria tenir lloc el pròxim curs escolar, segons ha anunciat el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, en la reunió que va mantenir amb el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga, a Lisboa.

Hi ha una comissió encarregada de reformular els processos en el sentit de permetre, en una primera fase experimental, que el portuguès sigui la cinquena llengua en el sistema educatiu, segons va explicar Braga.
Espot, de la seva banda, va explicar que la introducció de la llengua portuguesa es podria fer el pròxim mes de setembre, quan comenci el curs, tot i que va matisar la complexitat del sistema educatiu andorrà, que ja té quatre llengües.
“Hi ha una comissió encarregada d’anar reformulant processos en el sentit de permetre, en una primera fase de prova, oferir la llengua portuguesa com a opcional en el currículum, per veure com es pot integrar una cinquena llengua en un sistema educatiu tan complex en matèria de llengües”, va dir Braga.
De la seva banda, Espot va comentar que havia abordat aquesta qüestió amb la titular d’Educació, Susanna Vela, i que “la voluntat de la ministra i del ministeri és trobar una solució al més aviat possible”.
Braga va recordar que hi ha més de 13.000 persones de nacionalitat portuguesa emigrades a Andorra i que ja hi ha més de 5.000 andorrans d’origen portuguès, fet que dóna una responsabilitat més gran per a l’enfortiment de les relacions entre els dos països.
Els dos responsables polítics van passar revista a les relacions bilaterals, que consideren “excel·lents” en tots els àmbits, i també a tots els acords a què s’ha arribat, o que estan en curs, en diferents àrees socials. Un d’aquests, el que permetrà l’ús de la targeta sanitària pels portuguesos que visitin Andorra en qualitat de turistes. “L’ambició d’Andorra és tenir acords particulars amb la Unió Europea en aquest sentit. Ara estem arribant a aquests acords’”, va assenyalar el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses.
D'altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va reunir amb el primer ministre de Portugal, José Sócrates, a la seva residència oficial de Lisboa, amb qui va avaluar l’evolució de l’acord bilateral en relació amb el sojorn i establiment dels nacionals dels respectius països, així com del memoràndum d’entesa que obre la porta a negociar un conveni per evitar la doble imposició, que van signar els dos mandataris, també a Lisboa, el desembre del 2009.
En la reunió, Bartumeu també va exposar a Sócrates les accions dutes a terme per canviar el model econòmic, a la vegada que es va refermar en la voluntat andorrana d’acostament a la Unió Europea, aspecte que va rebre el ple suport del dirigent portuguès. Ja al vespre, Bartumeu va oferir una recepció als empresaris que formen part de la missió que s’ha desplaçat a Portugal a les dependències de l’ambaixada d’Andorra a Lisboa.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte