Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la nova llei de contractació pública.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la nova llei de contractació pública.

La nova llei de contractació pública rebaixa els pagaments a 30 dies


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

La nova llei de contractació pública, aprovada dimecres pel Govern, permetrà reduir els terminis de pagament de l’Administració pública a 30 dies enlloc dels 60 actuals, segons va avançar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la compareixença per presentar el projecte de llei, on va deixar clar, però, que aquest fet “no serà immediat”, sinó que serà possible a partir del moment en què es disposi del sistema de factura electrònica.
I és que la llei, que substitueix el text vigent de l’any 2000 i també la Llei d’acompanyament de la llei de pressupostos sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques, fa una ferma aposta per la digitalització i la simplificació burocràtica, això sí, “respectant sempre la transparència i el rigor de la gestió del diner públic”, com va puntualitzar la ministra. Calvó va explicar que el text introdueix la contractació electrònica per simplificar i agilitzar el procediment, i que es crea la plataforma de contractació, un portal únic per al conjunt del sector públic on els operadors econòmics podran consultar totes les licitacions i els resultats de les mateixes.
Així mateix, el text, que al marge de Govern i comuns com l’actual s’aplica també en el cas de societats i fundacions públiques, inclou diferents procediments de contractació previstos en la normativa europea com poden ser l’obert, el restringit, amb negociació, el de diàleg competitiu, el d’associació per a la innovació i el de concurs de projectes.
Així mateix, Calvó va defensar que el nou text és capdavanter, ja que recull el compromís amb l’Agenda 2030 i amb el desenvolupament sostenible, a la vegada que és innovador i inclusiu. En aquesta línia, la ministra va incidir que la compra pública és una “peça clau” de cara a la “implantació d’objectius d’inclusió social i sostenibilitat ambiental, i l’alineació del país amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”.
D’aquesta manera, va continuar Calvó, la llei permetrà impulsar “un creixement integrador socialment, promotor de les polítiques de gènere, afavoridor dels drets de les persones amb discapacitat i compromès amb el medi ambient”. I és que es preveu que els plecs de bases integrin “criteris concrets per promocionar aquests aspectes”, va remarcar la ministra, que va precisar que els criteris qualitatius de l’òrgan de contractació per avaluar la millor relació qualitat-preu hauran d’incloure també aspectes mediambientals i socials. A més, els adjudicadors tindran l’opció de reservar determinats contractes per a aquells “operadors que tinguin com a objectiu principal la integració social i professional de les persones discapacitades o en risc d’exclusió social”, va detallar Calvó.
Amb la nova llei de contrac-tació pública, es busca també una “major transparència i concurrència” i també “una major qualitat dels contractes”. Així, es preveu l’aprovació de clàusules administratives i prescripcions tècniques generals per part de l’Administració general i els comuns, a l’hora que la presentació de les ofertes s’haurà de fer en tres sobres i no en dos com fins ara, un fet que per la ministra “afavoreix l’objectivitat i la transparència”, ja que d’aquesta manera els aspectes qualitatius es valoraran primer i l’oferta econòmica de forma posterior. A més, el text preveu també que en la valoració de preu i qualitat per adjudicar el contracte en base a l’oferta més avantatjosa es tingui també present el càlcul del cost del cicle de vida. També per millorar la transparència, la llei crea un registre oficial de licitadors i empreses classificades i se centralitza la mesa de contractació en el procediment.
D’altra banda, Calvó, que va assegurar que el text s’ha treballat gairebé durant un any amb tots els agents implicats, va explicar que el text fomenta la col·laboració publicoprivada, facilita l’accés a les petites empreses i manté el compromís amb el sector econòmic andorrà. Així, va concretar la ministra, es “manté la preferència” dels contractes nacionals a la vegada que als “contractistes estrangers se’ls aplicarà el criteri de reciprocitat”. La llei també inclou l’obligació de planificar les inversions comptant la participació dels operadors, donant així resposta a “una demanda històrica”, una planificació que aniria lligada al moment d’elaborar el marc pressupostari, tot i que també es preveu la possibilitat de “publicar les inversions previstes de forma anual per ajudar les empreses i donar-los temps perquè es puguin preparar”.
El text reforça també la participació de les Pimes en els processos públics, ja que privilegia les UTEs i també la divisió en lots, configura les concessions com un mecanisme de col·laboració publicoprivada i preveu el recurs a l’arbitratge per resoldre possibles litigis.

CEA i Acoda valoren el procés seguit per fer la llei
La Confederació Empresarial Andorrna (CEA) i l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) van valor ahir de forma positiva el procés seguit per elaboar la llei. Des de la CEA es considera que el text recull bona part de les aspiracions de l’empresariat i s’espera que en el desenvolupament i amplicació es sigui coherent amb els principis que inspiren el text.
Per la seva part, l’Acoda considera que la llei “té marge de millora en alguns aspectes” i insisteix en la necessitat que l’entrada en vigor del text vagi coordinada amb els diferents textos legals i reglaments que se’n desprenen.

llei
contractació
pública
pagament
30
dies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte