Diari digital d'Andorra Bondia
El director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en la compareixença d’ahir.
El director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en la compareixença d’ahir.

La lluita contra el contraban, entre les prioritats de Tributs i Fronteres


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Com és habitual cada exercici, la lluita contra el tràfic il·lícit de productes del tabac serà una de les principals línies d’actuació del departament de Tributs i Fronteres (DTF) per aquest 2018, si bé en aquesta ocasió prendrà una rellevància especial després de la recent modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles i de la Llei del codi de duana, i de la propera entrada en vigor –diumenge– de l’acord de cooperació transfronterera amb França.
Així ho va explicar ahir el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, després de la reunió del consell de ministres en què es va donar llum verda al Programa anual d’actuació del DTF i al Pla de control fiscal per a l’exercici 2018. Hinojosa va admetre que aquests canvis comportaran la necessitat de “més recursos humans per ser més eficients”, i, al marge de recordar la previsió d’incorporar cinc nous efectius a la duana aquest any i cinc més de cara al 2019,  va avançar que caldrà destinar gent que ja forma part del departament a “tasques exclusivament de control del contraban”.
Pel que fa a l’acord amb França, Hinojosa, que va recordar que les bones relacions entre les dues duanes venen ja de lluny, va assegurar que permetrà una “millor coordinació” en la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac i que a la vegada “evitarà que s’aixafin operacions”. Així mateix, el director general del DTF va precisar que quan es parla de patrulles conjuntes es fa referència a “la coordinació a banda i banda de la frontera” i no al fet que agents de duana andorrans o francesos “actuïn fora del seu territori”, malgrat que l’acord “preveu aquesta possibilitat”.
Les altres dues grans línies de treball per aquest 2018 són la continuació dels treballs per posar en marxa l’Agència Tributària Nacional i la consolidació de la recaptació executiva. En el primer cas, i sempre que acabi havent-hi acord amb els comuns, es preveu que durant el segon semestre de l’any s’enllesteixi el projecte de llei de creació de l’agència, amb la previsió que pugui implementar-se el primer de gener del 2020, i que paral·lelament les administracions parroquials treballin per harmonitzar el seu calendari tributari.
Pel que fa a la recaptació executiva, Hinojosa va explicar que es vol consolidar els procés de constrenyiment i agilitzar els embargaments, i va anunciar la propera posada en marxa d’una nova eina per a l’aplicació informàtica que s’utilitza (SAP) per tal de poder procedir a “l’embargament automatitzat de comptes bancaris per a aquells deutes de petita quantia”. Per a aquells deutes de quantitats més elevades, Hinojosa, que va destacar que l’exercici 2017 es van recuperar a través d’embargaments fins a mig milió d’euros, va explicar que es continuarà el procés actual de tramitació d’expedient per contribuent.
Entre els objectius, el DTF vol millorar l’assistència al contribuent amb, entre altres mesures, millorant l’índex de demora en la tramitació d’ajornaments i fraccionaments. Així mateix, i en l’apartat de control tributari, es vol que les devolucions en les campanyes de l’IS, IGI i IRPF es facin en un termini de dos mesos i no s’esperi als tres que preveu la llei.
Pel que fa al Pla de control fiscal, i en el cas concret de l’impost general indirecte (IGI), es farà un control específic dels sectors que incorporin un valor afegit important i seran objecte d’atenció especial les activitats amb proporció de valor afegit molt inferior a la del sector o amb gran proporció localitzat a l’estranger. Amb relació a l’impost de la renda dels no residents (IRNR) es vigilarà l’aplicació correcta dels diferents convenis per evitar la doble imposició als diferents tipus de renda, mentre que en el cas de l’impost de societats i l’impost de la renda de les persones físiques es farà un control dels contribuents amb major risc d’incompliment, es controlaran les diferents deduccions i la seva afectació, i es vigilaran les rendes de capital mobiliari i de capital immobiliari.

Comença la negociació de la circulació de capitals

Sense haver tancat encara oficialment el capítol de mercaderies, la reunió de la setmana passada a Brussel·les va servir perquè la delegació andorrana i la de la Unió Europea obrissin ja el debat sobre la lliure circulació de capitals. Així ho va confirmar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, que va precisar que tot just s’ha començat a analitzar quina legislació té ja Andorra i quina caldria implementar respecte a aquesta qüestió.
Quant al tema de les mercaderies, i particularment al capítol del tabac, Cinca, que va recordar que no hi ha res tancat fins que globalment es tanqui l’acord d’associació, va assegurar que no hi ha elements nous que facin pensar que no es podrà assolir el període transitori de trenta anys. El ministre, que va insistir en desvincular les qüestions de fiscalitat del tabac de l’acord, va afirmar que per part andorrana ja s’“estaria en disposició” de donar per tancada la negociació d’aquesta llibertat.

lluita
contraban
Tributs i Fronteres
prioritats
control fiscal
Albert Hinojosa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte