Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú celebrat ahir sense la presència de públic per les mesures sanitàries.
Un moment del Consell de Comú celebrat ahir sense la presència de públic per les mesures sanitàries.

La majoria titlla d’arcaica l’oposició per defensar els consells presencials


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Comú de Canillo

No ha estat plàcid el Consell de Comú de Canillo celebrat aquest dimecres. S’hi havia d’aprovar la modificació de l’ordinació de funcionament de la corporació per permetre als consellers assistir als plens de forma telemàtica en cas de malaltia, pandèmia, trobar-se fora d’Andorra o d’altres situacions excepcionals autoritzades pel cònsol de la parròquia. I aquesta qüestió, que a simple vista pot semblar un pur tràmit, ha derivat en una forta discussió entre majoria i oposició i un debat entorn de la democràcia i  la transparència.

Per la minoria, la via telemàtica s’ha de reservar exclusivament per a situacions excepcionals i defensa que els consellers han de fer acte de presència als Consells de Comú perquè és d’aquesta manera, “cara a cara” i a Casa Comuna, on es pot debatre i arribar a acords. “A través d’una pantalla no hi ha la part social i humana. Sols és tac tac i s’ha acabat”, ha observat la consellera d’Objectiu Comú Dolors Cabot. “No permeti que arribi un punt en què els Consells siguin telemàtics per comoditat”, ha demanat al cònsol major, Francesc Camp. “Res més lluny de la realitat”, ha assegurat el mandatari, que ha explicat que només es permetrà als membres del Consell participar a distància en casos excepcionals, perquè l’objectiu és que es desplacin fins al Comú. Camp ha argumentat, però, que cal facilitar la tasca de tots els consellers, i aquesta és una via.

Menys diplomàtic ha estat el cònsol menor, Marc Casal, en etzibar que “no ens podem quedar trenta anys enrere”. Casal ha destacat que amb aquesta acció el Comú de Canillo fa un pas més vers la transparència i l’adaptació a les noves tecnologies. “Som el primer Comú a fer-ho, però no serem l’únic”, ha dit, i ha afegit que permetre la participació en línia als consellers que no hi puguin assistir “també és un acte democràtic”. La intervenció ha generat malestar entre la minoria, que ha reblat que la seva crítica res tenia a veure amb la utilització de les noves tecnologies. Han afirmat que no estan a “l’edat de pedra” i que tan sols demanen no recórrer de forma habitual a les intervencions telemàtiques. La proposta de la majoria ha estat aprovada amb el vot en contra de l’oposició. Minuts després, Cabot es referia al debat lamentant la “manca d’experiència política” al ple.

El consell ja ha començat amb mal peu quan l’oposició s'ha queixat de la interpretació que s’havia fet de les seves intervencions en les actes del Consell de Comú anterior. El tema ha quedat resolt quan el cònsol major ha explicat que hi havia hagut problemes tècnics en la gravació de la sessió. Però la minoria ha demanat tot seguit poder ser present a l’obertura de plecs dels concursos públics, una proposta que ha semblat no agradar gaire a la majoria, tot i que s'ha compromès a estudiar-la. Tant és així que el cònsol menor ha acusat l’oposició de voler fer d’aquest tràmit un “acte polític”. Cabot ha respost que tan sols hi volen assistir per informació i transparència. Ara tan sols són presents a l’obertura de plecs l’interventor, el responsable tècnic i el president de la comissió.

També ha estat rebuda amb recel la demanda de la minoria de disposar d’una sala al Comú, tal com tenen consellers de l’oposició d’altres parròquies. Camp ha atribuït a la manca d’espai la negativa i ha explicat que poden reservar sales per a utilitzacions puntuals, mentre que el conseller de la majoria Miquel Casal ha exposat, clar i català, que no li semblava bé que la minoria disposi d’un despatx.

Vot favorable ha tingut el darrer punt de l’ordre del dia, relatiu a les subvencions a les entitats. El Comú els concedirà el mateix import l’any que ve, però se’ls descomptarà la part que no han gastat aquest 2020 arran de la pandèmia. El consell d’aquest dimecres ha estat excepcional. A la sala hi havia presents tots els consellers però la premsa ho ha hagut de seguir telemàticament. La normativa anti-Covid del Govern ho exigia.

 

33.400 euros per a treballs audiovisuals i gràfics

El Comú destinarà 33.404 euros durant un any a la contractació dels serveis de fotografia, disseny gràfic i de producció audiovisual. Els adjudicataris –alguns dels quals no eren els més econòmics– són Inuk (8.412 €), Artika (14.950 €), i Fílmic (10.042 €) i assumiran la gravació dels Consells, l’elaboració de material gràfic i la presa de fotografies. L’adjudicació s’ha fet de forma directa després de demanar pressupost a diferents empreses. L’oposició es pregunta si aquesta despesa és necessària en el context actual. “Caldrà fer moltes fotos”, ha ironitzat Cabot, que té la sensació que el projecte no s’ha explicat prou bé.

 

consell de Comú de Canillo
consell de comú telemàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte