Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres Xavier Espot, Eva Descarrega i Èric Jover van lamentar que els sindicats no tinguessin en compte els esforços del Govern.
Els ministres Xavier Espot, Eva Descarrega i Èric Jover van lamentar que els sindicats no tinguessin en compte els esforços del Govern.

La negociació acaba sense acord i hi haurà vaga dijous i divendres


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Anem a una vaga perquè el Govern no ens dona cap més remei que anar-hi, ja que no ha volgut escoltar ni ser receptiu als nostres plantejaments”. Així ho va assegurar ahir el portaveu dels sindicats de l’Administració, Gabriel Ubach, després de la darrera reunió amb els representants del Govern, en què no hi va haver cap acord, i d’una posterior reunió dels representants dels diferents sindicats per decidir les accions a emprendre.
D’aquesta manera, Ubach va anunciar, per ara, la convocatòria de dues jornades de vaga, que tindran lloc ja aquest dijous i divendres i, a la vegada, la petició, entrada ahir mateix a Govern, d’allargar el període previst de mobilitzacions fins al 20 d’abril vinent.
La decisió arriba després que,  en la reunió amb l’executiu, segons va precisar Ubach, s’analitzessin els 21 punts que des dels sindicats s’havien posat damunt la taula, dels quals setze no es van acceptar i cinc es van “mig acceptar”. Tot i això, el portaveu dels sindicats va obrir la porta a la possibilitat de desconvocar la vaga, això sí, amb  prèvia acceptació per part de l’executiu de quatre punts que els representants dels treballadors públics consideren “indispensables”.
Entre aquests punts, i tot i que Ubach va admetre que és un tema que “causa molta controvèrsia”, hi ha la reclamació de la jornada de 35 hores setmanals (1.560 anuals), que els sindicats veuen com a possibilitat de compensar “tot el que s’ha perdut en els darrers deu anys” i que “ja entenem, com ha dit el Govern, que no es pot recuperar de manera retributiva”. 
Els sindicats de l’Administració reclamen també el manteniment del 100% del salari per a aquelles persones que, per motius de salut, hagin de canviar de lloc de treball –l’actual situació de reforma– i no el 80% que proposa l’executiu, així com l’aplicació de mesures correctores per aconseguir que tots els treballadors públics “puguin arribar al final de la seva carrera professional i al topall del 120% de la posició retributiva”. També es vol que s’incloguin a la llei de la funció pública les vacances escolars, proposta que també rebutja l’executiu, que obre, però, la porta a posar aquesta qüestió en la llei del cos d’educació.
Així, ara serà cada sindicat qui acabarà de definir com es porten a terme les mobilitzacions. En aquest sentit, Ubach, que va destacar que es vol “la màxima afluència de treballadors i que aquells que no puguin fer vaga –policia i agents penitenciaris– puguin també mostrar el seu descontentament amb la llei”, va explicar que s’acordaran uns punts de reunió (frontera del riu Runer, plaça del Consell General i davant l’edifici administratiu del Govern) per “fer aquesta vaga, perquè no la faran només els que estiguin treballant en aquell moment, sinó que els que estiguin de festa aquell dia també hi donaran suport, ja que això no és un problema d’uns quants, és un problema de tota l’Administració pública”.
Quant als serveis mínims que caldrà establir, el portaveu dels sindicats va negar que hi hagués cap acord amb l’executiu en aquest tema, i que serà cada sindicat qui “els convocarà amb el criteri de poder donar el millor servei possible a tots els administrats en la mesura del  possible, ja que estem dins una vaga general”.
Per la seva part, la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va explicar que en la reunió el Govern va presentar un document amb les conclusions de les diferents trobades de treball, en què “es recullen dotze propostes d’acord i set propostes sense acord, tot i que amb certes matisacions”.
Així, entre els acords, la ministra va destacar el fet que els sindicats tindran presència en el comitè de selecció i en el de gestió i organització, una certa flexibilització horària mantenint les hores actuals, però establint un màxim anyal de 1.780, garantir el 80% del salari en cas de situació de reforma, així com l’aplicació d’unes mesures correctores pel que fa als complements de productivitat i de carrera, que tindran un impacte econòmic de 50 milions en 25 anys.
Entre els punts de desacord, Descarrega va citar la jornada de 35 hores, el canvi de règim de triennis a quinquennis i el manteniment del 100% del salari en cas de reforma del lloc de treball. En aquest sentit, la ministra, que va assegurar que el Govern entén que “ha fet determinades concessions, va remarcar que “hi ha límits econòmics que l’executiu no pot traspassar si vol mantenir el criteri de sostenibilitat econòmica”.
Un cop tancat el procés negociador, la ministra, que va reiterar que el Govern “garantirà els serveis mínims” tot i que encara no havia rebut la convocatòria formal dels dos dies d’aturada, va explicar que el text entrarà a tràmit parlamentari els propers dies i que les modificacions proposades es treballaran amb els grups parlamentaris via esmena.

Sorpresa del Govern
D’altra banda, en una segona compareixença davant els mitjans ja a la tarda, Descarrega, acompanyada en aquesta ocasió pels ministres d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va voler fer evident la “sorpresa” de l’executiu davant la decisió dels sindicats de tirar endavant la convocatòria de vaga.
I és que, per la ministra, el Govern “ha fet molts esforços” i “s’han fet moltes propostes de millora del text”, que “malauradament han estat considerades insuficients per part dels sindicats”. En aquest sentit, Descarrega, que va reiterar el procés que s’ha seguit amb la llei, va insistir en les mesures correctores plantejades i va remarcar que, si s’hagués optat per la proposta dels sindicats de garantir que tots els treballadors puguin arribar al final de la carrera professional,  l’impacte hauria estat com a mínim de 65 milions d’euros i no de 50.
Descarrega va defensar també l’acceptació de la possibilitat de poder allargar la jubilació en cinc anys, la creació d’una excepció al règim d’exclusivitat per a qui cobri menys de 1.200 euros, així com l’establiment d’un nou ordre de prelació pel que fa a la provisió de places.

sindicats
Govern
vaga
acord
dijous
divendres
negociació

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Personalment penso que el que caldria fer és una llei que permetés acomiadar segons quins treballadors de la funció pública. És vergonyós on pot arribar l'egoisme humà i els drets malentesos.
Jo em demano, que no s'arribi a cap acord amb cap Govern dels que hi ha hagut, no serà que el problema és el sr. Ubach?
Si no recordo malament, amb el Govern del PS del PS es va arribar a 33 acords amb els sindicats, i hi havia el sr. Ubach, per reformar l'administració. El Govern dels millors del sr. Martí ho va acabar dilapidant tot, com moltes altres coses.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte