Diari digital d'Andorra Bondia

La modificació de la Llei de finances comunals, a tràmit el 17 de maig


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: M. C.

El Govern preveu entrar a tràmit parlamentari la modificació de la Llei de finances comunals la setmana que ve. Aquests canvis inclouen la demanda feta pels cònsols de calcular el límit d’endeutament de les corporacions segons la mitjana dels ingressos liquidats durant els últims tres anys en comptes dels dos últims, tal com es fa ara.

La previsió és que l’executiu aprovi aquesta proposta el pròxim 16 de maig i que l’endemà la presenti al Consell General. Així ho va informar el ministre de Finances, Jordi Cinca, als cònsols en el transcurs d’una reunió.
Aquesta modificació també inclourà els canvis reclamats des dels comuns sobre la prescripció dels actes administratius. Així, el text fixarà que des de la notificació de la sanció s’interrompi la prescripció. Aquest va ser un dels aspectes analitzats ahir durant la reunió de cònsols.

Autotutela per executar multes

En la trobada mensual també va comparèixer el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, que va plantejar la possibilitat que les corporacions tinguin autotulea en les execucions administratives. La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, va exposar l’interès dels comuns per aquesta proposta, al mateix temps que va remarcar que als països veïns les administracions locals poden executar elles mateixes el cobrament de les sancions.
El fet que totes administracions tinguin autotutela en aquesta matèria permetria descarregar de feina la Batllia. Ara, el Govern està treballant en un text legislatiu que ho permeti i la previsió és que estigui llest en breu. El redactat final, però, comptarà amb les aportacions de les corporacions. Així mateix, els comuns també analitzaran els recursos necessaris per assumir aquesta tasca. Ferrer va recordar que el volum d’execucions administratives pendents és important. També va explicar que cada vegada creix més, tot i que ja es van fer accions per facilitar la tasca de la Batllia, com és trametre la informació en suport informàtic.
Vila també va presentar la proposta de participar en el programa de contractació d’aturats. La previsió és que després d’analitzar el projecte els comuns informin de les places disponibles. Així mateix, una delegació dels cònsols es reunirà amb el president del Tribunal de Corts per tractar la possibilitat que les corporacions puguin oferir tasques a les persones condemnades a realitzar treballs en favor de la comunitat.
Els comuns també van analitzar les implicacions que comportarà l’obertura simplificada de comerços, que es preveu que estigui enllestida de cara al setembre. En aquest sentit van valorar el reforç del departament encarregat d’aquests tràmits, intercanviar dades sobre els trasllats d’establiments entre parròquies i la coordinació amb l’executiu.
Durant la reunió, els cònsols també van rebre una delegació del Govern per tractar de l’intercanvi de dades censals per obtenir informació més fiable sobre el nombre d’habitants. S’ha previst un sistema informàtic perquè cada comú pugui actualitzar les altes i baixes en el cens. També es va firmar un conveni entre l’executiu i els comuns per al carnet únic de biblioteques i el conveni marc d’Infoturisme.

Els cònsols preveuen que l’IVA comporti una reducció dels ingressos d’almenys 400.000 euros a l’any

Els cònsols van analitzar ahir la incidència que tindrà l’IVA en relació amb l’import que recapten els comuns en concepte d’ITP. Ferrer va explicar que en el cas que es mantingui el redactat inicial de la proposició de llei, que preveu que l’IVA només s’apliqui en la primera transacció patrimonial, les corporacions deixarien d’ingressar al voltant d’uns 400.000 euros menys en un any. En canvi, si es diferencia entre persona física i jurídica, l’import que perdria el conjunt de comuns pujaria a 1 milió d’euros a l’any. Tot i que amb el nou impost el Govern passaria a ingressar més i les transferències als comuns també augmentarien, es veu difícil que els comuns recuperin el que deixen d’ingressar d’ITP a través de l’aportació de l’Estat. En aquest sentit, la cònsol major d’An­dorra la Vella va indicar que amb el nou impost els comuns ingressaran menys. Així, l’Estat destinarà el 18% a les corporacions, a més dels altres paràmetres que es tenen en compte en funció de cada parròquia. Al mateix temps, la cònsol va remarcar que l’ITP reverteix directament en les corporacions, però l’IVA no. Ferrer va declarar que s’haurà de veure si cal trobar altres fórmules per aconseguir més equitat. Per tractar de la llei de l’IVA i l’impacte en els ingressos dels comuns, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va comparèixer ahir en la reunió de cònsols.

Tancades les propostes per a la modificació de la llei del sòl

Els comuns van traslladar ahir al Govern les propostes consensuades per les set corporacions en relació amb les modificacions de la llei del sòl. Alguns dels aspectes proposats fan referència a una millor definició del sòl urbà consolidat per agilitzar les llicències urbanístiques, així com la possibilitat que en aquest tipus de sòl la cessió econòmica sigui zero. També es preveu que el Comú pugui cedir terreny perquè un particular hi construeixi i exploti un equipament d’interès públic, com pot ser un aparcament. Els comuns han tancat així la feina proposada des de l’executiu en un mes i mig. La cònsol major de Sant Julià, Montserrat Gil, va destacar que les corporacions han estat d’acord en la majoria de punts. L’objectiu és tenir els canvis en la llei del sòl abans de finals d’any. Gil va remarcar l’especial interès per part del Comú lauredià, ja que serà el primer a revisar el pla d’urbanisme.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte