Diari digital d'Andorra Bondia

La llei d’estadística no preveu crear un institut nacional


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: SFGA

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de la funció de l’estadística pública. El text ha de donar el caràcter oficial a les dades emeses per l’autoritat estadística, oferint així confiança, dóna garanties al ciutadà entorn el secret estadístic i estableix un règim sancionador.

El projecte de llei regula l’activitat estadística per a fins estatals però no s’aplica en les enquestes d’opinió o els sondejos electorals.
El director del departament d’Estadística, Alexis Estopiñán, va destacar que no es preveu la creació d’un institut nacional d’estadística i l’autoritat competent serà l’àrea que encapçala. En aquest sentit va explicar que el Govern ha volgut fer una llei a la dimensió del país i el fet de no crear una institució evita augmentar els costos. Tot i així, va indicar que el codi de les bones pràctiques estadístiques de la Comissió Europea (del qual la llei adopta els principis de les estadístiques europees) destaca la independència professional, no jurídica. Per això va afegir que el fet de desvincular-se’n no aportaria més independència.  
Un dels aspectes innovadors de la llei és l’establiment d’un pla d’estadística, que s’haurà d’aprovar per llei i tindrà una vigència de quatre anys. L’objectiu serà sistematitzar les activitats estadístiques d’interès per al Principat i definir si són obligatòries o de resposta voluntària. El pla s’elaborarà amb les propostes que facin les institucions i organismes que elaborin estadístiques, empreses i associacions socials i econòmiques.
El text regula el deure del secret estadístic, la recollida de dades, la difusió de resultats i el règim sancionador (que preveu per als funcionaris les multes establertes en la Llei de funció pública i per a les persones col·laboradores, entre 600 i 30.000 euros). La llei té 51 articles i es preveu que entri en vigor de forma immediata.
Estopiñán va destacar l’aposta realitzada des del Govern pel desenvolupament de l’activitat estadística. En aquest sentit va afirmar que per aquest any hi ha una inversió de 200.000 euros prevista per a aquesta activitat.

Convocats 4 concursos per a obres en escoles

El Govern ha acordat convocar quatre concursos nacionals per a la realització d’obres en quatre centres escolars. Els treballs pugen a uns 785.944 euros. També es licitaran unes obres a la zona de la cruïlla de CG-1 amb la carretera de Fontaneda, que permetran eixamplar la via al llarg de 35 metres. Es preveu destinar-hi 126.611 euros.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte