Diari digital d'Andorra Bondia

La mitjana de moviments sísmics és d’un cada 2 anys


Escrit per: 
M.F.


La directora del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma), Montserrat Mases, va recordar ahir que Andorra té un elevat nombre de riscos naturals, com ara allaus, esllavissades, tempestes, llamps, riuades, incendis i fins i tot sequera.

 A més, va manifestar que hi ha un risc sísmic de categoria moderada: això és, que cada 500 anys pot tenir lloc un terratrèmol important a la zona pirinenca. De mitjana, al Principat hi ha un moviment sísmic cada dos anys.
Mases també va parlar dels projectes del centre, i d’aquesta manera va explicar que acabaran la creació de diverses monografies, una d’elles sobre el patrimoni geològic i l’altra sobre la percepció dels riscos naturals. També s’acabarà un atlas climàtic, l’estudi sobre l’evolució de les cobertes del sòl d’Andorra 1948-2003 i un estudi etnobotànic i etnomicològic de les Valls.
Pel que fa a l’alt nombre de riscos naturals, Mases va concloure que cal ser conscients que Andorra és un país de muntanya i que, com en tots els països del món, hi ha riscos. Mases ha explicat que una de les coses que la sorprèn més és que la gent es queixi que hi ha neu a la calçada. “És un país de neu, hi ha d’haver neu. El més sorprenent és que, tot i que la gent sap que hi ha aquest risc, no vagi equipada.”
Actualment, el Cenma treballa en més d’una vintena de projectes, dividits en tres categories: a llarg termini, a curt termini i els indefinits, que requereixen un seguiment any rere any. Entre els projectes a llarg termini, Mases ha destacat el del mapa geològic 1:25.000. La directora del Cenma ha reconegut que es tracta d’un treball molt dur, ja que s’ha analitzar molts terrenys. Alguns dels aspectes que s’inclourà en aquest nou mapa geològic són les roques volcàniques i les roques calcàries del Casamanya. En aquest sentit, Mases va exposar que la geologia d’Andorra “és extremament complicada”.
Pel que fa als projectes indefinits, Mases va subratllar el programa de seguiment de ropalòcers (papallones diürnes) d’Andorra, anomenat Butterfly Monitoring Scheme d’Andorra (BMSAnd). Aquest projecte es farà cada any amb l’objectiu d’examinar com el canvi climàtic ha afectat els hàbits d’aquests animals. Fins ara s’ha trobat 156 papallones diürnes.
Quant a les activitats, aquest any el Cenma tornarà a organitzar l’exposició de bolets a la tardor, el curs d’herbes remeieres a l’estiu i la nit dels ratpenats. En canvi, les xerrades i les conferències habituals, una cada mes, ja no es faran sistemàticament, sinó que es duran a terme per comunicar resultats d’estudis, per exemple.
A més, des del Cenma atenen tot tipus de consultes: des d’estudiants que necessiten informació sobre algun fenomen, com ara dades sobre sismologia, fins a particulars que volen saber les característiques d’algun mineral o ampliar la informació sobre algun producte contaminant.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte