Diari digital d'Andorra Bondia
La PIME alerta que no podrà assumir més impostos per les jubilacions
La PIME alerta que no podrà assumir més impostos per les jubilacions

La PIME alerta que no podrà assumir més impostos per les jubilacions


Escrit per: 
M.S.C.

L’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME) ha alertat de la inviabilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i ha apel·lat els responsables polítics a posar-hi solucions. Això s’ha fet a través de reunions amb els grups parlamentaris i facilitant a les institucions polítiques i empresarials un document en què es fa un repàs dels motius que han portat a la insostenibilitat del sistema actual de pensions. Indiquen que ni les arques de la Seguretat Social ni els pressupostos del Govern poden fer front a aquesta realitat i consideren que les conseqüències socials d’aquesta situació a molt curt termini poden ser “terribles”. Una sortida seria augmentar els impostos, una mesura que en cap cas acceptarà la PIME perquè l’increment hauria de ser tan important que seria impossible d’assumir (més de la meitat dels salaris haurien d’anar a impostos, indiquen).
En el document, l’associació empresarial denuncia la diferència que hi ha avui en dia entre les pensions que cobren els treballadors públics i les pensions dels treballadors privats, i defensen que aquests últims han de tenir els mateixos drets, tal com estableix la Constitució, i per tant, percebre la mateixa jubilació per una mateixa cotització, cosa que a hores d’ara no passa. “O cal apujar-la a uns o rebaixar-la als altres”, va dir el president de la PIME, Marc Aleix. En aquest sentit indiquen que a hores d’ara un jubilat del sector públic que hagi cotitzat 200 euros per mes rep de pensió 2.100 euros mensuals, sempre que hagi treballat més de quinze anys. En canvi, un jubilat del sector privat que també hagi cotitzat 200 euros mensuals rebrà 1.500 euros si ha treballat 40 anys i 750 si n’ha treballat 20. 
Davant tot això, l’entitat urgeix a canviar la llei de la CASS i avisa que en el cas que això no es produeixi la meitat de la població d’Andorra viurà amb pensions per sota del llindar de pobresa, fixat en 960 euros. Aleix es va mostrar convençut que, tot i aquest panorama, hi ha solucions, que passen principalment per augmentar de forma considerable la qualitat dels serveis i abandonar la política low cost, així com l’encaix amb la Unió Europea, que creu que s’hauria de fer al més aviat possible i de la forma més intel·ligent “per permetre que Andorra s’obri amb ple dret al món que l’envolta”.

PIME
Marc Aleix
cass
impostos per jubilacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte