Diari digital d'Andorra Bondia
La directora general d’Escola Andorrana, Esther Vilarrubla, i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, ahir.
La directora general d’Escola Andorrana, Esther Vilarrubla, i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, ahir.

La nova llei permetrà que els docents es puguin jubilar abans dels 65 anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

La llei que, per primer cop, regularà el cos d’educació vol afegir diversos canvis a la professió que el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, considera que suposaran una millora  de les condicions per als professionals que treballen en aquest sector. Una d’aquestes millores és el fet de poder situar l’edat de jubilació abans del 65 anys. Malgrat que no s’hagi tancat l’edat a què es podrien jubilar el docents i les condicions econòmiques, Jover confia que s’oferiran “possibilitats més avantatjoses”. Altres canvis fan referència a l’estabilitat d’un lloc de feina, al fet d’oferir més excepcions a l’exclusivitat o a donar més compatibilitat amb altres feines als treballadors eventuals, entre d’altres.
Jover va reunir ahir la premsa per explicar les línies mestres d’aquesta llei, que encara té molts  temes per concretar. Pel que fa al calendari previst, aquest abril s’hauria d’explicar als 900 membres del cos a través de reunions sectorials, i la voluntat és que el projecte de llei s’entri a tràmit parlamentari i que es pugui aprovar durant aquesta legislatura. 

Avançar la jubilació
Anem per parts. Pel que fa a l’avançament de l’edat de jubilació, el ministre va dir que es tractava d’una demanda del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP), però també de les taules sectorials. Jover va remarcar que a altres països també es contempla aquest avantatge i va demanar un estudi per saber quin impacte econòmic pot tenir en diferents escenaris perquè els mestres puguin jubilar-se abans dels 65 anys. Segons va avançar el ministre ahir, els resultats de l’informe econòmic els tindrà en els propers dies i, un cop determinada aquesta “sostenibilitat” dels números, s’acordarà quina edat i condicions suposarà aquest avançament. Jover va afirmar que, segons les primeres informacions rebudes, sí que es podran oferir uns anys de termini per avançar la jubilació, i també es podrà arribar als 65 anys. 

Més compatibilitat
Un altre canvi que proposa la llei del cos d’educació és donar més excepcions a l’exclusivitat  o, el que és el mateix, donar més compatibilitat amb altres feines a alguns treballadors, com els eventuals de curta durada, o altres professionals que no arriben al 120% del sou mitjà, com els co·laboradors educatius. “A Educació hi ha una casuística d’eventuals que no hi és en altres cossos de l’Administració i els volem donar més possibilitats perquè puguin tenir més compatibilitats”, va comentar Jover. Tot i això, tampoc està fixat quins eventuals podran tenir aquestes compatibilitats, si depèn del termini que estan contractats i quin és aquest període.
 
Més estabilitat
La nova llei preveu establir un mínim de quatre anys de permanència quan s’assigni un centre escolar. Fins ara, les assignacions es feien en funció de cada centre. Ara, perquè hi hagi una mobilitat anterior (aquests quatre anys que s’han fixat com un mínim) s’haurà de justificar el perquè i hauran de ser raons objectives i de pes com, per exemple, el tancament d’una aula. 

Regulació de les vacances
Les vacances dels mestres i professors actualment no estan regulades per llei i, amb el nou text, es regularan i es farà per demanda del mateix sindicat, segons va afirmar Jover. El ministre va dir que el Govern no tenia cap voluntat de canvi i, en principi, no es canviaran els períodes, però sí que s’especificaran els dies naturals a gaudir, que podran ser una trentena a l’agost, i la resta quedaran com a períodes de descans. Amb aquest canvi, segons el ministre, una mestra a qui abans la baixa maternal li coincidia a l’agost, no podia recuperar les vacances, i ara sí que ho podrà fer, va remarcar. 

Més retribucions
Quant a les mesures perquè hi hagi un creixement més notori des del punt de vista retributiu, s’adaptaran a les de la Funció Pública, és a dir, amb els quinquennis, però també es preveuen  altres millores i ritmes d’avaluació més ràpids per gaudir de certs permisos no retributius. La mobilitat vertical també experimentarà canvis, ja que s’afegiran al requisit d’experiència aspectes com la formació, i els professionals docents, segons el temps que faci que treballen, podran accedir a cursos gratuïts o subvencionats.

Selecció personal interí
La llei obligarà a gestionar amb criteris objectius les borses d’interins que ja hi ha actualment.  D’aquesta manera, el procés serà més transparent, a través d’una plataforma telemàtica amb què l’interí podrà saber en tot moment quina posició té en  les diferents borses en què estigui apuntat. 

Agent de l'autoritat
La nova llei vol protegir més els docents i donar-los una categoria d’agent de l’autoritat. Tal com va explicar el ministre, cada cop més els mestres estan involucrats en certs conflictes entre pares i alumnes, i se’ls “vol atorgar aquest principi de veracitat per tenir una protecció especial en cas de conflicte judicial”, va comentar Jover. 
Per altra banda, la llei també preveu altres aspectes, com l’agrupació de llocs de treball per famílies, en què es va preveure un grup d’inspectors d’educació que, des del sindicat, no volen que se separin, i que el ministre va manifestar que no “faran cap cavall de batalla” en aquest aspecte. Per altra banda, els docents que siguin funcionaris mantindran aquesta nomenclatura, però els que no ho siguin i els nous tindran la nova denominació que figura a la nova llei de la funció pública, és a dir, treballadors públics. 
Finalment, la llei preveu crear una comissió del cos d’educació. 

nova
llei
docents
jubilar
abans
65 anys
Èric Jover

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte