Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Naudi, Marc Magallon i David Montané aquest matí al Consell General.
Carles Naudi, Marc Magallon i David Montané aquest matí al Consell General.

La llei d'actius digitals preveu una "fiscalitat atractiva" per atraure inversors


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

La proposició de llei de la representació digital d'actius mitjançant l'ús de la criptografia i la tecnologia de llibre de regiustre distribuït i blockchain preveu avantatges i un marc fiscal "molt competitiu" respecte les legislacions similars d'altres països per poder atraure "inversors que vinguin al país".

Així ho han explicat els consellers generals David Montané (DA), Marc Magallón (L'A) i Carles Naudi d’Areny-Plandolit (Ciutadans Compromesos), en la compareixença conjunta d'aquest matí, en què han expressat el seu desig que el text, entrat a tràmit parlamentari a finals de la setmana passada, pugui estar aprovat abans de l'estiu.

Concretament la llei, que al marge d'inversors busca també "atraure gent que vingui a Andorra a fer les emissions dels seus projectes digitals, compta amb una disposició transitòria que preveu un "coeficient d'abatiment" per a aquelles persones que s'estableixin al país que veurien reduïda en un 25% la quota de tributació per cada any de residència al Principat, segons ha detallat Montané.

Naudi, que ha remarcat que aquesta llei va "molt lligada a la de serveis de confiança electrònica", ha destacat que la regulació i l'aportació per tant de seguretat jurídica a aquest sector dels actius digitals "aportarà beneficis directes i indirectes al teixit productiu i econòmic del país" a la vegada que suposarà "un avanç econòmic i social molt important" i permetrà que Andorra "sigui un pol d’atracció per a tot aquest talent”. 

En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, que ha recordat que ja va portar al Consell General el text d'actius digital el 2018 i ha citat l'exemple de Malta com a aposta clara per la tecnologia blockchain, ha explicat que al marge d'atraure inversors i talent, el text servirà també per "retenir gent jove que ja s'està dedicant i treballant amb aquestes noves tecnologies".

Montané ha detallat el contingut de la proposició de llei que regula l'exercici de les activitats principals i els partícips en la representació digitals dels actius, establint el sistema de registre i sol·licitud de llicència d'activitat. En aquest sentit, el conseller general demòcrata ha precisat que serà l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) qui "supervisarà totes les activitats, emissions i participants", i ha avançat que de cara a futurs pressupostos caldrà dotar l'AFA de més recursos per dur a terme aquesta supervisió.

El text estableix també els requisits per a les emissions públiques i privades d'actius digitals, a la vegada que els classifica en diferents categories, i en regula la tokenització a efectes del seu registre i comercialització. A més, ha continuat Montané, es regula el règim jurídic de les plataformes de compra-venda d'actius així com de les empreses de custòdia, aspecte que ofereix una "bona oportunitat" a les entitats financeres.

Per la seva part, Magallon, que ha destacat que amb aquesta llei es busca "democratitzar un sector que fins ara està en mans de poques persones", ha incidit en els avantatge i beneficis que comportarà aquesta regulació tan per al sector públic com pel privat. El primer, perquè "podrà crear moneda digital pròpia" i tindrà l'opció "d'emetre deute públic", i el segon perquè l'ús d'aquesta nova tecnologia "millora les pràctiques empresarials, redueix costos i constitueix un accelerador de negocis".

llei
d'actius digitals
preveu
fiscalitat atractiva
atraure
inversors
Comentaris: 1

Comentaris

+1

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic