Diari digital d'Andorra Bondia
Gallardo saluda el conseller general socialdemòcrata, Joaquim Miró, abans de la primera sessió de control al Govern, ahir.
Gallardo saluda el conseller general socialdemòcrata, Joaquim Miró, abans de la primera sessió de control al Govern, ahir.

La manca de denúncies fa pensar al Govern que s’aplica l’IPC als salaris


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La manca de denúncies “fa pensar” que “el ritme de compliment” de l’obligació d’aplicar l’IPC del 2018 als salaris inferiors a 24.000 euros  “és correcte”. Ho va dir el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en el marc de la sessió de control al Govern que va tenir lloc ahir. En aquest sentit va explicar que el servei d’Inspecció de Treball no ha rebut cap denúncia sobre aquesta qüestió i el Raonador del Ciutadà i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) tampoc tenen cap queixa. Ni tan sols la Unió Sindical d’Andorra (USdA), que és qui va denunciar que hi havia empreses que incomplien aquesta obligació, va informar de cap cas concret a l’executiu, segons va relatar Gallardo.
L’explicació no va convèncer el grup parlamentari socialdemòcrata, que va recordar que en un país on existeix l’acomiadament lliure no és fàcil arriscar-se a denunciar el patró per un increment que és d’uns nou o deu euros al mes (encara que al llarg de la vida laboral pot suposar un total de 5.000 euros, va dir el president del grup, Pere López). És per això que va demanar a l’executiu una actuació més proactiva, a través d’inspeccions d’ofici i creuant dades amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per determinar si tots els assalariats que cobren menys de 24.000 euros han vist incrementat el sou amb l’IPC de l’any passat. Davant d’aquesta proposta, el ministre de la Presidència, Economia i Empresa es va comprometre a contactar la CASS per assegurar que la normativa es respecta. Així, es va mostrar obert a “qualsevol mesura que es pugui implementar per donar més cobertura i protecció als treballadors”. Amb tot, va insistir que cal generar tranquil·litat, ja que no s’ha rebut cap queixa i això és “una bona notícia perquè vol dir que hi ha compliment”. Gallardo també va reptar el PS a aportar el gran volum de casos de persones a les quals no se’ls ha apujat l’IPC que diu conèixer, una afirmació a la qual el conseller Jordi Font va contestar que és ell qui representa la institució i té eines per “saber la veritat”.

Pallarés diu que vol modificar altres aspectes de la Llei de la Funció Pública però no especifica quins

La ministra de Funció Pública i Simplificació Administrativa, Judith Pallarés, va explicar que  a banda dels dos articles tombats pel Tribunal Constitucional hi ha “algunes qüestions” de la Llei de la Funció Pública que cal millorar. Per això va explicar que ja ha començat el treball per revisar el text i identificar els temes que no estan ben especificats o que ofereixen complicacions. Pallarés va indicar que algunes de les modificacions es faran tenint en compte la negociació amb la Unió Europea (UE), un aspecte que la legislatura passada no es va disposar de prou temps per debatre, va afirmar.
Tot i que la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va insistir durant la sessió de control per saber fins on arribaria aquesta modificació i si es descartava definitivament fer una reforma més àmplia que suposi revisar aspectes com els complements de jubilació, la graella salarial o la desaparició de la figura del funcionari, la ministra va exposar que a hores d’ara no pot dir fins on es pot arribar. Només va dir que “estem disposats a parlar de tot amb els sindicats”. Així, Pallarés es va comprometre a tractar aquesta qüestió en futures reunions amb els sindicats. La titular de Funció Pública també va remarcar que el diàleg és el mètode com es pensa arribar a acords per desenvolupar el text. 
Pallarés, a més, es va referir a la tasca que vol impulsar per simplificar l’Administració. En aquesta qüestió, Salazar va assegurar que el PS estarà al seu costat.

López denuncia l’opacitat amb l’acord per un govern de coalició

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va denunciar l’opacitat i manca de transparència amb el pacte assolit entre Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos per formar un govern de coalició. El polític va lamentar que el document està “tancat al calaix d’un notari” quan el seu contingut és d’interès públic. En aquest sentit, va recordar que s’hi inclou el compromís de garantir l’equilibri pressupostari, un fet que en cas de no poder-se assolir podria portar a retallades, va alertar. Davant d’aquesta intervenció, el cap de Govern, Xavier Espot, es va comprometre a facilitar l’acord als consellers del PS i a qualsevol altra persona que hi estigui interessada. També va assegurar que el text s’adequa a l’ordenament jurídic, contràriament al que va apuntar López, ja que aspectes com la impossibilitat de fer mocions de confiança, mocions de censura i cessament de ministres són accions potestatives.

Estudis d’impacte per un pacte d’Estat ampli

Espot va anunciar ahir la voluntat de formar un “nou pacte d’Estat” sobre la UE en què Terceravia s’hi senti “suficientment còmoda”. Per això va reiterar la voluntat d’elaborar estudis d’impacte de l’acord d’associació. Així mateix, es va comprometre a facilitar el document de l’acord marc al si d’aquest pacte d’Estat i amb el consentiment de Mònaco i San Marino (ja que també hi ha informació relativa a aquests països). Quant a l’acord marc, Espot va dir que el document no es planteja signar ara perquè no està “prou madur”. El PS ja va avançar que hi serà si es donen documents.

manca
denúncies
pensar
Govern
s'aplica
l'IPC
salaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte