Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del 16è congrés ordinari del Partit Socialdemòcrata en què es va validar l’acord amb Liberals d’Andorra.
Un moment del 16è congrés ordinari del Partit Socialdemòcrata en què es va validar l’acord amb Liberals d’Andorra.

La militància de PS i L’A aprova per àmplia majoria el pacte electoral


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els militants del Partit Socialdemòcrata (PS) i els de Liberals d’Andorra (L’A) van avalar ahir, en els congressos respectius de les dues formacions, per àmplia majoria l’estratègia plantejada per les direccions dels partits de cara a les eleccions generals vinent i van encomanar als comitès locals negociar llistes territorials conjuntes.
En el cas del PS, la proposta de resolució que va presentar la direcció constava de quatre punts, i tots ells van ser validats pels militants. En primer lloc, s’aprovava l’estratègia “de presentar candidatures territorials conjuntes entre PS i L’A”. En segon terme, s’encomanava als comitès locals de les set parròquies “la tasca de tancar posicions comunes en qüestions rellevants de la parròquia en qüestió i trobar els millors candidats/es per formar part de les llistes”. També es confirmava l’equip encarregat de les negociacions i, finalment, es concretava els punts d’acord “en el marc de la regeneració democràtica de les nostres institucions: centralitat, independència, representativitat, responsabilitat i transparència” a més de “reconduir les negociacions amb la UE perquè es compti amb els ciutadans i els agents econòmics i socials, amb transparència que realment s’està negociant, i amb la seva implicació activa”. 
En la ponència aprovada es posa en relleu que les candidatures conjuntes defensaran “les reformes necessàries per regenerar el sistema democràtic d’Andorra”, que es desgranen en diferents punts. Per una banda, la “centralitat del Consell General i la independència de les institucions, transparència en la gestió pública del Govern i les parapúbliques, enduriment de penes del codi penal per casos de corrupció i modificació de la llei de contractació pública”. Un altre punt és apostar per un “impuls institucional” que passa per “modificar el sistema electoral en (...) generals i comunals perquè sigui més democràtic i plural” així com el “sistema de nomenament dels membres del CSJ i el reforç de la independència judicial” i per “impulsar la participació ciutadana i mesures contra el transfuguisme polític”. 
Un tercer eix de l’acord aborda la negociació de l’acord d’associació amb la UE. Així, es vol “reconduir les negociacions perquè es compti amb els ciutadans i els agents econòmics i socials, amb transparència del que realment s’està negociant, i amb la seva implicació activa”. A més, es referma la necessitat de “defensar amb fermesa les posicions andorranes i convocar un referèndum abans de la ratificació”. 
En la votació van participar una seixantena de militants. D’ells, un 91,2% va donar el vistiplau a l’estratègia electoral plantejada, un 5,3% s’hi va oposar i un 3,5% van optar per abstenir-se. A partir d’ara, els diferents comitès locals socialdemòcrates començaran el diàleg amb els seus homòlegs liberals amb l’objectiu de mirar d’arribar a acords a cada parròquia per configurar el programa i les llistes de les candidatures conjuntes.
Pel que fa al congrés de Liberals d’Andorra encara no havia finalitzat al tancament d’aquesta edició, si bé la militància ja s’havia expressat amb contundència a favor del pacte. En el seu discurs, el president de la formació i candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, va recordar que “l’acord que avui s’ha aprovat és un acord estratègic que persegueix recollir el vot del canvi i no dividir-lo”.
El congrés va comptar amb la presència del president d’honor de L’A i president de la Internacional Liberal, Juli Minoves, que va garantir el suport de l’organisme internacional en l’àmbit de les noves tecnologies de cara a les eleccions.
El secretari de relacions internacionals de la formació, Valentí Martí, va ser l’encarregat d’explicar als afiliats com s’ha negociat la proposta d’acord amb el Partit Socialdemòcrata.

militància
PS
L'A
amplia
pacte electoral
aprova

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte