Diari digital d'Andorra Bondia
Turistes amb maletes esperant per fer el ‘check-in’ a la recepció d’un hotel.
Turistes amb maletes esperant per fer el ‘check-in’ a la recepció d’un hotel.

La majoria accepta endarrerir la taxa turística fins a l'octubre del 2022


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

La reunió que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) va fer la setmana passada  amb els representants dels grups de la majoria a la comissió legislativa d’Economia del Consell General no només va servir per obtenir el compromís  dels parlamentaris d’estudiar les esmenes que l’entitat empresarial ha presentat al Projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, que servirà per implementar la taxa turística al Principat, sinó que també va arrencar una primera resposta a una de les demandes plantejades. D’aquesta manera, la majoria estaria disposada a endarrerir l’entrada en vigor de l’esmentada taxa a l'octubre del 2022, però no al desembre com voldria la Cambra ja que això tindria impacte en els ingressos que s'han pressupostat per a l'any vinent. L'octubre és, doncs, l’endarreriment màxim que els grups parlamentaris que donen suport al Govern estarien disposats a acceptar i, per tant, no s’aniria en cap cas més enllà d’aquesta data.

La Cambra, exercint la funció d’òrgan consultiu, ha preparat un paquet d’esmenes que la setmana passada va fer arribar als representants dels grups de la majoria a la comissió legislativa d’Economia i que properament compartirà amb els grups de la minoria. Precisament els grups de la majoria parlamentària s’han mostrat disposats a acceptar l’endarreriment de l’entrada en vigor de la taxa turística tal com proposa l’ens empresarial, però lamenten que el concepte d’aquesta taxa no s’hagi entès. En aquest sentit, recorden que la taxa turística no és un impost que hagin d’assumir els allotjaments turístics perquè els clients no vegin un encariment dels preus. “Creiem que la qüestió no s’està enfocant bé perquè ens diuen (des de la Cambra) que hi ha establiments que assumiran ells la taxa per no encarir el preu de l’habitació”, explica la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata i presidenta de la comissió legislativa d’Economia. Mònica Bonell assegura que “la taxa turística és una cosa que el turista té molt assumida quan viatja a altres països i que sap que està fora del preu d’allò que contractes amb l’establiment”.

Per tot plegat, des de la majoria parlamentària confien que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis faci pedagogia amb els establiments turístics i els traslladi “què és la taxa turística i en què s’invertiran aquests diners”. Uns diners que, de fet, es reinvertiran en el mateix sector i és que el projecte de llei que es troba en aquests moments a tràmit parlamentari, a més d’establir la taxa, crea un fons per a l’impuls del turisme el qual es nodrirà d’allò que es recapti dels allotjaments turístics per mitjà del nou impost. Així, segons el text que va preparar el ministeri de Turisme, el fons per a l’impuls del turisme es destinarà “a finançar projectes o actuacions que persegueixin els objectius següents: la promoció turística del Principat d’Andorra; l’impuls del turisme sostenible, responsable, inclusiu i de qualitat; la protecció, la preservació, la recuperació i la millora dels recursos turístics; el foment, la creació i la millora dels productes turístics, i el desenvolupament d’infraestructures i serveis relacionats amb el turisme”. 

El document d’esmenes preparat per la Cambra recull altres demandes, com ara la reducció de l’impost en temporada baixa i, per contra, que l’impost no sigui diferent en funció de la categoria de l’establiment turístic (el text a tràmit parlamentari estableix una forquilla tarifària que va d’1 a 3 euros). D’entrada, des de la majoria consideren que “no li suposa el mateix a una persona que s’allotja en un hotel de 5 estrelles pagar la taxa que a una persona que s’allotja en un hotel de 2 o 3 estrelles”.  Amb tot, els consellers generals que es van reunir amb els representants de la Cambra van recollir les propostes i es van comprometre a debatre-les amb la resta de membres dels respectius grups abans de fer un retorn definitiu amb una opinió consensuada.

D’altra banda, i com ja s’ha dit, queda pendent la reunió de la Cambra amb els grups de la minoria al Consell General.

Ara per ara, la taxa turística o, més ben dit, l’impost sobre les estades en allotjaments turístics està encara als llimbs de la tramitació parlamentària, però això no ha impedit al Govern adjudicar ja els serveis per implementar aquest nou impost dins del sistema de gestió tributària de l’Estat. L’adjudicació per un import de prop de 222.000 euros es va fer pública dimecres al BOPA i va recaure en l’empresa DXC Technology Spain. La durada del contracte és de fins a cinc mesos des de la seva signatura i, en qualsevol cas, la feina ha d’estar enllestida a tot estirar el 31 de desembre del 2022, és a dir, d’aquí a un any just. 

Els hotels noten una millora en l’ocupació

És un pèl d’hora per fer balanç d’aquesta segona part del període nadalenc des de la perspectiva de l’ocupació hotelera, però des de la Unió Hotelera d’Andorra confirmen que l’arribada de turistes s’està produint aquests dies segons les previsions que tenien i que, a diferència del que va passar els dies abans de Nadal, no està havent-hi cancel·lacions d’última hora i les reserves es mantenen estables de moment. Així doncs, si la dinàmica segueix com aquests últims dies, l’ocupació hotelera entre el 27 i el 31 de desembre podria situar-se al voltant del 83%-84% i, per tant, significaria una millora substancial respecte al 66% que es va registrar entre el 24 i el 26 de desembre.

taxa turística

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte