Diari digital d'Andorra Bondia
La llei d’intercanvi automàtic preveu sancions de fins a 250.000 euros
La llei d’intercanvi automàtic preveu sancions de fins a 250.000 euros

La llei d’intercanvi automàtic preveu sancions de fins a 250.000 euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’adopció de pràctiques encaminades a eludir els procediments de comunicació d’informació i de diligència deguda d’aquesta que estableix el projecte de llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, entrat a tràmit per l’executiu, és considerada una “infracció tributària especial” i podrà ser sancionada amb una multa de fins a 250.000 euros.
Així consta en el règim sancionador que preveu l’article 10 del projecte de llei, que Sindicatura ja ha admès a tràmit parlamentari pel procediment d’urgència i que els grups tindran temps d’esmenar fins al 4 de juliol vinent.
El text, que tret d’aquesta infracció especial adopta el règim sancionador previst en la Llei de bases de l’ordenament tributari, estableix tres criteris per establir l’import de la sanció. D’una banda, el grau de culpabilitat del subjecte infractor; també la gravetat i la durada dels fets sancionables i, finalment, aquelles sancions fermes en via administrativa que li hagin estat imposades durant els darrers cinc anys.
D’altra banda, i tenint en compte les disposicions de la Llei de bases, l’incompliment de les obligacions de comunicació i diligència deguda d’aquesta és considerada una infracció simple del deure de subministrar dades, informes o antecedents amb transcendència tributària, i per tant se sanciona amb una multa de 1.000 euros la primera vegada i amb multes de 3.000 euros les infraccions successives.

Agraïment als grups
D’altra banda, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va voler, aprofitant la seva compareixença setmanal posterior al consell de ministres, agrair públicament ahir als grups parlamentaris la “bona predisposició” mostrada perquè la ratificació del Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal esmenat pel Protocol del 2010 del Consell d’Europa i l’OCDE pugui tenir lloc en una sessió del Consell General el 28 de juliol vinent.
En aquest sentit, el ministre va explicar que si “com tot indica” es pot ratificar el text en aquesta data hi haurà “marge suficient” perquè tots els tràmits posteriors –sanció del text per part dels coprínceps, publicació al BOPA i lliurament dels instruments de ratificació corresponents– es puguin fer abans del 30 de setembre, data màxima perquè el conveni pugui ser vigent l’1 de gener de l’any vinent, ja que com preveu el mateix text l’entrada en vigor tindrà lloc tres mesos després de completar tot el procés de ratificació.
Davant el presumible compliment d’aquest termini, el ministre de Finances va treure importància al fet que el projecte de llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, que també Sindicatura ha tramitat pel procediment d’urgència, ja es pogués votar passat l’estiu.

 

Cinca veu “difícil” que es pugui qüestionar la voluntat de transparència

El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va defensar ahir “el salt important” que ha fet Andorra en matèria de transparència i la demostració “amb fets” d’aquesta voluntat de seguir avançant en aquest camí, voluntat que veu “difícil que pugui ser qüestionada”.
Cinca es manifestava d’aquesta manera davant l’aprovació per part de la Comissió Especial sobre Resolucions Fiscals i Altres Mesures de Naturalesa o Efectes Similars (TAXE 2) del Parlament Europeu de l’informe sobre resolucions i mesures fiscals, en què s’incorporava la proposta de resolució del grup dels Verds que posava en dubte l’efectivitat del conveni per evitar la doble imposició (CDI) signat entre Andorra i Espanya.
El ministre, que va assegurar que “és evident que hi ha un desconeixement dels passos que han fet i estan fent els petits països”, va insistir en els “passos accelerats cap a la transparència” que ha fet el país els darrers anys i que han permès l’assoliment d’acords per evitar la doble imposició amb països membres de la Unió Europea com Espanya i França. Així mateix, Cinca va remarcar també el salt que hi ha entre el conveni de fiscalitat a l’estalvi i el ja signat d’intercanvi automàtic d’informació, i va recordar que l’opció d’aplicar aquest intercanvi automàtic ja a partir del primer de gener del 2017 o fer-ho el 2018 és una opció donada pel mateix Consell d’Europa i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
“Del que es tracta en definitiva és d’estar dins la norma generalment acceptada”, va assegurar el titular de Finances, que es va mostrar convençut que Andorra ha fet tota la tasca necessària per “no tornar a ser inclosa en cap llista negra de jurisdiccions no cooperants”.
D’altra banda, i en el marc del treball de l’OCDE i del Global Forum per lluitar contra l’erosió de la base impositiva i el trasllat dels beneficis, conegut com a BEPS, Cinca va informar que la secretària d’Estat d’Assumptes Financers, Clàudia Cornella, participarà a finals de juny i primers de juliol en la reunió de treball que tindrà lloc al Japó. Tot i la complexitat de la qüestió i que caldrà incorporar a la legislació nacional el resultat que s’adopti en tot el treball fet, Cinca va destacar que el tema dels BEPS tindrà poca incidència al país ja que no hi ha multinacionals.

Jordi Cinca
llei d'intercanvi automàtic informació
sancions
OCDE
Global Forum
BEPS
CDI
Parlament Europeu
Clàudia Cornella

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte