Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del jurament de Joan Manel Abril com a nou magistrat del TC.
Un moment del jurament de Joan Manel Abril com a nou magistrat del TC.

La llei de família i la de transparència es queden fora de la legislatura


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Ho va dir ahir el mateix síndic general, Vicenç Mateu, s’aprovaran totes les lleis entrades a tràmit parlamentari menys dues. La proposició de llei qualificada de la persona i la família, presentada pel grup parlamentari demòcrata i la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació presentada pel grup parlamentari liberal. A més, també va destacar com a excepcions la proposta d’aprovació de l’adhesió al conveni marc de l’OMS per al control del tabac que es va admetre el quatre de febrer passat al Consell General, i també la proposició de llei d’actius virtuals, impulsada pel conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit, encara en període d’esmenes. 
La resta de lleis, segons el síndic general, s’aprovaran en el tram final d’aquesta legislatura que ja té els dies comptats. El síndic va remarcar que ha estat el cas BPA el culpable del ritme legislatiu que s’ha establert durant tots aquests darrers quatre anys i que ara culmina amb una acceleració de treball i aprovació de les lleis.
 “El Govern es va dedicar a resoldre molt adequadament l’assumpte BPA, i això va comportar un retard a l’hora d’entrar textos legislatius i ho hem patit fins a l’últim dia”, va comentar el síndic. Tot i això, Mateu considera “una mica normal que a finals de legislatura hi hagi certa pressió per acabar d’enllestir tots els textos que estan a tràmit”. El síndic ha justificat la tramitació a urgència de certs textos “perquè era l’únic mitjà que teníem perquè al gener i al febrer es pogués treballar normalment”, va manifestar. 

Constitució sòlida
El síndic general considera la Constitució com un text prou sòlid i “que ha donat solució a tots els assumptes que se li han posat sobre la taula durant els darrers 25 anys”. Per aquest motiu, no veu “ara per ara, la necessitat de reformar-la”. 
Mateu, a més, remarca que el canvi de l’articulat de la llei més qualificada necessita unes majories molt elevades per aprovar-se a més del referèndum popular. Per tot això, no preveu cap reforma en un període immediat. En cas que es pugui plantejar una reforma de la Constitució, per exemple, si es dona el cas per legalitzar l’avortament als tres supòsits i si calgués aquesta reforma, Mateu considera que “abans hi hauria d’haver un debat social important que portés segurament cert temps i només després d’això, les propostes de la societat serien recollides per partits polítics i després caldria aquesta majoria tan gran al Consell General que estigués disposada a tenir la iniciativa parlamentària d’un costat i després la majoria suficient per aprovar”, va manifestar. 

 

Joan Manel Abril: “La imparcialitat no només hi ha de ser, sinó també semblar-ho”

Ahir va jurar com a magistrat del Tribunal Constitucional Joan Manel Abril, que substitueix  Isidre Moles. Abril va destacar ahir la complexitat cada vegada més accentuada dels casos que arriben al TC i també de les seves resolucions. Això, però, diu que passa a tot arreu, “perquè hi ha qüestions tècniques barrejades amb rerefons socials, econòmics i polítics”.
 Abril s’incorpora al Constitucional després de 16 anys treballant al Tribunal Superior. El perfil d’Abril és nou dins del TC, ja que prové d’aquesta jurisdicció ordinària i sap ben bé el funcionament de la justícia. Una aportació que considera que serà important i se sumarà a tot el bagatge i coneixement de la resta dels magistrats, segons va comentar ahir el mateix Abril durant l’acte del jurament. 
Com a magistrat del Superior ha intervingut en afers del cas BPA, sobretot en matèria de recusacions i d’algun embargament. Això, però, no l’eximeix que pugui prendre part en altres casos relacionats amb la causa general de BPA en qualitar, ara, de magistrat del TC. Tot i això, Abril va destacar que serà un tema que es discutirà al si del TC, però va remarcar que tal com diu el Tribunal de Drets Humans, “la imparcialitat no només hi ha de ser, sinó també semblar-ho”. Pel TDH l’aparença és important “i jo vull mantenir-la i que ningú dubti de la meva imparcialitat”, va assegurar.

llei
família
transparència
fora
legislatura

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte