Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Àngel Mortés
Josep Àngel Mortés

La mancomunitat no ha declarat mai l’IS ni aplica l’IGI adequat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Mancomunitat del Comú i els quarts de la parròquia d’Ordino no ha fet mai la declaració de l’impost sobre societats (IS) ni compleix les obligacions fiscals referents a l’impost general indirecte (IGI). Així ho recull l’auditoria realitzada a aquest organisme corresponent a l’exercici 2014. Segons indica l’informe, que emet una opinió favorable amb excepcions, les disposicions recollides als estatuts de la mancomunitat no són suficients per identificar quina forma jurídica concreta li correspon que permeti definir amb claredat el marc jurídic, comptable i fiscal que ha d’aplicar d’acord amb la legalitat vigent.
Això genera incertesa a l’hora de considerar la subjecció de la mancomunitat a l’impost sobre societats. D’una banda, els auditors consideren que és obligada tributària d’aquest impost en tractar-se d’una entitat de dret públic. Tot i així, la imprecisió de la seva forma jurídica impedeix determinar si pot acollir-se a alguna de  les exempcions de l’impost de societats. L’informe conclou que, en qualsevol cas, cap disposició l’eximeix de l’obligació de fer la declaració, que no s’ha efectuat mai.
Quant a les obligacions fiscals referents a l’IGI, l’auditoria posa de manifest que la mancomunitat no fa les declaracions que li corresponen, no aplica el tipus de gravamen adequat i no es dedueixen les quotes suportades.
En l’informe també es recull altres observacions, com ara el fet que durant el 2014 es van finançar amb càrrec al romanent de tresoreria modificacions pressupostàries per 415.207 euros quan el romanent de tresoreria al tancament del 2013 era de 389.075 euros. Així, doncs, es va excedir el finançament disponible en 26.132 euros. També es van registrar “debilitats” en el control intern del circuit de magatzem, que provoquen diferències significatives entre les existències físiques reals i les fitxes informàtiques. Amb tot, l’informe remarca que durant els treballs d’auditoria es va fer un estudi del circuit de magatzem i s’assenyala que en el transcurs del 2015 s’aplicaran les mesures correctores per resoldre aquests problemes en el procediment. A més, entre altres observacions, s’adverteix que la mancomunitat factura sense cost el consum d’aigua del Comú d’Ordino sense que aquest acord estigui documentat i que la corporació assumeix la instal·lació i el manteniment de l’enllumenat de les poblacions, quan és una tasca recollida en els estatuts de l’entitat.
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va destacar que les recomanacions fetes per l’auditoria estan dins dels paràmetres i que tots els aspectes significatius són conformes als principis de les normes comptables. Sobre l’observació concreta relativa a les obligacions fiscals referents a l’IGI, Mortés va assenyalar que segons l’auditoria caldria aplicar un gravamen de l’1%. Tot i així, com que aquest aspecte està pendent de la modificació de la llei que regula l’impost, no s’utilitza.
Quant a la declaració de l’impost de societats, el cònsol major va indicar que, segons l’auditoria, la mancomunitat hauria de tenir personalitat jurídica pròpia però en realitat funciona com un departament del Comú i, per tant, no cal fer la declaració d’aquest impost. La corporació no preveu introduir cap canvi en la forma jurídica de l’entitat en un futur.

 

 

Mancomunitat
Josep Àngel Mortés
IS
IGI
impost societats
impost general indirecte

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte