Diari digital d'Andorra Bondia

La PIME aposta per oferir formació a les persones a l’atur perquè es reciclin


Escrit per: 
Redacció

La Petita i Mitjana Empresa (PIME) considera que la solució del problema de l’atur a Andorra passa necessàriament per oferir formació a les persones que estan en una situació de desocupació perquè es puguin reciclar.

El president de l’associació, Marc Aleix, recorda que, tot i que hi ha algunes places que les empreses necessiten cobrir, “no ho podem fer perquè les persones no disposen d’una formació específica”.
Aleix esmenta, per exemple, que a l’hoteleria es necessiten recepcionistes i cuiners, “però per a aquestes feines cal fer primer una formació obligatòria” i, com que no es troben les persones adequades, finalment les empreses no tenen més remei que anar a l’exterior a contractar-les. El mateix passaria, segons apunta, amb les estacions d’esquí, que han de recórrer cada any al mercat exterior per cobrir alguns dels llocs de treball.
Respecte al programa que ha posat en marxa el Govern per donar feina a uns 160 aturats al llarg d’aquest any, el president de la PIME afirma que és una iniciativa que “fa por perquè a l’administració se sap quan entren les persones però no quan sortiran”. A més, opina que s’ha de tenir cura que amb una mesura com aquesta no surtin perjudicades les empreses que estan realitzant en aquests moments certes feines per a l’executiu, com pot ser, per exemple, la neteja de boscos. “S’ha de mirar en tot cas que les tasques que es facin siguin d’interès general i que no es faci als empresaris una competència deslleial”, va argumentar Aleix.
El president de la PIME troba, a  més, que el problema de l’atur es pot agreujar en els pròxims mesos “perquè cada vegada hi haurà més gent es quedarà sense feina. A curt termini no es veu que hi pugui haver una sortida”. I és que, al seu parer, tant el turisme com el sector bancari, en què es basa en bona part l’economia andorrana, ja han tocat sostre en les seves activitats i difícilment podran donar ocupació a més treballadors en el futur. “Ens hem descuidat i ara la situació és de catàstrofe.”
Aleix manifesta que “s’ha d’ajudar les persones que estan a l’atur i que estan en una situació precària perquè puguin mantenir les seves famílies, però amb uns certs límits i cas per cas”. En aquest sentit, recorda que “el Govern no té gaire marge de maniobra” perquè no disposa de fons suficients i admet que “aquest és el primer Govern que he sentit en molt temps que parla de realitats”.
L’hoteler opina que la creació d’una prestació per atur no és una solució perquè implicaria que els empresaris haurien de pagar per un altre concepte, “cosa que molts no es poden permetre per la situació precària”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte