Diari digital d'Andorra Bondia

La Llei d’inversió estrangera s’aprova amb els vots de DA i l’abstenció del PS


Escrit per: 
Redacció

Per al Govern ahir era un dia històric. I és que s’havia d’aprovar el que es considera com a “pal de paller” del nou model econòmic del país: la Llei d’inversió estrangera, un text en el qual l’executiu té dipositades totes les esperances de creixement sostenible i de diversificació de l’economia i, com a conseqüència, d’augment dels llocs de treball.

Un text que, segons va manifestar el ministre d’Economia, Jordi Alcobé, “marcarà un abans i un després en la història econòmica del país”. Tot i la importància del text, i que es tracta d’un tema inclòs tant al programa electoral del PS com de DA, només va obtenir finalment el suport dels demòcrates, mentre que els socialdemòcrates es van abstenir.
Alcobé va intentar fins a l’últim moment que els socialdemòcrates votessin afirmativament el projecte de llei, fins i tot apel·lant personalment a tots i cadascun dels consellers de l’oposició, amb noms i cognoms. “Us ho demano, no us en quedeu fora”, va insistir Alcobé. No ho va aconseguir i va dir que els socialdemòcrates “han comès un error històric” i va afegir que “la història us jutjarà”.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va respondre al ministre que els socialdemòcrates “no participarem a donar el missatge que en aquesta cambra tots volem fer el campi qui pugui”, i va afegir que “el país del paisatge i del percentatge no és el nostre país”.
El conseller genral David Rios (PS) va criticar de nou de manera contundent el text per l’arbitrarietat que, segons el parer del seu grup, hi pot haver per part del Govern a l’hora de concedir o no una autorització i va acusar la majoria de “vendre’s el país al millor postor”. Rios, que va acusar la majoria de no haver volgut consensuar el text, va deixar clar que el PS no s’oposa a l’obertura econòmica sempre que s’incideixi més “en la transparència i en la seguretat jurídica”. Per la seva banda, la consellera demòcrata Sílvia Calvó va assenyalar que s’havia assolit un model equilibrat “entre l’automatisme i l’arbitrarietat” a l’hora de donar permís o no a una inversió estrangera. “És un text al qual la societat civil s’ha sumat”, va argumentar Calvó, un procés que segons va dir tindrà ara continuïtat amb la iniciativa Actua, que ja va anunciar el cap de Govern durant el debat d’orientació política. El titular d’Economia va lamentar que no s’assolís la unanimitat i que hagués primat “l’interès polític per sobre del sentit d’Estat” i va voler recordar als socialdemòcrates que “aquesta és una feina que vosaltres no vau fer i nosaltres hem fet en nou mesos”.

El Consell General aprova per assentiment la llei de l’impost general indirecte, un nou pas per homologar el marc fiscal andorrà amb el dels països de l’entorn europeu

Andorra va fer ahir un pas important en la configuració d’un nou marc fiscal homologable amb el de la resta de països de l’entorn europeu. I ha estat gràcies a la proposició de llei de impost sobre el valor afegit (IVA), presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, que es va aprovar per assentiment. Això sí, la paternitat del text cal atribuir-la també en gran part al grup demòcrata, que va presentar un total de 77 esmenes, 50 de les quals es van aprovar també per unanimitat. La nova llei, que entrarà en vigor l’1 de gener de l’any vinent, substituirà la major part dels diferents tributs indirectes existents fins ara (IMI, ISI i IAC) en només un: l’anomenat impost general indirecte (IGI). El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va indicar que es tracta d’una llei “que preserva la competitivitat de les empreses” i va destacar el fet que hi pugui haver un període transitori d’adaptació, cosa que no hauria pogut ser si s’hagués aplicat des de l’1 de juliol. Cinca va ressaltar també el fet que es conservi la liquidació en duana, ja que ha funcionat satisfactòriament fins al moment i facilita el control per part de l’Administració. Així mateix, el ministre va expressar una vegada més la predisposició del Govern per ajudar les empreses “en aquest procés complex” d’adaptació al nou marc tributari que ara s’inicia, alhora que es vetllarà perquè hi hagi “un alt nivell de complement de la llei des del primer moment”. Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va manifestar que es tracta “d’una de les lleis més importants de la legislatura”. Durant la sessió d’ahir del Consell General es va votar també el vot particular presentat pel grup parlamentari socialdemòcrata, que tenia per objectiu evitar que els productes estocats tributin per duplicat. El text no va prosperar pel vot en contra dels demòcrates, que van anunciar que ja tenen preparada una proposta perquè no hi pugui haver aquesta doble imposició. El parlamentari de DA Martí Salvans va assenyalar que el cost per a l’Estat si s’hagués deixat a la llei la disposició transitòria inclosa inicialment hauria estat de gairebé 30 milions d’euros. En aquest sentit, Cinca va anunciar una transitòria “més acotada” per posar fi al problema.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte