Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Jordi Gallardo i el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé, han presentat la llei.
El ministre Jordi Gallardo i el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé, han presentat la llei.

La nova llei estableix la figura de l’autònom econòmicament dependent


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El projecte de llei del treballador per compte propi, aprovat per l’executiu, estableix la creació de la figura del treballador autònom econòmicament dependent, una figura potser incipient en aquest col·lectiu al país però que “estem convençuts que arribarà”, segons ha assegurat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la presentació d’un text que equipara drets d’autònoms i assalariats i en millora les condicions laborals, de cotització i fiscals, i que dona, en definitiva, “resposta a les necessitats i reclamacions històriques d’aquest col·lectiu”.

Així, amb la voluntat de donar-los més “seguretat jurídica” a l’hora de desenvolupar la seva feina, el text estableix un règim del treballador per compte propi econòmicament dependent, és a dir, aquelles persones que fan una activitat i que almenys un 80% dels seus ingressos depenen d’un sol client o els administradors que són socis únics de societats mercantils i que perceben almenys aquest 80% dels seus ingressos d’activitats econòmiques o professionals.

Per acollir-se al nou règim, l’autònom no podrà tenir treballadors a càrrec, haurà de realitzar la seva activitat de forma diferenciada de la dels treballadors del client, disposar d’infraestructura productiva i materials propis, desenvolupar la feina amb autonomia i criteris organitzatius propis i percebre una contraprestació econòmica d’acord amb els pactes amb el client. Així mateix, serà indispensable tenir un contracte amb el client i inscriure’s al Registre del Treball per Compte Propi que crea la llei, on també es dipositarà aquest contracte.

El text estableix també que els autònoms econòmicament dependents hauran de gaudir dels descansos laborals establerts, fixa les causes de resolució del contracte amb el client i també promou la mediació en cas de conflictes.

Interpel·lat sobre si es pot donar un abús en l’ús d’aquesta figura, Gallardo va defensar que “ben gestionada no té perquè” i va recordar que es tracta d’una figura voluntària i que “a ningú” se’l podrà “obligar a deixar de ser assalariat”. A la vegada, el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé, va apuntar que és una figura que pot ser interessant, per exemple, per a joves que comencen l’activitat i que al principi tenen un sol client.

D’altra banda, el text, que regula també la creació del departament del Treball per Compte Propi dins l’estructura ministerial, disposa tota una sèrie de mesures de foment i protecció dels autònoms. Així, en matèria fiscal, el ministre va explicar que es modifica la Llei de l’IRPF per tal de permetre la deducció de les despeses relacionades amb l’activitat així com la Llei de la taxa sobre el registre de titulars d’activitats econòmiques per establir una bonificació del 50% d’aquesta durant els primers dotze mesos d’activitat per als autònoms que obtinguin rendes anuals inferiors als 24.000 euros.

Pel que fa a la seguretat social, el text modifica la Llei de la CASS per deixar clar que aquesta assumeix la part empresarial de la cotització durant el període de percepció de les prestacions econòmiques per invalidesa per accident laboral, maternitat, adopció i risc de l’embaràs. A més computaran als efectes dels períodes de cotització exigits la cotització de situacions d’incapacitat temporal, maternitat i risc d’embaràs. També es consideraran accident laboral les malalties derivades de l’execució del treball i els accidents in itinere, a la vegada que es flexibilitza l’exigència d’antiguitat i de cotització mínima en cas de part o d’adoptar un infant i es reconeix la jubilació anticipada, sempre que es mantingui l’activitat amb el compliment cumulatiu d’uns requisits concrets, amb la voluntat d’afavorir la transmissió de l’empresa. 

També en matèria de seguretat social, i per afavorir la conciliació entre la vida professional i la familiar, es preveu una bonificació per a aquest objectiu, i també una bonificació de la quota de cotització durant dotze mesos continuats del 100%, 50% o 25% per cuidar menors a càrrec de fins a 12 anys, familiars discapacitats i familiars malalts o dependents.

A la vegada amb la llei s’introdueixen millores en la cotització. D’aquesta manera, s’estableix la possibilitat de modificar quotes de cotitzacions dins del mateix any i la d’adaptar la cotització a la realitat. Així els autònoms podran cotitzar segons la renda neta i no segons la facturació com passa actualment, i es fixa un nou criteri per acollir-se als percentatges inferiors al 100% (25%, 50%, 62,5% i 75%). A més, els règims superiors a la cotització del 100% ja no seran obligatoris si bé s’incentivarà que qui pugui s’aculli a la cotització del 125% i el 137,5%. A més, s’amplien els supòsits per acollir-se al percentatge del 25% per calcular la base de cotització en els dotze primers mesos d’activitat després d’un període d’inactivitat.

Malgrat que el text arriba en la recta final de la legislatura, Gallardo, que ha admès que li “hauria agradat poder-lo presentar abans”, s'ha mostrat convençut que es podrà aprovar només que hi hagi “bona predisposició” dels grups parlamentaris ja que es tracta d’un “text important i molt positiu”. En aquesta línia, el ministre, que ha garantit aquesta predisposició per part de la majoria parlamentària, ha destacat que s’arriba al final de legislatura “amb textos pendents importants però sense l’embús d’anteriors legislatures”.

nova
llei
estableix
figura
autònom econòmicament dependent
llei autònoms
treballador compte propi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte