Diari digital d'Andorra Bondia

La llei de l’IVA fixa un règim simplificat quan es factura fins a 100.000 euros


Escrit per: 
Julià Rodríguez


El grup parlamentari demòcrata ha presentat 77 esmenes a la proposició de llei de l’IVA entrada a tràmit pels socialdemòcrates. D’aquesta manera, sembla que del text inicial no quedarà ni el nom, ja que una de les esmenes pretén canviar-lo pel de TVA, que “és el que s’utilitza a la major part d’Europa”.

I és que no són pocs els canvis proposats si es té en compte que la llei té en total 85 articles i 11 disposicions.
La previsió és que es pugui recaptar amb aquesta llei –que entrarà en vigor l’1 de gener de l’any vinent i no l’1 de juliol com proposaven els socialdemòcrates– 127 milions d’euros anuals, 12 milions més dels que es fixaven a la proposta del PS.  Es calcula que al voltant del 50% dels ingressos del Govern provindran de l’IVA, que substituirà la resta d’impostos indirectes que s’han aplicat fins ara.
L’objectiu és mantenir la pressió fiscal que ara suporten les diferents activitats econòmiques. L’excepció és el sector financer, en què augmenta del 8% del text inicial al 9,5%, tot i que es gravaran només els serveis en els quals les entitats fan pagar comissions, mentre que altres en sortiran beneficiats, com el sector automobilístic, perquè haurà de pagar menys (pagava un 8,4% i ara pagarà el 4,5%).
Per a les prestacions sanitàries, culturals, socials, educatives i per als arrendaments d’habitatges s’ha creat un tipus superreduït al 0% per no perjudicar-les. Es deixaran així d’ingressar entre 7 i 8 milions d’euros, pèrdua que es compensarà amb els milions de més que es recaptarà del sector financer, entre 10 i 12 més.
Així ho van explicar ahir els consellers demòcrates Martí Salvans i Daniel Armengol. El tipus de gravamen general queda establert en el 4,5%, i algunes de les activitats econòmiques tributaran al 0% en lloc de l’1%, com és el cas de les relacionades amb els serveis hospitalaris, l’educació i qüestions socials.
Una esmena està encaminada a crear un règim especial simplificat per a les empreses que tinguin una facturació anual inferior a 100.000 euros anuals, “per facilitar la gestió”. Les empreses que no arribin a aquesta xifra de negoci no estaran obligades a portar una comptabilitat específica sobre aquest impost, ja que l’estimació de l’IVA suportat es podrà fer a partir del volum de negoci. En canvi, les empreses que facturin menys de 40.000 euros a l’any no estaran subjectes a aquest impost, sobre la base del règim optatiu, cosa que vol dir que no repercutiran l’IVA  en els serveis que prestin però tampoc podran deduir el suportat.
Els demòcrates també aposten per la supressió al text del règim especial que es volia crear per a les assegurances “perquè a tots els països europeus hi ha una taxa específica” i “no hi ha creació de valor al sector”, situació similar a aquella en què quedarà el bingo. Les transmissions immobiliàries fetes per promotors tributaran per l’IVA, a diferència del que es diu al text inicial, que proposa que el primer cop pagui per l’ITP i les següents, pel nou impost. A més, els demòcrates volen derogar la taxa dels serveis de fe pública, que grava els actes dels notaris, a què s’aplicarà el règim general d’IVA. També hi haurà una rebaixa de l’1% en les factures de FEDA i Andorra Telecom, ja que es derogarà el cànon que estava al 5,5% i es pagarà un 4,5% d’IVA.

“El text no és el pactat”

“El text que va entrar a tràmit el PS no és ni de bon tros el que s’havia pactat en l’anterior legislatura.” I és que de les 56 de CR només 6 s’haurien plasmat al text. Així ho va dir ahir el conseller demòcrata Martí Salvans per justificar la gran quantitat d’esmenes presentades a la proposició socialdemòcrata. Malgrat tot, Salvans va dir que els demòcrates van optar per admetre’l i no per entrar un text alternatiu “perquè no hi havia motiu perquè no s’hagués pres en consideració”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte