Diari digital d'Andorra Bondia
La modificació del codi penal respon a una petició de la fiscalia i la Batllia
La modificació del codi penal respon a una petició de la fiscalia i la Batllia

La modificació del codi penal respon a una petició de la fiscalia i la Batllia


Escrit per: 
P.G./ M.S.C./ Fotro: SFGA

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar ahir que la intensificació del control de les comunicacions que està prevista en la modificació del Codi de procediment penal del projecte de llei que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari és una proposta de la  Batllia i de la fiscalia que l’executiu ha recollit. Segons el ministre, aquesta recomanació ve de la Comissió Nacional de Prevenció del Blanqueig, de què formen part la Uifand, el ministeri de Justícia i Interior, la Batllia i la fiscalia, entre altres òrgans. Segons Cinca, aquesta modificació “no té cap vocació política” i va remarcar que és “una mesura impulsada des de la fiscalia i la Batllia”, i en cap cas, va remarcar, és una mesura motivada per les recomanacions que fa l’organisme internacional de lluita contra el blanqueig, el Moneyval. 
En aquest sentit Cinca va ser clar i va dir que “la petició de l’executiu ara és que no s’allarguin més els compromisos contrets amb el Moneyval i el GAFI”.  Per tant l’executiu es mostra obert a negociar totes les aportacions que facin la resta dels grups parlamentaris perquè, segons Cinca, és una prioritat que s’aprovi el projecte de llei per a la tipificació del delicte fiscal, sol·licitada pel Moneyval. 
Amb l’increment del control de les comunicacions, que, recordem-ho, passaria a afectar tota mena de delictes i no només els delictes majors com fins ara, a més de la possibilitat de sol·licitar una escolta per un procediment simplificat en què no caldria justificació, es fa, segons Cinca, un afegit a la modificació general del Codi Penal, que té la “motivació principal de tipificar el delicte fiscal”, així com l’ampliació d’altres delictes subjacents. El ministre portaveu va remarcar ahir que el Govern espera “no veure alterada aquesta motivació principal” pel fet que es pugui canviar o no la modificació del Codi de procediment penal. De fet, Cinca va indicar que espera que les veus contràries a aquest increment del control de les comunicacions (ja expressades fins i tot pel grup DA, així com pels Liberals, PS i SDP) presentin esmenes i es discuteixi en comissió, però “en cap cas aquesta discrepància en aquesta part de la modificació ha d’endarrerir la tramitació del projecte de llei”. 

Llei inconstitucional
La modificació del Codi de procediment penal que pretén fer el Govern ha rebut les crítiques de l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA). L’entitat va alertar ahir que aquest text, tal com ha estat redactat, seria inconstitucional i vulnera la Declaració Universal dels Drets Humans i el dret a la vida privada.
En aquest sentit, la presidenta de l’institut, Elisa Muxella, va destacar que la llei del Codi de procediment penal hauria de tenir com a principis més destacats el principi d’intervenció mínima, el principi de màxima taxativitat legal i interpretativa i els principis pro-drets humans. Quant al primer aspecte, Muxella va posar en relleu que el dret penal ha de tenir caràcter d’últim recurs per a l’Estat “per a la protecció dels béns jurídics, i només per als atacs més importants”. És a dir, que només s’hauria d’utilitzar en casos “extraordinàriament greus” i quan no hi hagués més remei perquè els altres mecanismes de protecció més generosos per a la persona han fracassat. Així, la presidenta de l’Institut de Drets Humans va destacar que el Codi Penal té caràcter subsidiari i per això hauria de ser “l’últim recurs”. Al mateix temps va remarcar que, segons els juristes, la finalitat del dret penal és reduir la violència social i assumir també la reducció de la mateixa violència punitiva de l’Estat. “Aquesta reducció es basa en el principi de la intervenció mínima i els principis garantístics individuals”, va insistir, un fet que amb els canvis no es respecta.
En relació amb la taxativitat legal i interpretativa, Muxella va exposar que aquest principi exigeix als legisladors un esforç per ser precisos a l’hora de redactar una llei com aquesta. En el cas que això no passi, la presidenta de l’IDHA va afirmar que només es dona dues opcions a l’hora d’aplicar-la, o bé que el jutge la declari inconstitucional o que la interpreti de forma que restringeixi més el caràcter punitiu de l’Estat. Muxella va subratllar, però, que en la proposta elaborada pel Govern es dona la possibilitat al ministeri fiscal de poder tenir accés a la intervenció de les comunicacions. Des de l’Institut de Drets Humans es recorda que la fiscalia és la part que representa l’Estat i per tant el que s’està fent amb els canvis és “donar més poder a l’Estat”. 
Davant de tot plegat, i tenint en compte que hi ha aspectes que no respecten la Constitució, Muxella va declarar que “desitjo que al parlament hi hagi esmenes i que el text s’hagi de modificar”. En aquest sentit va apuntar que “per a això hi ha divisió de poders” i es va mostrar a l’espera que “la majoria absoluta no afecti”. La presidenta de l’Institut de Drets Humans va remarcar que la llei de procediment penal ha de ser garantista dels drets de les persones, i aquesta no ho és. El text va ser analitzat per l’entitat en una reunió mantinguda dimarts passat.
Cal recordar que la modificació del Codi Penal aprovada pel Govern preveu que es puguin intervenir les comunicacions en tot tipus de delictes i no només en els delictes majors i els menors de corrupció i tràfic d’influències com fins ara. Així s’ha recollit en la disposició final primera del projecte de llei elaborat per l’executiu, que implica canvis en l’article 87 del Codi de procediment penal. El nou redactat fixa que “en matèria de delictes” el batlle pot ordenar punxar les trucades telefòniques, les comunicacions postals o telegràfiques o altres que consideri útils per a la “recerca de la veritat”. La modificació del Codi de procediment penal s’ha rebut amb neguit al Col·legi d’Advocats i ha estat criticada per SDP i PS, mentre que DA s’ha mostrat obert a introduir-hi canvis.

codi penal
comunicacions
procediment penal
codi
Jordi Cinca
Elisa Muxella
IDHA
Institut de Drets Humans d'Andorra batllia
Fiscalia
GAFI
Uifand

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte