Diari digital d'Andorra Bondia

La llei d’obertura econòmica estarà a punt al març perquè s’aprovi enguany


Escrit per: 
Redacció

“No volem perdre més temps en aquests moments.” Així es va expressar ahir al matí el cap de Govern, Antoni Martí, després d’explicar les línies mestres de l’obertura econòmica al grup parlamentari demòcrata. D’aquesta manera, es referma que el 2012 serà l’any de l’obertura econòmica, tal com es va comprometre Martí a principis de la legislatura i ha anat repetint en diferents discursos.

Els primers a conèixer el full de ruta que se seguirà en aquesta matèria van ser els consellers generals de Demòcrates per Andorra (DA), però aquesta mateixa setmana és previst que es faci el mateix amb el grup parlamentari socialdemòcrata. En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va explicar que ahir al matí li havia telefonat Martí i que s’ha acordat una reunió per dijous per parlar de la qüestió. A més, es pretén fer partícip la societat de la reflexió sobre una matèria tan important per al futur d’Andorra, i per això s’han convocat també reunions per al dia 17 amb els agents econòmics, i en concret la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç, l’Empresa Familiar Andorrana i la Petita i Mitjana Empresa, així com amb els representants dels diferents col·legis professionals.
I si ja no hi ha dubte sobre el fet que l’obertura econòmica estarà regulada abans que acabi l’any en curs, també és clar que aquesta obertura serà “al cent per cent” del capital estranger, tot i que hi pot haver “clàusules de salvaguarda”, que el cap de Govern no va voler desvelar fins que tingui lloc una reunió pública de la comissió legislativa d’Economia en què es donarà a conèixer detalladament els canvis legislatius que s’hauran d’impulsar i que estaran encapçalats per la modificació de la llei d’inversions estrangeres.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va aclarir que “aquestes clàusules de salvaguarda no seran sectorials, sinó conceptuals”, cosa que vol dir que faran referència a “elements que puguin posar en perill qüestions com l’interès general, el medi ambient, la seguretat o regles de competència del mercat”. Baró va indicar també que es farà un esforç perquè hi hagi “diàleg parlamentari” sobre aquesta qüestió, tot i que el seu grup impulsarà la reforma “independentment del nivell de consens que es pugui assolir” amb l’oposició. Es preveu que la llei d’inversions estrangeres entri a tràmit a l’inici del proper període de sessions, al març, i que s’aprovi en el següent, fins i tot abans de l’estiu. “No es pot perdre temps i aquests mesos de gener i febrer seran de molta intensitat per complir els nostres compromisos amb els ciutadans”, va recalcar Martí als mitjans de comunicació.
A la trobada amb el grup parlamentari demòcrata hi van assistir, a més de Martí, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé; el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el cap de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé.

Crítiques al Consell de l'Audiovisual
Encara que no hagi estat de manera volguda, els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata coincideixen que cal fer una revisió del paper del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA). Aquesta és una qüestió recurrent de què s’ha parlat en els últims anys però que les diferents formacions polítiques no han solucionat, tot i ser conscients de la inoperativitat que mostrava l’ens. El fet és que la junta de presidents de grup parlamentari va abordar, com un dels punts de l’ordre del dia de la reunió d’ahir, si l’acabament del mandat afecta només alguns o la totalitat dels membres que integren el CAA.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va opinar, després de la reunió, que es tracta d’un ens que a més de “guardar silenci sepulcral” en relació amb la situació que es viu actualment a RTVA, “no té cap mena d’operativitat a part d’atribuir una generosa retribució a cada un dels membres”. Per això considera que cal modificar la llei que el regula o, “si s’ha de mantenir el paper que té fins ara, la nostra proposta serà eliminar-lo”. Bartumeu va opinar que actualment el CAA “no destaca per la seva importància i presència en l’activitat que té encomanada” i va considerar que els seus membres no haurien de ser designats només per criteris polítics, sinó per la capacitat de representar la societat.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va reconèixer que “segurament cal fer una revisió del paper de l’ens” i que al llarg d’aquest any s’intentarà tractar la qüestió, tot i que no està entre les prioritats. Baró va dir que encara no hi ha un posicionament del seu grup en aquesta qüestió, però va assenyalar que possiblement l’ens ha de tenir “una funció més definida”, tot i que caldrà revisar tota la legislació en el seu conjunt i no només el paper del CAA.
D’altra banda, Bartumeu va dir ahir que el seu grup no ha rebut “suficient informació” per poder-se pronunciar sobre el projecte de llei de contenció de la despesa. “Malament podrem votar així la llei”, va avisar el president del grup socialdemòcrata. Sobre aquest punt, Baró va dir que l’oposició està “en el seu dret de demanar més informació”.
La junta de presidents va aprovar el programa de la visita al Consell General del president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Mevlüt Çavusoglu, els dies 15-17 de gener. També es van decidir les comissions competents per analitzar els projectes de llei del matrimoni i de contenció de la despesa (Interior), i de modificació de les taxes del tabac (Finances i Pressupost). La comissió permanent va autoritzar ahir que els dies de gener es computin com a hàbils per poder treballar aquests dos últims textos.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte