Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de poble sobre el futur del Prat Gran, ahir.
Un moment de la reunió de poble sobre el futur del Prat Gran, ahir.

La majoria comunal proposa comprar part del Prat Gran per 16 milions


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Comprar el Prat Gran costaria 38 milions d’euros, una xifra inassumible pel Comú d’Encamp. És per això que la proposta de l’actual majoria (i que ja s’ha estat negociant amb la propietat) passaria per comprar una part de la superfície per 15,9 milions d’euros i fer un contracte de lloguer a llarg termini (la voluntat de la majoria serien 10 o 15 anys) per la resta. Això permetria mantenir el parc com el coneixem ara i donar temps als propers consolats perquè decideixin si adquireixen la parcel·la restant o bé si aposten per un espai més reduït, va dir el cònsol major, Jordi Torres.

Ara per ara, encara hi ha serrells per tancar amb relació a les condicions, preu i durada del lloguer però el que sí que va advertir Torres és que si no hi ha un contracte a llarg termini difícilment es podria justificar la compra. El que és clar és que es donaria opció de compra preferent al Comú però en el cas que es volgués acabar adquirint caldria fer una nova valoració de la parcel·la i es pagaria a preu de mercat. Sobre l’opció de descomptar el cost del lloguer del total si s’aposta per mantenir tota la superfície, el cònsol va dir que aquest és un dels aspectes que no s’han tancat amb la propietat.
El Prat Gran té 19.000 m2 i amb el pla parcial uns 4.500 ja són propietat del Comú. La compra que es proposa fer ara permetria adquirir 4.200 m2 més –la zona més propera al riu– i això suposaria que 9.000 m2 passarien a ser d’ús públic. La parcel·la que quedaria per comprar té 5.000 m2 i a banda hi ha els vials, que en cas que no es desenvolupi la urbanització també passarien a ser propietat del Comú. “Si no ho comprem tot, el Comú acabaria tenint entre 9.000 i 10.000 m2”, va dir.
Per finançar els 15,9 milions que val el terreny que ara estudia comprar la corporació, caldria fer un préstec. Això no suposaria cap daltabaix per les financer comunals, va dir Torres. Així, a finals de mandat, l’endeutament estarà als 13 milions d’euros i amb aquest préstec pujaria fins als 29 milions, un fet que situaria el nivell d’endeutament al 111% del permès per la llei (el límit és del 200%). A més, si avui la capacitat d’inversió està als 2,8 milions d’euros, el proper consolat la tindria a 2,6 milions. Així, Torres va indicar que aquest és l’últim any que es paga el préstec del Funicamp. I amb la compra del terreny del Prat Gran caldria satisfer 970.000 euros, pràcticament la mateixa quantitat que pel giny. 
Torres va explicar que el proper mes d’octubre finalitza el contracte actual de lloguer del Prat Gran i per això cal prendre una decisió abans de les eleccions. Així, va apuntar la possibilitat de signar un document amb la propietat per donar-li garantia que la compra s’executarà, ja sigui a finals d’any o el proper consolat. El que no es preveu és una consulta popular, perquè es podria barrejar amb temes electorals, va dir el cònsol. Així, va exposar que l’acord es prendrà entre els consellers i va obrir la porta a donar llibertat de vot el dia de l’aprovació. Torres també descarta buscar un altre espai de la parròquia per traslladar-hi el parc perquè no hi ha terrenys tan grans i, a més, comportarien les mateixes condicions. Tampoc es va mostrar partidari d’altres mesures com una expropiació i va afegir que ja hi ha un conveni amb la propietat per cedir terrenys al centre d’Encamp. Així, va dir que al Prat Gran s’han rebut 3.000 m2 més dels previstos.

 

 

 

Prat Gran

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte