Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut davant la comissió legislativa de Sanitat.
Un moment de la compareixença del titular de Salut davant la comissió legislativa de Sanitat.

La nova llei del SAAS donarà veu als pacients al consell d’administració


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La nova llei del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) preveu la supressió de l’actual consell directiu de l’entitat, que serà substituït per un consell d’administració on, entre d’altres representants de la societat civil, hi haurà un representant dels pacients. 

Així ho va avançar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat per desgranar les línies de treball i les prioritats del ministeri aquesta legislatura, on va destacar que amb la nova legislació es pretén dotar el funcionament del SAAS d’una major “agilitat, seguretat i transparència”.
En aquest sentit, el ministre, que va avançar que l’esborrany de la llei ja està enllestit i que “es podria aprovar ja en el pròxim consell de ministres”, va precisar que el text principalment modifica l’estructura de funcionament i de governança del SAAS, a la veagada que li treu alguna de les funcions actuals i n’afegeix alguna altra. Així, Martínez Benazet, que considera que al SAAS no li correspon per exemple la inspecció sanitària o la gestió de centres sociosanitaris,  va recordar que una de les “grans dificultats” de la parapública “és aquest conflicte d’interessos que hi ha per part de membres que estem dins el consell directiu”, i ho va exemplificar en primera persona en destacar que ell és qui “ha de tutelar el SAAS” i a la vegada qui n’ha “de firmar les decisions”. Per això, i també pel procés “farragós” a l’hora de prendre qualsevol decisió, ja que “tot s’ha d’elevar al consell directiu” i s’és poc operatiu, el ministre va apostar per un “òrgan de governança més transversal de la societat on hi hagi representants de la població civil amb coneixements sobre sanitat o sobre aspectes que poden ser d’interès per al SAAS, com poden ser l’economia o la tecnologia”, i on a més a més hi hauria un representant dels pacients que pogués aportar al consell d’administració “la visió del SAAS des de l’altra banda” i pogués “recollir les sensibilitats dels usuaris”.

Així mateix, el ministre, que va incidir que un consell d’administració d’aquestes característiques aporta “molta més transparència i participació dels ciutadans i de les persones i es professionalitza molt més el consell d’administració”, va destacar que a la vegada s’“empodera més la direcció perquè pugui pendre decisions del dia a dia”. A més, el titular de Salut va avançar que es comptarà amb una Intervenció del Govern delegada que “farà 40 hores al SAAS”, que és “l’ens del país amb més contractació pública, tant de personal com de material”.

El ministre va avançar també que amb la nova llei es posarà també ordre al fet que dins el SAAS “hi hagi professionals metges assalariats i professionals metges per compte propi”.
D’altra banda, entre les iniciatives més immediats, Martínez Benazet, que va detallar un per un els dotze projectes transversals que es treballen des de les quatre àrees del ministeri  per “millorar i protegir la salut de les persones”, va citar el Reglament de segona opinió, que serà una realitat abans d’acabar l’any. Aquest text facilitarà que davant de qualsevol patologia que requereixi un especialista, el pacient pugui optar, dins o fora del país, per l’opinió d’un segon professional si la del primer no l’ha convençut i que posteriorment, si és el cas, pugui escollir aquest segon com a especialista de referència.
També en l’àmbit de la donació d’òrgans i teixits es preveuen novetats en breu. Així, el ministre, que va destacar el bon funcionament de la donació de cordó umbilical, va precisar que durant el primer trimestre de l’any vinent es podrà donar medul·la òssia i ja estan enllestits els convenis necessaris, i que “de forma progressiva” s’anirà incorporant la donació d’altres òrgans. També durant el 2020 s’iniciarà la donació de còrnies.
Pel que fa a la reforma sanitària i després de les modificacions legislatives que han endarrerit el desplegament de la via d’atenció integrada a través del metge referent, el ministre va explicar que es continuarà treballant en la implantació d’aquesta via així com amb el de la història clínica compartida a la qual els metges “ja hi són tots integrats”, els laboratoris “gairebé” i ja s’ha començat amb els odontòlegs, els fisioterapeutes ho faran al gener i els centres de diagnòstic per la imatge completaran la integració durant el primer trimestre de l’any vinent. Abans de l’estiu vinent, es preveu comptar ja amb la cartera de serveis i també amb la nova nomenclatura dels actes i l’actualització de les tarifes. De cara a la segona meitat del 2020, el titular de Salut confia que es pugui implementar ja la recepta electrònica, que permetrà “evitar duplicitats de medicaments”. Durant l’any es treballaran també les lleis de les professions sanitàries, la marc i les específiques, es definirà el pla integral de salut mental, que es vol tenir abans de l’estiu, mentre que la llei del medicament quedarà ja per al 2021.
En l’àmbit de la prevenció, Martínez Benazet va avançar que a final d’any o principis del vinent s’implantarà el cribatge neonatal, a través del qual es podran detectar fins a una vintena de malalties, i que durant el primer trimestre del 2020 es posarà en marxa el cribatge del càncer de colon, a la vegada que ja des del gener s’ampliarà fins als 74 anys el programa de cribatge del càncer de mama.

llei del SAAS
pacients
consell d’administració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte