Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups de la majoria parlamentària en una votació al Consell General.
Els grups de la majoria parlamentària en una votació al Consell General.

La majoria insta Govern a fixar per reglament la renda màxima dels habitatges a preu assequible


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Els tres grups de la majoria parlamentària volen que el Govern estableixi per reglament la renda màxima dels habitatges a preu assequible, d’acord amb tota la informació sobre la situació del mercat de la qual disposa, mentre no estigui en funcionament el sistema d’informació dels contractes d’arrendament d’habitatge. 

Així es posa de manifest en les esmenes que Demòcrates, Acció i Ciutadans Compromesos han presentat al projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge, part de les quals busquen reforçar que l’accés a les dades relatives al parc immobiliari d’habitatge i el seu tractament, per part de l’Institut Nacional de  l’Habitatge i el ministeri responsable, es puguin utilitzar única i exclusivament per obtenir un detallat coneixement de la situació del parc immobiliari, l’estat d’ocupació dels habitatges i la seva localització, les necessitats de la població o les tipologies de llars existents al país.

Bona part de les 19 esmenes presentades però se centren a evitar l’allargament de tot el procés que envolta els casos d’impagament de l’arrendament d’un habitatge, de manera que no es cronifiquin en el temps, els immobles puguin tornar al mercat al més aviat possible i ampliar així l’oferta actual. Un segon bloc pretén ampliar la seguretat jurídica dels propietaris en cas d’ocupació indeguda d’un habitatge i, en un tercer, es busca reforçar, a través de la Llei d’arrendaments de finques urbanes, les sancions als propietaris que rescindeixin els contractes simulant que recuperen l’immoble per a ús propi o per a un familiar, o que el venguin després de recuperar-lo al·legant aquests mateixos motius.

Pel que fa als procediments en cas d’impagament, les esmenes insten a introduir canvis al Codi de Procediment Civil perquè aquests processos siguin més àgils, sempre mantenint el caràcter garantista per a les dues parts. Per exemple, reduint els terminis i facilitant les notificacions o citacions als arrendataris que no paguin. També es donen competències al saig per dur a terme l’execució forçosa de les resolucions que acordin la recuperació del bé immoble per part de l’arrendador, un cop hi hagi sentència ferma de la Batllia.

Pel que fa a les situacions de persones que ocupen un immoble sense permís, i per evitar també la desprotecció jurídica del propietari (que s’està donant als països veïns), es faciliten els processos de recuperació d’un l’immoble, i es precisa i agilitza el procediment a emprar per desallotjar els ocupants sense permís i sense títol de propietat o lloguer.

Finalment, la coalició també ha entrat una esmena per actuar davant casos d’abandonament d’animals de companyia dins d’un domicili, que es trobin en situació de perill o de desatenció de les seves necessitats bàsiques. En aquest sentit, s’encomana al Govern que, en un termini de tres mesos, instauri els protocols d’actuació adients entre els cossos especials i administracions, així com promogui les modificacions legislatives necessàries per garantir la seva protecció.

Habitatge
preu assequible
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic