Diari digital d'Andorra Bondia
Les cònsols major i menor de la Massana, Olga Molné i Eva Sansa, en la reunió de cònsols de dimarts.
Les cònsols major i menor de la Massana, Olga Molné i Eva Sansa, en la reunió de cònsols de dimarts.

La Massana obre el camí de les transferències cap a la Batllia


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Agències

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, estava convençuda que el Govern no faria silenci administratiu davant del recurs que van presentar els comuns en relació amb les transferències del 2017. Així ho ha manifestat avui al matí quan, en Consell de Comú, ha sotmès a votació la proposta per “iniciar accions judicials” per reclamar els 7,6 milions d’euros que les administracions locals consideren que se’ls deuen, anticipant-se al que preveia que podria ser una resposta denegatòria. I tenia raó en tot: el Govern ha notificat avui mateix (data límit per fer-ho) la seva resposta, i en ella manté la posició que ha defensat des del principi, és a dir, que no hi ha cap deute pendent de liquidar amb els comuns. 

La resposta enviada pel Govern recull els arguments que sustenen el seu posicionament i, d’aquesta manera, el ministre de Finances, Eric Jover, confia que els comuns “recapacitin” sobre la decisió, anunciada de fa temps, d’anar a la Batllia. Una confiança que topa de cara amb la votació del Comú de la Massana, que avui s'ha convertit en la primera corporació que fa un pas ferm cap a la via judicial.  Jover preferiria que els comuns “analitzessin” el contingut de la notificació abans d’emprendre cap acció, però en qualsevol cas se sent “còmode” amb el que defensa i, en aquest sentit, i tot i no ser el desitjable, considera que si els comuns van finalment a la Batllia “tampoc no serà un problema, i és que, al cap i a la fi, per això hi ha la Justícia”.

El recurs que van presentar els comuns contenia dues demandes. D’una banda, una reclamació de 7,6 milions d’euros  corresponent al càlcul que fan de les transferències a partir dels ingressos de l’Estat “liquidats”. Davant d’això, el Govern recorda que, abans del 2014, que és l’any en què es van congelar les transferències, el càlcul es feia prenent com a base els ingressos cobrats i no pas els liquidats, que no són els mateixos a causa de la morositat. De fet, la llei aplicable, la del 1993, estableix que “l’import a transferir cada exercici serà el resultat d’aplicar el percentatge del 18% sobre els ingressos tributaris ajustats, liquidats i imputables comptablement al Pressupost de l’Administració General, efectivament realitzats en l’exercici immediatament anterior” i és en l’expressió “efectivament realitzats” que l’Executiu hi troba el principal argument de pes, juntament amb el fet que sempre s’hagués calculat així i fins i tot amb l’aval del Tribunal de Comptes i el Consell General.

D’altra banda, si el Govern no acceptava la primera reclamació, els comuns reivindicaven 1,8 milions d’euros que serien el resultat de calcular les transferències sobre els ingressos cobrats en comptes dels liquidats, però sense descomptar els ingressos per dues taxes (ITP i vehicles) que ja es distribueixen prèviament entre el Govern i els comuns. “Si de l’ITP un 3% és per als comuns i un 1% és per al Govern, no té cap sentit que, d’aquest 1%, encara un 18%  hagi d’anar als comuns”, conclou Jover.

Superàvit d’1,2 milions d’euros en la liquidació provisional

El conseller de Finances del Comú de la Massana, Jordi Areny, ha presentat avui la liquidació provisional dels comptes. Així, amb les xifres tancades a 31 de juny, la corporació tindria un superàvit d’1,2 milions, atribuïble a l’augment del pressupost d’ingressos.

Areny ha recordat que la liquidació provisional és “una radiografia de l’estat de les finances en un moment puntual, tot i que ja és indicativa de com estan evolucionant”. Amb relació al pressupost d’ingressos, ha remarcat que aquests van arribar als 9,5 milions d’euros, xifra que significa una execució del 49%, i dins d’aquests ingressos ha subratllat aquells que s’han obtingut en concepte d’ITP, que se situen en els 1,5 milions d’euros.

Pel que fa a les despeses, el Comú ha liquidat un 42,7% del previst, percentatge que correspon a 8 milions d’euros. Areny va insistir que el Comú “continuarà amb la política d’ajustar al màxim la despesa”. El conseller també ha exposat que els comptes reflecteixen l’aportació extraordinària que es va fer a EMAP per un import de 3,5 milions d’euros, i altres crèdits extraordinaris per diferents obres de millora a la via pública i infraestructures comunals.

Molné vol negociar “ràpid” la incorporació a Nevasa

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, espera que l’acord definitiu per integrar EMAP i Ensisa en una societat hòlding es pugui concloure “al més ràpidament possible” i que, a partir d’aquí, també es pugui negociar amb celeritat la incorporació de Pal Arinsal a Nevasa i, per tant, la seva comercialització sota la marca Grandvalira. Molné no ha volgut donar calendaris, ni per a la primera negociació, només amb el Comú de Canillo i Crèdit Andorrà, ni per a la segona, que ja inclourà un nou agent com és Saetde. Això sí, conscient que ja no falta gaire per a la pròxima temporada d’hivern, confia que tothom hi posarà la millor voluntat. Pel que fa a la comercialització de Pal Arinsal, la mandatària no creu que aquests moviments despistin els esquiadors, ja que “podran seguir adquirint els forfets per a Pal Arinsal com feien fins ara”.

transferències
Comú de la Massana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte